Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 00:03

  Φυσιολογική η διόρθωση της αγοράς προς το παρόν - τα σημαντικά τεχνικά σημεία από εδώ και πέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας του έτους ο οποίος έφερε μια σοβαρή διόρθωση στην ανοδική τάση που επικράτησε το τελευταίο δίμηνο του 2020. Η διόρθωση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά απόλυτα φυσιολογική αν υπολογίσουμε ότι ο Γενικός Δείκτης σε δύο μόλις μήνες είχε κέρδη 60%.

  Το μοναδικό στοιχείο που ίσως δεν ήταν αναμενόμενο και δημιουργεί δεύτερες σκέψεις είναι ότι θα περιμέναμε αυτή η διόρθωση να αρχίσει από λίγο ψηλότερα. ώστε να μην χάσει τις 770 μονάδες και την ΑΚ (Το παρακάτω διάγραμμα συνόδευε την τελευταία μας ανάρτηση).

  πιν

   

  Το γεγονός όμως είναι ότι το τελευταίο υψηλό ήταν μόλις στις 827 μονάδες και αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί είναι τι ακριβώς σημαίνει τεχνικά αυτό το υψηλό.

  πιν

    
  Υπάρχουν λοιπόν δύο πιθανά σενάρια για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη για τα οποία το στοιχείο - κλειδί είναι οι 689 μονάδες.

  Θετικό σενάριο Α

  Παρά τη διόρθωση ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί ποτέ κάτω από τις 689 μονάδες. Ολοκληρώνεται η διόρθωση και επανέρχεται η ανοδική τάση. Η κίνηση 550-827 μονάδες είναι μέρος ή ολόκληρο το κύμα 3 μιας ανοδικής κίνησης 5 κυμάτων και η τρέχουσα διόρθωση είναι εσωτερικό κύμα του 3 ή το κύμα 4 της κίνησης αυτής.

  πιν

   

  Αρνητικό σενάριο Β

  Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 689 μονάδες οπότε ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω πτώση της τιμής του σε επίπεδο που είναι αδύνατο να προβλεφθεί από τώρα. Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το αρνητικό σενάριο τα τεχνικά στοιχεία - κλειδιά που θα καθορίσουν την πορεία της τιμής του Γενικού Δείκτη είναι η ΚΚ, οι 550, η μακροχρόνια ανερχόμενη (πράσινη γραμμή λίγο πάνω από τις 469 μονάδες) και οι 469 μονάδες. Όσο ψηλότερα βρει στήριξη τόσο καλύτερη και η πρόγνωση για τη συνέχεια.

  πιν

   

  Θα ήταν ελλιπές να ολοκληρωθεί το σχόλιό μας σε αυτό το σημείο χωρίς να γίνει μια σύντομη διαγραμματική αναφορά σε δυο – τρεις από τις μετοχές οδηγούς της ελληνικής αγοράς.
      
  Στο διάγραμμα της ΕΤΕ είναι εμφανής ένας ολοκληρωμένος σχηματισμός ΩΚΩ ο οποίος έχει καθοδικό στόχο στο 1,40-1,50€ περίπου. Παρά την ενεργοποίηση του σχηματισμού η μετοχή επιδεικνύει προς το παρόν εξαιρετική αντοχή εκμεταλλευόμενη τη στήριξη στα 1,89€ και αυτή του SMA50. Αν τελικά αποφύγει την καθοδική κίνηση ο σχηματισμός ακυρώνεται με υπέρβαση των 2,20€.

  πιν

   

  Στο διάγραμμα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι εμφανής ένας μη ολοκληρωμένος σχηματισμός ΩΚΩ. Δεν έχει ολοκληρωθεί καθόσον η μετοχή στηρίζεται στην περιοχή στήριξης 6,76-6,96€ και δεν έχει ακόμη διασπάσει την γραμμή λαιμού. Αν ενεργοποιηθεί ο σχηματισμός θα έχει καθοδικό στόχο γύρω στα 6€. Παρόλα αυτά η μετοχή διατηρεί ακέραιες τις πιθανότητες να αποφύγει την καθοδική κίνηση.

  πιν

   

  Η μετοχή της Μυτιληναίος διατηρεί την ανοδική δυναμική και παρά τη διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων δεν έχει χάσει κάποια από τις βασικές στηρίξεις. Παρά λοιπόν την πτώση του Ιανουαρίου η τεχνική εικόνα διατηρεί τις πιθανότητες η καθοδική κίνηση να είναι απλά για μια διόρθωση της τελευταίας έντονα ανοδικής περιόδου. 

  πιν

   

  * Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance συνδεδεμένου αντιπροσώπου της OPTIMA BANK.  Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ** Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ