Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 29-Ιαν-2026 00:05

    Θεατρινισμοί και φιέστες άλλων εποχών

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Παύλου Παπαδάτου 

    Όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό 25-32% των Ελλήνων δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να ψήφιζαν ένα υπό σύσταση κόμμα με επικεφαλής την παιδίατρο κυρία Καρυστιανού, αυτό δύο πράγματα μπορεί να υποδηλώνει: Είτε ότι αυτό το ποσοστό των Ελλήνων έχει χάσει εντελώς τα λογικά του, ή ότι έχει χάσει κάθε ελπίδα καλυτέρευσης της ζωής του από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και είναι πλήρως απογοητευμένο από την παρούσα κυβέρνηση. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Bάζει ακόμη και τον - μη έχοντα κανέναν λόγο - κυβερνητικό της εκπρόσωπο να κρίνει τις δηλώσεις της παιδιάτρου κυρίας Καρυστιανού!!! Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι κρίνοντάς την, τη μειώνουν και δεν αντιλαμβάνονται ότι την αναβαθμίζουν συζητώντας μαζί της ουσιαστικά επί ίσοις όροις! 

    Σε κάθε περίπτωση, θα αποδειχθεί σύντομα αν το υπό σύσταση κόμμα-κίνημα και η πρόεδρός του θα την πάθουν σαν την μαϊμού που όσο ψηλότερα ανεβαίνει στο δέντρο, τόσο περισσότερο αποκαλύπτει τα οπίσθιά της, ή αν θα είναι μία πραγματική αποκάλυψη. (Πολύ δύσκολο). Αν όμως συνεχίσει τη βοήθειά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα μέσα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα οποία δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο προσπαθούν να τη μειώσουν, τόσο περισσότερο την αναβαθμίζουν, μπορεί να μην έχουμε  αποκάλυψη, αλλά πρωτιά ίσως! (Κατά που πάει η ΝΔ δεν είναι και τίποτα δύσκολο…)

    Πάντως, έχουμε ένα κράτος-οπερέτα και μία κυβέρνηση που να μην την ματιάσουμε! "Έντονη βροχόπτωση", λέει ή ΕΜΥ. "Κλείστε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες", προστάζει η κυβέρνηση και το 112 μπαίνει άμεσα σε λειτουργία πρωί πρωί, για να τρομάξει τον κόσμο, ώστε καλού κακού η κυβέρνηση να έχει ήσυχο το κεφάλι της! 

    26 διευθυντές και τμηματάρχες του ΟΠΕΚΕΠΕ που εμπλέκονται και αναφέρονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αντί να πάνε στον εισαγγελέα ή στο σπίτι τους, επανήλθαν κανονικότατα στις θέσεις τους στον νέο φορέα της ΑΑΔΕ, ώστε να μην χαθούν οι περί πλιάτσικου γνώσεις τους! Έτσι σκοπεύουν να φτιάξουν το τρισάθλιο δημόσιο. Και σαν να μην έφθανε αυτό, έρχεται η κυβέρνηση και "χώνει" ένα άσχετο νομοσχέδιο-φωτογραφική διάταξη σε νομοσχέδιο του κατάπτυστου ΟΠΕΚΕΠΕ για να ικανοποιηθούν, ως φαίνεται, οι επιδιώξεις-καπρίτσια συγκεκριμένης υπουργού.

    Έξι-επτά χρόνια κάνουμε διαγωνισμούς για να αγοράσουμε ένα σύστημα εναέριας κυκλοφορίας που κάνει 4.5 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην έχουμε νέα αεροπορική τραγωδία τύπου Τεμπών και στο τέλος ο υπουργός          Δρ. Χρήστος Δήμας λογικά σκεπτόμενος κατέφυγε σε ιδιωτικές δωρεές. (Αν έκανε το λάθος και το ανέθετε σε κάποια εταιρία χωρίς διαγωνισμό, τώρα ακόμη θα ψάχναμε για το σύστημα και μαύρο φίδι θα τον είχε φάει). 

    Κάθε χρόνο, τα τελευταία έξι χρόνια, μας διαβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι έρχεται η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, το οποίο φυσικά θα ολοκληρωθεί όταν ολοκληρωθεί και το υφαντό της Πηνελόπης. 

    Δεν υπάρχει ομιλία του πρωθυπουργού στην οποία να μην μιλήσει για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Και ξέρετε πού βασίζεται η ανάπτυξη της χώρας; Στην κατανάλωση και στις χρυσές βίζες. Χώρα όμως που στηρίζει την ανάπτυξή της στην κατανάλωση, δεν έχει προοπτική και με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2026 και το 2027, μέλλον δεν υπάρχει. Στη χώρα μας δεν γίνονται σοβαρές βιομηχανικές επενδύσεις, γιατί απλούστατα δεν έχουμε σοβαρό κράτος και ούτε φυσικά θα αποκτήσουμε και αναλύσεις νομίζω δεν χρειάζονται. Στη Σλοβακία, η οποία έχει μόλις 5.4 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν εγκατασταθεί 4 εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων. Κατασκευάζουν ένα αυτοκίνητο ανά λεπτό και εξάγουν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως. 

    Όπου και αν κοιτάξεις γύρω σου χάος και μιζέρια. Και η κυβέρνηση παρουσιάζει μία εικόνα για την χώρα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμη και ο συνετός Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε πρόσφατα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα δεκάδων νομοσχεδίων και νομοθετημάτων, πιστεύοντας ότι με διατάγματα και νομοθετήματα θα αναπτυχθεί η χώρα. Αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο αυτό το πρόγραμμα δεν περιελάμβανε έστω μία πρόταση για σοβαρά εθνικά μας θέματα, όπως: Tι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να μην ερημώσουν τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα η ύπαιθρος. Πώς θα αναβαθμίσει το θλιβερό δημόσιο που είναι η αναπτυξιακή τροχοπέδη της χώρας. Πώς θα αυξηθεί ο πλούτος της χώρας και κατά συνέπεια ο πλούτος των πολιτών. Πώς θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ γεννήσεων και θανάτων. Τι θα κάνει για τους νεολαίους που λιμοκτονούν και οι πενιχρές αμοιβές τους φορολογούνται άγρια από την εργατική φορολογία που είναι η δεύτερη υψηλότερη της Ευρώπης (40.5%). Τι θα κάνει με την ακρίβεια και τους δεκάδες έμμεσους φόρους που βάζουν θηλειά στο λαιμό του καταναλωτή. Όσο για τη δικαιοσύνη η οποία έχει βουλιάξει, ούτε λέξη! Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει καμία σημασία στο προσδιοριστικό επίθετο "ανεξάρτητη". 

    Και ενώ η χώρα βουλιάζει, η κυβέρνηση αναλίσκεται σε μεγαλοστομίες, σε αναπτυξιακές στρατηγικές τύπου έκθεσης ιδεών, θεατρινισμούς και φιέστες, όπως αυτές που έγιναν για την υποδοχή της φρεγάτας "Κίμων", λες και ζούμε σε άλλες εποχές και άλλους αιώνες. (Πάντως ο Δένδιας διατήρησε την σοβαρότητά του)

    Σημείωση

    Θα ήταν καλό αν ο πρωθυπουργός δεν εξυμνούσε στο παρελθόν τους Δημοκρατικούς και δεν αδυνατούσε να δει τον επερχόμενο σίφουνα Τραμπ, με τον οποίο ο Ερντογάν δεν σταμάτησε να έχει επαφές, ακόμη και όταν είχε χάσει τις εκλογές. Δυστυχώς μας έφαγε ο μικρομεγαλοϊδεατισμός μας! Ο Τραμπ αγαπά τη χώρα του και τα συμφέροντά της και όχι τους δήθεν ιστορικούς δεσμούς. Οι Αμερικανοί έσωσαν δύο φορές την Ευρώπη. Ώρα είναι οι Ευρωπαίοι να σωθούν από μόνοι τους. Όσο για εμάς, ας συνειδητοποιήσου-με ποιος μπορεί, εκτός από εμάς, να σταματήσει κάποιον που επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο. Σίγουρα πάντως, όχι οι δήθεν Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ούτε οι νοσταλγικές αναφορές των αδυνάτων στον Θουκυδίδη.

    * Ο Παύλος Παπαδάτος είναι Επικοινωνιολόγος - Οικονομολόγος

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ