Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Δεκ-2018 12:54

  Search Inside Yourself: Όταν οι κολοσσοί της Silicon Valley αρχίζουν να.... ψάχνονται μέσα τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  12 χρόνια πριν, το πρόγραμμα Search Inside Yourself γεννήθηκε στην Google από μια ομάδα μηχανικών και ειδικών πάνω στον διαλογισμό για να διδάξουν στους ανθρώπους τις ικανότητες που χρειάζονταν για να γίνουν καλύτεροι ηγέτες με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη.

  Το Search Inside Yourself γεννήθηκε στην καρδιά της Google ως μια ανάγκη να αντιμετωπιστεί το υπερβολικό στρες των εργαζομένων αλλά και για να αυξηθεί η δημιουργικότητα, η ομαδική συνεργασία και εν τέλει οι ηγετικές ικανότητες.

  Το σεμινάριο αυτό ήταν τόσο επιτυχημένο, που σύντομα δημιουργήθηκε ένας ανεξάρτητος οργανισμός, το Search Inside Yourself Leadership Institute, το οποίο προσφέρει το πρόγραμμα αυτό σε εταιρείες, στελέχη επιχειρήσεων και εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. 

  Που βασίζεται όμως η επιτυχία αυτού του εργαστηρίου;

  Ενώ πρόκειται για ένα σεμινάριο ηγεσίας, ο τρόπος που προσεγγίζει το ζήτημα είναι αρκετά πρωτότυπος. Το πρόγραμμα βασίζεται στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της δημιουργικότητας και της συναισθηματικής νοημοσύνης, χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους μιας αποτελεσματικής και υγιούς ηγεσίας.  

  Μετά από 12 χρόνια εφαρμογής, οι συντελεστές της μεθόδου, οι οποίοι αποτελούνται από νευροεπιστήμονες, επιχειρηματίες, ειδικούς πάνω σε ζητήματα διαλογισμού αλλά και... μηχανικούς της Google, έχουν να παρουσιάσουν μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία δείχνουν έως και 200% υψηλότερη απόδοση επένδυσης. Για παράδειγμα αναφέρουν την SAP.

  Πριν από μια δεκαετία, ο Peter Bostelmann, που εκείνη την περίοδο ήταν μηχανικός βιομηχανίας της εταιρείας SAP, παρακολούθησε το πρόγραμμα Search Inside Yourself, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω της Google. Εντυπωσιάστηκε από αυτό – είδε ακόμη και αλλαγές – και παρατήρησε τις εφαρμογές της ενσυναίσθησης στη δική του εταιρεία. Το 2012, αποφάσισε να φέρει ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου SIY στην εταιρεία SAP. Σήμερα, χιλιάδες υπάλληλοι της SAP παρακολουθούν το βασικό πρόγραμμα σπουδών του Ινστιτούτου SIY.

  Η δημοτικότητα της πρωτοβουλίας του Bostelmann σχετικά με την ενσυναίσθηση στη SAP είναι εύκολο να μετρηθεί: από τους 91.000 υπαλλήλους της εταιρείας, οι 6.500 συμπεριλαμβανομένων μερικών κορυφαίων στελεχών συμμετείχαν σε ένα διήμερο βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου SIY. Επιπλέον, η SAP διαθέτει 21 καθηγητές SIY σε 20 τοποθεσίες παγκοσμίως και ετοιμάζεται να φέρει άλλους 20 εκπαιδευτές το επόμενο διάστημα.

  Αυτοί οι αριθμοί σαφώς έχουν σημασία, αλλά πέρα από τη δημοτικότητα του προγράμματος του SIY, η εταιρεία SAP διαπίστωσε ότι η παροχή στους εργαζόμενους εργαλείων για τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της συγκέντρωσης, της ενσυναίσθησης, της επικοινωνίας και της ανθεκτικότητας επηρέασε τα κέρδη με χιλιάδες τρόπους. Στους αρχάριους, η εκπαίδευση ενίσχυσε την αφοσίωση των εργαζομένων και μείωσε τις απουσίες τους.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της SAP, η αύξηση κατά 1% της αφοσίωσης των εργαζομένων αντιστοιχεί σε 50 έως 60 εκατομμύρια ευρώ σε λειτουργικά κέρδη. Ταυτόχρονα, η αύξηση του πολιτιστικού δείκτη των επιχειρήσεων κατά 1% μπορεί να αυξήσει τα κέρδη κατά 85 με 95 εκατ. ευρώ. Και υπάρχει ακόμη ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα: τα υψηλά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της SAP για το 2018 και η σταθερά αυξανόμενη απόδοσή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

  Η SAP υπολογίζει την επιτυχία του προγράμματος SIY κάνοντας μετρήσεις στο πέρασμα του χρόνου που ξεκινούν προτού οι συμμετέχοντες αποκτήσουν επίσημα τα εργαλεία του SIY και μέχρι περίπου 6 μήνες αφότου χρησιμοποιήσουν τα καινούρια εργαλεία. Η SAP μετράει τον αντίκτυπο σε δείκτες όπως η αφοσίωση, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα, το άγχος και η γενική καλή κατάσταση επιδιώκοντας να ποσοτικοποιηθεί η ικανότητα των εργαζομένων να χτίζουν σχέσεις, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να συνεργάζονται παραγωγικά.

  O Fernandez, διευθύνοντας σύμβουλος του SIYLI αναφέρει τα εξής: "Βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του SIY παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις σε κρίσιμους τομείς. Και οι δείκτες, όπως η γενική καλή κατάσταση, η συγκέντρωση, η μείωση του άγχους και η αύξηση της δημιουργικότητας και της συνεργασίας, σχετίζονται άμεσα με εργασιακά αποτελέσματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αξία οικονομική. Πρόκειται για απόδοση επένδυσης σε ποσοστό 200%".

  Σύντομα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κι από κοντά την αποτελεσματικότητα αυτού του σεμιναρίου, αφού, στις 21 και 22 Μαρτίου του 2019, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Titania. 

  Για εισιτήρια, εταιρικές συμμετοχές και περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://siy.enallaktikiagenda.gr/

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων