Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 00:03

  Τα θετικά και τα αρνητικά των χωριστών δηλώσεων εισοδήματος για τους παντρεμένους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Φαμέλη

  Τη δυνατότητα υποβολής  χωριστής δήλωσης φόρου εισοδήματος για το έτος 2019 θα χάσουν όσοι φορολογούμενοι -έγγαμοι ή με σύμφωνο συμβίωσης- δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία μέχρι τις 28 Φλεβάρη στο taxisnet.

  Η επιλογή αυτή δόθηκε για πρώτη φορά πέρυσι από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Το 2019 (φορολογικό 2018) ήταν η πρώτη χρονιά που κάποιο ζευγάρι μπορούσε να υποβάλλει ξεχωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβάλλεται πλέον στις γυναίκες να ακολουθούν φορολογικά τον σύζυγο τους και τους παρέχεται η αυτονόητη δυνατότητα να αποφασίζουν για τα φορολογικά τους.

  Πέρα από το κομμάτι που αφορά στα δικαιώματα και είναι εξαιρετικά σημαντικό, θα προσπαθήσουμε παρακάτω να αναλύσουμε τι χάνει και τι κερδίζει κανείς με αυτή τη δυνατότητα:

  Α. Τεκμήρια

  Σε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης οι υπόχρεοι  "επιβαρύνονται" από κοινού με 5.000 ευρώ τεκμήριο διαβίωσης. Αυτό είναι το ποσό που θεωρεί το υπουργείο ότι ξοδεύει κατ ελάχιστο ένα ζευγάρι για διαβίωση. Αντίθετα αν το ζευγάρι υποβάλλει δυο ξεχωριστές δηλώσεις θα επιβαρυνθούν με 3.000 ευρώ τεκμήριο διαβίωσης ο καθένας. Έτσι αθροιστικά προκύπτει μια "επιβάρυνση" κατά 1.000 ευρώ σε τεκμαρτό εισόδημα από ότι αν έκαναν κοινή δήλωση.

  Μια άλλη δυνατότητα που  χάνεται με την επιλογή των δυο χωριστών δηλώσεων είναι αυτή της αλληλοκάλυψης τεκμηρίων μεταξύ του ζεύγους. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί ο ένας να χρησιμοποιήσει αυτόματα τα εισοδήματα του άλλου για την κάλυψη των τεκμηρίων.

  Προέκταση αυτού είναι το ότι η επιλογή των χωριστών δηλώσεων συνεπάγεται πως οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν μόνο δικά τους εισοδήματα προηγούμενων ετών για την κάλυψη τεκμηρίων και όχι των κοινών εισοδημάτων τους όπως συμβαίνει με τους υπόχρεους κοινής δήλωσης.

  Ας δούμε ένα παράδειγμα διαφορετικής αντιμετώπισης ζευγαριού στις περιπτώσεις κοινής αλλά και χωριστών δηλώσεων. Έστω φορολογούμενοι με 8.000€ εισόδημα για τον υπόχρεο και 8.000€ για τη σύζυγο, με ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών με τεκμήριο 6.400€ καθώς και ένα σπίτι 75 τ.μ. με τεκμήριο 3.000€ κυριότητας υπόχρεου. Με την επιλογή κοινής δήλωσης του ζευγαριού δεν θα φορολογηθούν καθώς τα τεκμαρτά τους εισοδήματα ανέρχονται σε 14.400€ τα οποία καλύπτονται από το συνολικό τους εισόδημα των 16.000€. Στην περίπτωση που το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει χωριστές δηλώσεις τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει φόρο για τη διάφορα των τεκμαρτών του εισοδημάτων 12.400€ έναντι των πραγματικών 8.000€ με τη επιβάρυνση του φόρου να ανέρχεται σε 968€, ή (εφόσον έχει) να χρησιμοποιήσει εισοδήματα προηγουμένων ετών για την ανάλωση κεφαλαίου.

  Β. Αποδείξεις

  Με την επιλογή χωριστών δηλώσεων δεν μπορεί ο ένας σύζυγος να χρησιμοποιήσει τις έξτρα αποδείξεις που ενδεχομένως έχει ο άλλος και απαιτούνται για την εξασφάλιση του αφορολογήτου. Με τα δεδομένα που ισχύουν για το έτος 2020 και μετά, στο παράδειγμα του προηγούμενου ζευγαριού για τα εισοδήματά τους θα χρειάζονταν 2.400 ευρώ αποδείξεων ο καθένας για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Στην περίπτωση που η σύζυγος έχει 5.000 ευρώ αποδείξεις και ο σύζυγος 1.000 ευρώ τότε, με τις χωριστές δηλώσεις ο σύζυγος θα κληθεί να πληρώσει 22% φόρο στα 1.400 ευρώ αποδείξεων που δεν έχει. Δηλαδή 308 ευρώ φόρο επιπλέον σε σύγκριση με το εάν υπέβαλλαν κοινή δήλωση.

  Γ. Προσωπικά δεδομένα

  Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρόλο που και στις κοινές δηλώσεις εισοδήματος γίνεται ξεχωριστός προσδιορισμός του φόρου για τα δυο μέλη, και έχουν τη δυνατότητα να ανήκουν σε διαφορετικές Δ.Ο.Υ. αλλά και να λαμβάνουν επιστροφή φόρου ανεξάρτητα αν το άλλο μέλος οφείλει φόρους, υπάρχει ένα μειονέκτημα που αφορά στα προσωπικά δεδομένα.

  Με την κοινή δήλωση όταν κάποια υπηρεσία ζητήσει το Ε1 του ενός συζύγου αυτομάτως θα δει και τα δεδομένα του άλλου.

  Συμπερασματικά η επιλογή ή όχι χωριστής δήλωσης θα πρέπει πάντα να γίνεται με τη δέουσα προσοχή και βάσει του γενικότερου φορολογικού σχεδιασμού των φορολογουμένων και ενδεχομένως μετά από συζήτηση με κάποιον ειδικό.

  * Ο κ. Γιάννης Φαμέλης είναι υπεύθυνος του Private Tax Service Club του Γραφείου Καράμπελα (www.taxnet.gr)
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ