Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουλ-2021 00:03

  Το φιλελεύθερο πρόγραμμα για την υγεία και τις συντάξεις των πολιτών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Νικολή

  Αρκετοί φίλοι κατά καιρούς μου έχουν θέσει το ερώτημα:

  -Τι προτείνεται εσείς οι φιλελεύθεροι για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και το ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;    

  Προφανώς οι παρακάτω σκέψεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ένα "πλήρες" ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ των πολιτών. Μπορούν όμως να θεωρηθούν ως οι βάσεις ενός φιλελεύθερου προγράμματος για την απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών από την κρατική σκλαβιά στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

  Ας επιχειρήσουμε να το "δούμε" σε κάποια εκδοχή του:

  Προοίμιο: Το φιλελεύθερο πρόγραμμα για την ασφάλιση υγείας και τις συντάξεις των πολιτών βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή, την πρωτοβουλία και την υπευθυνότητα του κάθε πολίτη. Θέτει εκτός λειτουργίας την "σκλαβωτική" παρέμβαση του κράτους και καλεί τους πολίτες να ερευνήσουν, να συγκρίνουν και να επιλέξουν το καλύτερο για τους ίδιους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής τους. 

  Στο προκείμενο, το "φιλελεύθερο πρόγραμμα" για την υγεία και τις συντάξεις των πολιτών αποτελείται από οκτώ άρθρα και δυο μεταβατικές διατάξεις και έχει ως ακολούθως: 

  Α. Οι εργαζόμενοι πολίτες απαλλάσσονται απολύτως και πλήρως από οποιαδήποτε εισφορά των ίδιων ή των εργοδοτών τους σε κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, ταμεία πρόνοιας και ό,τι άλλο υποχρεωτικά πληρώνουν μέχρι τώρα. Δηλαδή, ο εργαζόμενος για 4ωρη εργασία που σήμερα παίρνει "νομίμως" περί τα 300 ευρώ καθαρά, θα πάρει άμεσα αύξηση 50% φθάνοντας στα 450 ευρώ. Χρήματα που ούτως ή άλλως καταβάλλονται από τον εργοδότη. (Εξυπακούεται ότι εκ παραλλήλου καταργείται και η αθλιότητα του κρατικά οριζόμενου κατώτατου μισθού).

  Β. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν για το τι είδους ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές προτίθενται να πληρώνουν και τι παροχές θα έχουν συνάπτοντας σχετικά συμβόλαια με τις εταιρείες που θα συμβληθούν. 

  Γ. Η δημιουργία εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας και παροχής σύνταξης είναι ελεύθερη. Όπως ελεύθερη είναι και η επιλογή τους από την πλευρά των πολιτών.

  Δ. Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Υγείας και Σύνταξης είναι μείζον θέμα και αφορά την ευημερία και ασφάλεια των πολιτών. Για τον λόγο αυτό καθιερώνεται 6μηνιαίος αυστηρός έλεγχος των εταιρειών συνταξιοδότησης και ασφάλισης για όλες τις εταιρείες που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δημοσιοποιούνται και ο κάθε πολίτης θα έχει εικόνα και γνώμη για την κατάσταση της εταιρείας με την οποία συμβάλλεται. 

  Ε. Τους ελέγχους, στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας και σύνταξης, δεν τους πραγματοποιούν κρατικές επιτροπές ή κρατικοί υπάλληλοι για την επάρκεια των οποίων έχουν γνώση όλοι οι Έλληνες. Την πραγματοποιούν ομάδες ελέγχου που συγκροτούνται (με υπουργική απόφαση) από εκπροσώπους των ανταγωνιστριών εταιρειών και οι οποίες έχουν κάθε λόγο να αποκαλύψουν κάθε πρόβλημα, έλλειμμα ή ανεπάρκεια της ανταγωνίστριας εταιρείας. Η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση του κάθε ελλείμματος ή προβλήματος της ελεγχόμενης εταιρείας συνεπάγεται άλλωστε περισσότερους πελάτες στην εταιρεία η οποία τους όρισε ως ελεγκτές.

  ΣΤ. Τυχόν απόκρυψη ή συγκάλυψη στοιχείων αποτελεί κακουργηματική πράξη στην οποία θεωρείται ότι αυτοδικαίως συμμετέχει και ο υπουργός που όρισε την επιτροπή (από τους εκπροσώπους των ανταγωνιστριών εταιρειών). Το σχετικό κακούργημα εκδικάζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και τελεσιδικεί το αργότερο εντός ενός έτους.

  Ζ. Όσοι εκ των πολιτών αποφασίσουν να μην συνάψουν σχετικά συμβόλαια (υγείας και Σύνταξης) και άρα να μην προνοήσουν και να μην ξοδέψουν χρήματα για ζωτικά θέματα της ζωής τους, είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Προφανώς, όμως, δεν θα μπορούν να έχουν και τις ίδιες παροχές με αυτούς που φροντίζουν, προνοούν και πληρώνουν.

  Για τους πολίτες αυτούς θα παρέχεται κρατική βοήθεια για την κάλυψη των αναγκών υγείας και σύνταξης η οποία θα προέρχεται από τα χρήματα όσων πληρώνουν. Στους ίδιους θα εξηγείται, αναλυτικά και εγγράφως από κρατικό υπάλληλο ειδικά επιφορτισμένο γι’ αυτήν την εργασία, ότι οι παροχές που λαμβάνουν δεν προκύπτουν από καταβληθείσες εισφορές ή συμβόλαια αλλά από την γενναιοδωρία άλλων πολιτών που πλήρωσαν και γι’ αυτούς.

  Οι παροχές υγείας σ’ όσους δεν πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές θα είναι με παλαιότερα αλλά αξιόπιστα φάρμακα (π.χ. 5ετίας) και το κόστος νοσηλείας τους δεν θα υπερβαίνει το 70% του κόστους νοσηλείας της κατώτερης βαθμίδας των συμβολαίων που υπάρχουν στην Ελεύθερη Αγορά.

  Οι αντίστοιχες συνταξιοδοτικές παροχές για όσους δεν συνήψαν σχετικά συμβόλαια θα είναι επίσης ένα ποσοστό (π.χ. 50%) του κατώτατου συμβολαίου της αγοράς. Εξυπακούεται και πάλι ότι ειδικά επιφορτισμένος κρατικός υπάλληλος θα πληροφορεί εγγράφως ότι οι σχετικές παροχές πληρώνονται από την γενναιοδωρία άλλων πολιτών.

  Η. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αρνηθούν να παρακρατείται από τα συμβόλαιά τους το μικρό ποσοστό για την παροχή υπηρεσιών υγείας και σύνταξης που προορίζεται για τους ενδεείς και εμπερίστατους συμπολίτες μας. Τότε το ποσοστό των διαθεσίμων ποσών για τη φροντίδα των ενδεών συνανθρώπων μας μειώνεται ανάλογα.

  Είναι όμως ευχή και προσδοκία οι ενεργοί και εργαζόμενοι πολίτες να έχουν τη γενναιοδωρία αλλά και την πρόθεση να φροντίσουν, διά των δικών τους χρημάτων, και όσους δεν είχαν τη ζωή και την τύχη με το μέρος τους. 

  Μεταβατικές Διατάξεις

  Α. Για τους υπάρχοντες συνταξιούχους δεν μπορεί να υπάρξουν δραστικές αλλαγές. Διατηρούνται τα ποσά των συντάξεων που λαμβάνουν και οι παροχές που έχουν. Για όσους θεωρούν ότι έχουν πληρώσει πολλές εισφορές (στο πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) και λαμβάνουν μικρές συντάξεις εν σχέσει με όσους προέρχονται από το πρώην "Δημόσιο" είναι δυνατόν να επανεξεταστεί η σύνταξή τους και οι παροχές που λαμβάνουν ώστε να υπάρξει σχετική εξομάλυνση, δηλαδή βελτίωση.

  Β. Για τους εργαζόμενους που έχουν ήδη κάποια χρόνια ασφάλισης, οι σχετικές εισφορές που πλήρωσαν θα αποδοθούν με κρατική δαπάνη στις ασφαλιστικές εταιρείες τις οποίες θα επιλέξουν. Θα σχηματίσουν έτσι το δικό τους ασφαλιστικό κεφάλαιο για τη συνταξιοδότησή τους. Φυσικά και μπορούν να λάβουν τα χρήματα τους πίσω ή να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, "εντασσόμενοι" στους ενδεείς συμπολίτες μας οι οποίοι θα λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας και σύνταξης κατά πως περιγράφεται στο παραπάνω σημείο Ζ. 

  -----
      
  Διαβάζοντας τα παραπάνω "σκληρά", οι μεν κολεκτιβιστές και κρατιστές θα πουν για δες που θέλει να μας οδηγήσει ο "νεοφιλελευθερισμός". Οι δε γιαλαντζί φιλελεύθεροι (ονομάζονται και φο-φιλελεύθεροι) θα πουν ότι εδώ δεν μας ψηφίζουν όταν τα λέμε στρογγυλεμένα, θα μας ψηφίσουν αν τα πούμε έτσι σκληρά και σαφώς;

  Η απάντηση είναι στοιχειώδης. Οι ΙΔΕΕΣ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ αυτήν τη στιγμή στο σοβιετικό Ελλαδιστάν αφορούν και συγκινούν λίγους σχετικά. Όχι, όμως, και τόσο λίγους και σίγουρα ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του εκλογικού σώματος. Είναι αυτοί που εργάζονται πραγματικά και που λεηλατούνται ποικιλοτρόπως από το κράτος.

  Είναι αυτοί στους οποίους κατ’ αρχήν θα απευθυνθούν οι ιδέες της ελευθερίας. Είναι αυτοί που μπορούν να ακούσουν αλλά και να καταλάβουν τι σημαίνει ελευθερία στο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι αυτοί που μπορούν να καταλάβουν και να μεταφέρουν στους πολλούς τα οφέλη που προκύπτουν για τον καθένα διά της λειτουργίας ενός ασφαλιστικού συστήματος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ σε αντιπαράθεση με ένα ασφαλιστικό σύστημα ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ. 

  * O κ. Γιάννης Νικολής είναι Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής Ομάδας, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ιδρυτής της Λέσχης Φιλελεύθερου Προβληματισμού στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα ίδρυσε το "ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" εγκαταλείποντας την κρατική υγεία και εξέδωσε το νέο του βιβλίο υπό τον τίτλο "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ στην ΕΛΛΑΔΑ της ΚΡΙΣΗΣ" από τις εκδόσεις "Θερμαϊκός"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ