Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Δεκ-2020 00:01

  Το 2020 φεύγει. Τι να περιμένουμε για το πρώτο εξάμηνο του 2021;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη 

  Τελευταία ανάρτηση για το 2020 που ευχόμαστε και ελπίζουμε να μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας ως μία από τις πιο δύσκολες χρονιές της ζωής μας.

  Γιατί ευχή και ελπίδα; Για να μην κληθούμε ποτέ στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις. Και γιατί να μείνει στη μνήμη μας και να μην το ξεχάσουμε; Γιατί όποια δυσκολία αντιμετωπίζουμε σε όποιο τομέα της ζωής μας και αν παρουσιάζεται αυτή αφήνει πίσω "αντισώματα" για την επόμενη.

  Αφήνοντας τα φιλοσοφικά θέματα και περνώντας στο αντικείμενο αυτής της σελίδας, το 2020 χρηματιστηριακά ήταν δύσκολη αλλά συνάμα περίεργη χρονιά με αρκετές ευκαιρίες. 

  Από τον Οκτώβριο είχε επισημανθεί ότι με βάση την τεχνική εικόνα της αγοράς θα έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις από τους συναλλασσόμενους. Η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι οι δείκτες είχαν ήδη υποχωρήσει αρκετά και ότι τα καθοδικά περιθώρια ήταν μικρά πριν η πλειοψηφία των μετοχών βρει στήριξη και γυρίσει ανοδικά. Και μπορεί η υποχώρηση να ήταν ποσοστιαία λίγο μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε η ουσία όμως ήταν ότι μέσα στον Οκτώβριο η αγορά γύρισε ανοδικά. Μέσα στο Νοέμβριο και αφού η ανοδική κίνηση είχε ήδη διάρκεια μερικών εβδομάδων τέθηκε το δεδομένο της ολοκλήρωσης μεσοπρόθεσμου αντιστρεπτικού σχηματισμού διπλού πυθμένα με στόχο κοντά στις 910 μονάδες. 

  Ένα μήνα μετά ποια είναι η τεχνική εικόνα της αγοράς και τι περιμένουμε για τη συνέχεια στο πρώτο εξάμηνο του 2021;

   

  pin


   
  Αρχικά θα τονιστεί η υπέρβαση των 770 μονάδων και το κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο τριών διαδοχικών εβδομάδων. Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικό γιατί στις 770 μονάδες υλοποιείται η ισότητα στο εύρος της ανοδικής κίνησης από τις 550 μονάδες μέχρι σήμερα με αυτό της κίνησης από το χαμηλό του Μαρτίου των 469 μονάδων μέχρι το υψηλό του Ιουνίου. Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου αυξάνει την πιθανότητα η ανοδική κίνηση να συνεχιστεί ως κύμα 3. Ταυτόχρονα όπως φαίνεται στο διάγραμμα η τιμή του ΓΔ έχει εξέλθει ενός ανοδικού καναλιού ΚΚ-ΑΚ. Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό και με άλλα τεχνικά στοιχεία όπως η ανοδική διάσπαση του SMA200 από τον SMA50 (golden cross) που δεν φαίνεται στο διάγραμμα, δίνουν μεσοπρόθεσμη ανοδική προοπτική στο ΓΔ και κατ΄ επέκταση στην αγορά.

  Με βάση τα όσα ήδη έχουν συμβεί ας δούμε τι περιμένουμε για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Είναι ιδιαίτερα πιθανή η ανοδική συνέχεια προς τις 900+ μονάδες προκειμένου να επαληθευθεί ο στόχος του διπλού πυθμένα που αναφέρθηκε παραπάνω αλλά και το 161,8% fibo επίπεδο του κύματος 3 της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από το χαμηλό του Μαρτίου. Εκεί αναμένεται μια σύντομη στάση - διόρθωση (προς τις 800 περίπου μονάδες) για να δούμε στη συνέχεια τον ΓΔ να καταγράφει τετραψήφια τιμή μετά από 6,5 περίπου χρόνια.

  Μέσα σε όλα τα θετικά που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν και αρκετές παγίδες. Τα πάντα αλλάζουν και χρειάζεται ευρεία επανεκτίμηση της τεχνικής κατάστασης σε περίπτωση επιστροφής και παραμονής της τιμής του ΓΔ κάτω από τις 770 μονάδες καθώς και της ΑΚ. 

  Με αυτές τις εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι το επόμενο μεσοπρόθεσμο σχόλιο θα δημοσιευτεί προς τα τέλη Ιανουαρίου σας ευχόμαστε καλή χρονιά γεμάτη υγεία και ευτυχία. 

  * Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance συνδεδεμένου αντιπροσώπου της OPTIMA BANK.  Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ** Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ