Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Δεκ-2022 00:03

  Ιστορίες στο χρονικό μεταίχμιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου V. Νικολόπουλου 

  Η χρονιά αλλάζει με τον σχετικό τρόπο ενός υποθετικού έτους αναφοράς ευρύτερης σημασίας από το ανάλογο έτος βάσης των στατιστικών υπηρεσιών. Ωστόσο τίποτα από τα "πρώτιστα" δεν διακόπτεται στις αργίες. Τα οικονομικά κυκλώματα ρέουν χέρι χέρι ως άσπονδοι σύντροφοι με εφαλτήριο την προσδοκία, οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως με βάση το ίδιον παρά το συλλογικό όφελος, εκτός κι αν το τελευταίο δημιουργεί παράγωγο πλεονέκτημα στο ατομικό συμφέρον. 

  Έτσι, ο πλούτος παράγεται και διανέμεται δίκαια και άδικα, κυρίως προεξοφλώντας το μέλλον, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος αβγατίζει στον πλανήτη και "ευγνωμονεί" τον πληθωρισμό που το ραφινάρει ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ.  

  Το αγιάτρευτο μαράζι της κατανάλωσης σορτάρει την πτώση της ψυχικής διάθεσης και συνδυάζει ακάθεκτα και επίπλαστα το εμπόριο με τη θρησκεία εδώ και αιώνες, καρτερώντας μάταια "εν ανθρώποις ευδοκία" με τέτοιο βολικό μεν αλλά άτοπο μείγμα. 

  Όσοι είναι καλικάντζαροι της πολιτικής και των τεσσάρων εξουσιών πριονίζουν το δέντρο του κόπου όλων και κατά διαστήματα πέφτει στο κεφάλι τους ενώ ο καθαγιασμός των υδάτων δεν τους απομακρύνει αφού και τα νερά είναι ήδη μολυσμένα.

  Η αγορά προσδοκά και αξιοποιεί τα μέγιστα τους μύθους της, ούσα εύθραυστη και συνάμα στυγνή ενώσω οι τάρανδοι ρουθουνίζουν στους στάβλους της κεφαλαιαγοράς σκοτίζοντας τους ταύρους (buy) και τις αρκούδες (sell off). 

  Σύγκαιρα, κάποιοι πιστεύουν όταν ορθολογούν και κάποιοι εξορθολογίζουν  την πίστη τους.

  Μολαταύτα, ακολουθούν δυο flash fiction διηγήσεις. Η μία ιστορία αφορά σε όσους πιστεύουν και η άλλη σε όσους δεν πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη.

  Αμφότερες αφιερωμένες σε όσους κιαλάρουν κοντόθωρα και δεν τολμούν να ατενίσουν ελάχιστα μακρύτερα.

  8,5 ετών

  
Έβρος, σύνορα Ελλάδας  - Τουρκίας - Βουλγαρίας. Τριεθνές. 
  Μιλάς ελληνικά; Απάντησε! Ούτε αγγλικά μιλάς; Τι κρατάς στα χέρια σου; Τι ημερολόγιο; Τι έχεις γράψει εκεί; Καταγράφεις την πορεία σου; Δεν πιστεύω να είσαι κατάσκοπος; Έχεις χαρτιά; Πώς σε λένε; Πόσων χρονών είσαι; Μην κανείς απότομες κινήσεις. Μείνε εκεί δίπλα στους άλλους. Τι έχεις στο σακίδιο σου; Άνοιξε το προσεκτικά. Τι είναι αυτό; Ασετόν! Τι το θες; 
  "Να ξεβάφω τα νύχια της αδελφής μου". 
  Και αυτό εδώ; Τυρί κουβαλάς;  
  "Ένα κομμάτι φεγγάρι από την πατρίδα μου κύριε".
  Γιατί το κρύβεις στο σακίδιο; 
  "Γιατί απόψε κύριε έχει πανσέληνο και την συναρμολογώ!".

  Υπεύθυνες επιλογές

  Να τρως ξύλο, για συμμόρφωση, για τιμωρία, για εκδίκηση, από μισαλλοδοξία, από επιβολή εξουσίας;

  Να τις τρως για τη γλώσσα που μιλάς, για το θεό που προσεύχεσαι, για το μέρος της γης που γεννήθηκες, για την καταγωγή σου, για τα γράμματα που έμαθες, για το χρώμα σου, για το φύλο σου, επειδή φοράς γυαλιά, επειδή είσαι κοντός, επειδή είσαι χοντρός; 

  Δε λέω! Nα σε δείρουν, να φας το ξύλο σου και να σε πονέσει! Όμως ποια επιλογή έκανες εσύ για αυτά; Σε τι να συμμορφωθείς, γιατί να τιμωρηθείς, ποια διάλεξες απ’ αυτά; Και πότε σου ζητήθηκε να επιλέξεις; 

  Εγώ δεν θυμάμαι! Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να καταλάβω αυτά τα "γιατί"; Από τι πρέπει να φυλάγομαι να μην τις φάω; 

  Εδώ που τα λέμε μήτε ο Θεός, που με δίδαξαν, δεν με προστάτεψε όταν τις έτρωγα επειδή γεννήθηκα κουτσός, ούτε η γλώσσα μου έπεισε κανέναν στα παρακάλια μου. Επιβάλλεται, λοιπόν, να είμαι προνοητικός! 

  Να διακόψω όμως τον μονόλογό μου γιατί έφτασα στο γκισέ της δημόσιας υπηρεσίας και ήδη η υπάλληλος με κοιτάζει με νευρική ανυπομονησία.

  Παρακαλώ! 
  Καλημέρα σας. Έχω συμπληρώσει μια αίτηση και θέλω να την καταθέσω.
  Ναι κύριε. Τι ζητάτε ακριβώς; 
  Αλλαγή ομάδας αίματος. 
  Για ποιο λόγο θέλετε αλλαγή; 
  Είναι σπάνια η δική μου και φοβάμαι.

  * Ο Δρ. Κωνσταντίνος V. Νικολόπουλος είναι συγγραφέας, καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ