Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 00:03

  Ο Πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύντροφό μου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Ηταν μια φράση, μέσα σε μια συνέντευξη στο "Γεύμα με την Καθημερινή”, με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού και διευθυντή του οικονομικού του γραφείου, Αλέξη Πατέλη.

  "Ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου, όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του", είπε ο διαπρεπής οικονομολόγος. Τόσο απλό. Αλλά και βαρυσήμαντο.

  Ουδόλως παράξενο που έγινε ο τίτλος της συνέντευξης και προκάλεσε και πλήθος σχολίων. (Καθημερινή γαρ...). Από μία άποψη ήταν μια ειρηνική επανάσταση.

  Ηταν παραπάνω από προφανές, ότι η φράση δεν διατυπώθηκε τυχαία. Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι ειπώθηκε χωρίς να έχει την έγκριση του προϊσταμένου του Αλέξη Πατέλη, Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχε στόχο λοιπόν. Οχι να προκαλέσει, αλλά να στείλει ένα μήνυμα.

  Αποδέκτες ήταν η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί να εκφράσει αυτός και μόνο αυτός, τον χώρο των δικαιωμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, που παραμένει ένας αρτηριοσκληρωτικός, συντηρητικός μηχανισμός, αλλεργικός στις νέες ελευθερίες.

  Αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, είναι μια λεπτομέρεια μπροστά στην ευρύτερη στόχευση. Του να εξοικειώσει την ελληνική κοινωνία με τις νέες ελευθερίες και τα νέα δικαιώματα. Και από αυτήν την άποψη ήταν μια ειρηνική επανάσταση.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ομοφυλόφιλος βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό. Και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για παράδειγμα, ήταν επίσης gay. Σε μια εποχή που η δυνατότητα να παντρευτεί κανείς τον αγαπημένο του ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Γι' αυτό παρέμεινε μέχρι τέλους ένα μυστικό, του γνωστού τριγώνου της Αθήνας. Οταν δεν έδινε λαβή για ειρωνείες.

  Η "αποκάλυψη” από τον Αλέξη Πατέλη, ο συμβολισμός που περιέχει, η απλότητα και η φυσικότητα με την οποία διατυπώθηκε -σαν να είναι ένα αυτονόητο γεγονός- δημιουργεί ένα προηγούμενο και ανοίγει ένα νέο δρόμο. Ελευθερίας, κοινωνικής απελευθέρωσης, νέων δικαιωμάτων. Και ναι, ήταν μια ειρηνική επανάσταση.

  Διαβάζοντας τα σχόλια που έφθασαν στην Καθημερινή (στην ανάλυση της Ξένιας Κουναλάκη), ορισμένοι αναγνώστες της εφημερίδας, σημείωσαν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού ουδόλως μας ενδιαφέρει. Υποκρισία. Οταν θα φθάσουμε στο σημείο να μην το σχολιάζουμε, τότε θα συμφωνήσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει. Οταν δεν θα είναι ο τίτλος στη συνέντευξη, όταν δεν θα προκαλεί καμία αντίδραση, τότε θα συμφωνήσουμε ότι έχουμε εξοικειωθεί με τον διαφορετικό, ότι δεν τον αντιμετωπίζουμε καν σαν διαφορετικό.

  Αλλοι, όπως για παράδειγμα η Ελενα Ακρίτα, θυμήθηκαν ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και έκαναν λόγο για υποκρισία. Σωστά. Από μόνο του αυτό το γεγονός, δείχνει τη σημασία της δήλωσης του Αλέξη Πατέλη. Σαν υποσημείωση όμως να θυμίσουμε ότι το σύμφωνο ψήφισε ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

  Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Αλέξη Πατέλη, ο συμβολισμός της, η επιδίωξη να γίνει ορατός ο άλλος ,είναι μια ειρηνική επανάσταση. Η δήλωση, η παρουσία του Αλέξη Πατέλη, προσφέρει πολύ περισσότερα στην αναγνώριση των νέων δικαιωμάτων, από τις διδακτικού τύπου παρεμβάσεις. Ισως είναι πιο αποτελεσματική ακόμα και από τη νομοθέτηση των νέων δικαιωμάτων, που δεν συνεπάγονται αυτόματα και αποδοχή των νέων δικαιωμάτων .

  Οπως σωστά σημειώνει η Ξένια Κουναλάκη "ο Αλέξης Πατέλης έθεσε στη συνέντευξη του τη σημασία της ορατότητας έναντι της νομοθέτησης. Ταυτόχρονα επέλεξε να γίνει ο ίδιος σύμβολο αυτής της ορατότητας. Όσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία εξοικειώνεται με τέτοιου είδους θέματα, τόσο ευκολότερη θα είναι η θέσπιση των σχετικών νόμων (γάμος ομοφυλοφίλων, τεκνοθεσία, αναγνώριση ταυτότητας φύλου), που αυτήν τη στιγμή η συντηρητική παράταξη διστάζει να εντάξει στην ατζέντα της, φοβούμενη τις αντιδράσεις των παραδοσιακών ψηφοφόρων της.”

  Γι' αυτό ναι, η δήλωση Αλέξη Πατέλη ήταν μια ειρηνική επανάσταση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ