Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Αυγ-2022 00:03

  Φιλελεύθερες παρακολουθήσεις, ντεμέκ φιλελεύθερων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χρήστου Λαδά 

  To ίδρυμα Friedrich Naumann και η Κάπα Research διενήργησαν το 2020 μια πρωτότυπη πανελλήνια έρευνα για τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα. 

  Αν και σε αρκετούς είναι γνωστή, ας αναφέρουμε ένα βασικό εύρημα:

  Εκείνοι που θεωρούν ότι εκφράζουν πολιτικά τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα, δηλαδή οι φίλοι και ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, έχουν σημαντικά λιγότερο φιλελεύθερες απόψεις από το σύνολο της κοινωνίας. 

  Ειδικότερα η έρευνα ανέδειξε τα εξής: 

  * Tο τρίπτυχο ελευθερία-δικαιοσύνη-δημοκρατία είναι μειοψηφικό στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ. Θετικά το βλέπουν μόλις 46% των ψηφοφόρων της (λιγότεροι από τους μισούς) έναντι 68% του συνόλου της κοινωνίας.

  * Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος πιστεύουν ότι η θρησκεία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη χάραξη της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης της χώρας. Το ποσοστό που θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι της θρησκείας πρέπει να χαράσσουν εθνική πολιτική είναι 53%(!) Στο σύνολο της κοινωνίας, το ποσοστό είναι, ευτυχώς, μόλις 37%...

  * Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος κρατούν ακόμη πιο αντιδραστική στάση σε θέματα όπως η αποδοχή των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών από την κοινωνία. Θέλουν μια Ελλάδα ‘’καθαρή’’.

  * Τέλος, οι ψηφοφόροι της ΝΔ επιζητούν περισσότερο την τήρηση τάξης και ασφάλειας (60% έναντι του 37% στο σύνολο) αντί της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη (39% έναντι του 62% στο σύνολο).

  Τι καταδεικνύει η έρευνα;

  Ότι ο πολιτικός χώρος ο οποίος ευαγγελίζεται πως εκφράζει τον πολιτικό φιλελευθερισμό στην Ελλάδα τον αντιμάχεται ξεκάθαρα στις νοοτροπίες και τις πρακτικές του!

  Οι έρευνες αποτυπώνουν πολιτικά ευρήματα που βοηθούν να κατανοήσουμε την πικρή πραγματικότητα.

  Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν είναι τίμια όσον αφορά την σχέση της με τους ψηφοφόρους της: Εφαρμόζει την στρεβλά "φιλελεύθερη’’ πολιτική της στρεβλής εκδοχής του φιλελευθερισμού των ψηφοφόρων της. 

  Για παράδειγμα, στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σύσσωμη η μερίδα των εκπροσώπων της Πολιτείας (η Σύνοδος Πρυτάνεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) το αποδοκίμασε καθολικά!

  Ποιοι έδωσαν συγχαρητήρια; Η Εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου και του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος! 

  Είναι φιλελεύθερο ένα νομοσχέδιο παιδείας σε μία χώρα όταν το αποδοκιμάζουν οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές και το επιδοκιμάζει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών; 

  Στην Ελλάδα, ναι, μπορεί να είναι σήμερα! 

  Είναι φιλελεύθερο να μας παρακολουθεί μία κυβέρνηση; 

  Πόσοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τις προσωπικές ελευθερίες τους για την "ασφάλεια” τους; 

  Αντί επιλόγου μια φράση ενός εκ των πατέρων του φιλελευθερισμού (Βενιαμίν Φραγκλίνου).

  "Όσοι θυσιάζουν τις στοιχειώδεις ελευθερίες τους για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.” 

  Και ούτε θα τις έχουν...

  *Ο Χρήστος Λαδάς είναι δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής. 
  info@ladaslaw.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ