Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Οκτ-2019 00:04

  Η διόρθωση δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, αλλά πλέον λέει την τελευταία της πρόταση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Θα αρχίσουμε τη σημερινή ανάλυση με μια αναφορά στο συμπέρασμα της τελευταίας ανάρτησης σε αυτήν εδώ τη στήλη. Τότε στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου είχαμε επισημάνει ότι: "Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε με σχετική ασφάλεια ότι η διόρθωση δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και ότι σύντομα θα έχουμε καθοδικό γύρισμα. Η εκτίμηση αυτή θα κλονιστεί πολύ σοβαρά με πάρα πολλές πιθανότητες ακύρωσης μόνο όταν δούμε νέο υψηλό, κάτι που είναι λιγότερο πιθανό σύμφωνα με την τρέχουσα τεχνική εικόνα." 

  Ένα μήνα μετά η αγορά έχει πειθαρχήσει στο βασικό μας σενάριο, με αποτέλεσμα δείκτες και μετοχές να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα. Η διόρθωση λοιπόν δεν είχε πει την τελευταία της λέξη αλλά πλέον βρίσκεται στην τελευταία της πρόταση. 

  Το βασικό μας σενάριο παραμένει σε ισχύ και ο τυπικός στόχος παραμένει στην περιοχή των 710-780 μονάδων για το κύμα 2 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  pin

   

  Δεν αποκλείεται φυσικά να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση ως προς τον στόχο αλλά αυτό θα γίνει δυνατό να οριοθετηθεί αργότερα και ανάλογα με την πορεία και την εσωτερική μορφή του κύματος C/2 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  pin

   

  Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται η οριοθέτηση κάποιων σημαντικών επιπέδων που αποτελούν αποφασιστικά σημεία για τη συνέχεια. Επίσης φαίνεται μια τυπική εξέλιξη της πορείας των τιμών χωρίς όμως να είναι απόλυτα δεσμευτική.

  Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι σε εξέλιξη το κύμα C/2 και την τρέχουσα τιμή του ΓΔ:
  α. ανοδική υπέρβαση της:

  - L1: σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της διόρθωσης (κύμα 2) και επιβεβαιώνει την εξέλιξη του κύματος 3 
  - L2: δίνει αρκετά στοιχεία ώστε η παραπάνω σηματοδότηση να θεωρείται σχεδόν βέβαια σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο.
  - L3: αναγκάζει την αλλαγή της αρίθμησης ή/και της μορφής του κύματος C/2.
  β. καθοδική διάσπαση της:
  - L4: επιβεβαιώνει την τρέχουσα αρίθμηση των κυμάτων και την εσωτερική μορφή του κύματος C/2.

  Με βάση την τρέχουσα εξέλιξη και μορφή ο τυπικός στόχος ολοκλήρωσης του κύματος C και κατ' επέκταση όλης της διόρθωσης (κύμα 2) βρίσκεται σήμερα στις 767 μονάδες. (ΡΤ line).

  Εστιάζοντας σε πιο βραχυπρόθεσμο επίπεδο και ειδικότερα στην εσωτερική μορφή των κυμάτων του κύματος C με μεγάλη πιθανότητα βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα 3/C.

  pin

   

  Οι τυπικοί στόχοι για το κύμα 3/C είναι στην Τ1 (823 μονάδες) που έχει ήδη επιτευχθεί και στην Τ2 (791 μονάδες) αλλά μπορεί να ολοκληρωθεί οπουδήποτε εντός αυτής της περιοχής ή ακόμη και λίγο χαμηλότερα αυτής. Η επίτευξη του πρώτου στόχου (Τ1) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το κύμα 3/C να έχει ολοκληρωθεί όμως οι πιθανότητες είναι σχετικά μικρές αφού το κύμα 5/3/C δεν έχει το ελάχιστο τυπικό μήκος (τυπικοί στόχοι του 5/3/C στις 807-817 μονάδες όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα).

  pin

   

  Εστιάζοντας στην τελευταία συνεδρίαση (4/10) και αναλύοντας την διακύμανση της ημέρας στο παραπάνω (5λεπτο) διάγραμμα γίνεται σαφές ότι:

  α. Υπέρβαση των 833.11 μονάδων:

  (1) Eπιβεβαιώνει την εξέλιξη του κύματος 4/C  (μικρή πιθανότητα)
  ή 
  (2) Aκυρώνει την προηγούμενη εσωτερική αρίθμηση του κύματος 3/C (μεγαλύτερη  πιθανότητα) 

  β. Καθοδική διάσπαση των 818.39 μονάδων επιβεβαιώνει την συνέχιση του κύματος 5/3/C (μεγάλη πιθανότητα). Στην περίπτωση αυτή έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα κύματα Ι/5/3/C (818,39) και πιθανόν το ΙΙ/5/3/C (828,61) και βρίσκεται σε εξέλιξη το ΙΙΙ/5/3/C με τυπικό στόχο τις 804 μονάδες.

  Όλη η παραπάνω κυματική ανάλυση ξεκινώντας από εβδομαδιαίο διάγραμμα και καταλήγοντας σε 5λεπτο μας βοηθά να εκτιμήσουμε ότι μπορεί η διόρθωση να βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά είναι πλέον εμφανές ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στην ολοκλήρωσή της, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός ή στη χειρότερη περίπτωση στις πρώτες ημέρες του επόμενου. 

  Συμφωνεί όμως αυτή η εκτίμηση με την κλασική τεχνική εικόνα; Είναι σε αντίστοιχη φάση και οι ξένες αγορές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας;  

  pin

   

  Από το διάγραμμα του ΓΔ προκύπτει ότι δεν υφίσταται κάποια σοβαρή στήριξη της τιμής μέχρι το επίπεδο των 785-791 μονάδων ενώ ακόμη χαμηλότερα βρίσκεται και ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών. Είναι λοιπόν αρκετά πιθανό να συνεχιστεί η διόρθωση σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

  pin

   

  Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του FTSE25.

  Η πρώτη σοβαρή περιοχή στήριξης είναι περίπου 100 μονάδες χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή του δείκτη. Εκεί συσσωρεύονται η στήριξη των 1948 μονάδων, μια ανερχόμενη γραμμή τάσης (Α) και ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών.

  pin


  Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα του ΔΤΡ. Ο δείκτης πρόσφατα (3/10) διέσπασε καθοδικά τον απλό κινητό μέσο των 50ημερών χωρίς όμως ακόμη να είναι επιβεβαιωμένη η διάσπαση. Μπορεί λοιπόν στη συνέχεια να ακολουθήσει μια ανοδική αντίδραση ως προσπάθεια ανάκτησης του 50άρη ή άμεση καθοδική συνέχεια λαμβάνοντας ως επιβεβαίωση της διάσπασης την αποτυχημένη προσπάθεια ανάκτησης των πρώτων ωρών της συνεδρίασης της Παρασκευής (4/10) που δεν είχαν όμως το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. 

  Εδώ τα καθοδικά περιθώρια είναι μεγαλύτερα καθώς 200άρης και βασική στήριξη (605 μονάδες) απέχουν αρκετά. 

  Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η αγορά να ψάξει στήριξη στις βασικές στηρίξεις που βρίσκονται χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα το κάνει χωρίς ενδιάμεσες αναπηδήσεις η ανοδικές αντιδράσεις. Άλλωστε δεν βρίσκονται όλες οι μετοχές στην ίδια φάση της διόρθωσης. Υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που η διόρθωση έχει προχωρήσει αρκετά οδηγώντας την τιμή τους σε βασικές στηρίξεις και άλλοι που διαθέτουν ακόμη αρκετά μεγάλα καθοδικά περιθώρια πριν απειλήσουν την μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τους τάση. 

  Στο κεφάλαιο των ξένων αγορών θα εξετάσουμε τους δύο βασικούς παγκόσμιους δείκτες DOW και DAX.

  pin

  Ο DOW αφού απέτυχε να φτάσει σε νέο υψηλό διόρθωσε απότομα χωρίς όμως να "χαλάσει" την τεχνική του εικόνα. Ακούμπησε απλά το 200άρη του και την ανερχόμενη Α και έφυγε γρήγορα ψηλότερα. Βρίσκεται ήδη σε ανοδική αντίδραση και θα δοκιμάσει αν μπορεί να φτάσει ξανά σε επίπεδα τιμών των περασμένων δύο εβδομάδων (>27000) 

  pin

  Ο DAX δεν έχει αντιδράσει ακόμη σοβαρά ανοδικά. Ίσως γιατί δεν δοκίμασε ακόμη τον 200άρη του. Έτσι και αλλιώς "έχασε" μια ημέρα και έμεινε λίγο πίσω στην εξέλιξη της κίνησης στην καθώς το γερμανικό χρηματιστήριο παρέμεινε μια ημέρα κλειστό (επέτειος επανένωσης της Γερμανίας).

  Συνεκτιμώντας την κυματική αλλά και την κλασική τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και κάποιων επιμέρους βασικών τίτλων της ελληνικής αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη και την τεχνική εικόνα των βασικών ξένων δεικτών που την επηρεάζουν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διόρθωση βρίσκεται μεν σε εξέλιξη όμως πλησιάζοντας προς στηρίξεις που μπορούν να ανακόψουν την καθοδική της πορεία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι διέρχεται από τα τελευταία στάδιά της. Η πιθανή διάρκεια της διόρθωσης με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα είναι ακόμη 20 - 40 ημέρες και θα εξαρτηθεί από την μορφή και το εύρος των ενδιάμεσων ανοδικών αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν. 

  *Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020