Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Μαρ-2021 08:24

  A-Quant: Οι αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών στις αποδόσεις των ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Οι αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών στις αποδόσεις των ομολόγων

  Ακόμα μια εβδομάδα πέρασε που οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν ανοδική πορεία. Το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ έφτασε μέχρι το 1.75% την προηγούμενη εβδομάδα και επί του παρόντος κινείται στο 1.68%.

  Η FED, δια στόματος Jerome Powell την περασμένη Τετάρτη, δεν βλέπει άνοδο των επιτοκίων την επόμενη διετία και τονίστηκε πως ενώ έχει συντελεστεί πρόοδος στην οικονομία, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από την προ-COVID-19 εποχή.

  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την βίαιη πτώση του δολαρίου την Τετάρτη αφού οι αγορές αντιλήφθηκαν και εξέλαβαν τις δηλώσεις ως μακρά πολιτική χαμηλών επιτοκίων αλλά γρήγορα ανέκτησε την ανοδική του τάση με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

  Από την άλλη πλευρά, η Ε.Κ.Τ., για να αντιμετωπίσει την άνοδο των αποδόσεων που θα μπορούσε να βλάψει την ανάκαμψη, αποφάσισε να επεκτείνει την αγορά ομολόγων. Αμφότερες οι Κεντρικές Τράπεζες προσπάθησαν να ηρεμήσουν τις αγορές αλλά δεν το κατάφεραν παρά μόνο για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

  Οι κυριότεροι δείκτες μετοχών εμφάνισαν μια μικρή διόρθωση με μικρή σχετικά μεταβλητότητα, ο χρυσός συνέχισε ανοδικά, το πετρέλαιο συνέχισε πτωτικά ενώ το Bitcoin διόρθωσε κάτω από τα $60,000.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από τις ομιλίες του Powell (Δευτέρα και Τρίτη) και τις ομιλίες του Andrew Bailey της Τράπεζας της Αγγλίας (Τρίτη και Πέμπτη) ενώ ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας.

  SP500

  Διορθωτική υπήρξε η περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 3,896 μονάδες με απώλειες που υπερέβησαν το 1%. Οι δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας προκάλεσαν αυτήν την πτώση, με τη μεγάλη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που από το 1.64% βρέθηκαν στο 1.75%. Με ελκυστικότερες αποδόσεις, πολλά κεφάλαια μεταφέρονται από τις μετοχές στα ομόλογα ενώ αλλάζει και η βάση με την οποία ορίζονται οι επιθυμητές αποδόσεις των μετοχών. Κάτω από τα χαμηλά εβδομάδας στις 3,874 μονάδες και ακόμα περισσότερο κάτω από την στήριξη των 3,860 μονάδων, οι ανησυχίες εντείνονται ενώ τυχόν επαναφορά πάνω από τις 3,935 μονάδες, ίσως φέρει νέα πνοή αισιοδοξίας στους επενδυτές.

  DAX30

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX30, αποδίδοντας καλύτερα σε σχέση με τους άλλους βασικούς δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε στις 14,640 μονάδες, εμφανίζοντας κέρδη λίγο πάνω από 0.5%, ενισχύοντας το σενάριο μεταφοράς κεφαλαίων σε φθηνότερες και όχι τόσο υπεραγορασμένες αγορές. Ο DAX30 έκανε μέσα στην εβδομάδα νέο υψηλό όλων των εποχών στις 14,813 μονάδες και πλέον χρειάζεται πτώση κάτω από τις 14,200 μονάδες για να ανησυχήσει η αγορά για ενδεχόμενη διόρθωση.

  FTSE100

  Πτωτική ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,662 μονάδες, σχεδόν 1.9% χαμηλότερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέματα με την εξέλιξη των εμβολιασμών λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών από την Ε.Ε., γεγονός που αναστέλλει τον προγραμματισμό ίσως ακόμη και για 2 μήνες. Κάτω από τις 6,000 μονάδες οι ανησυχίες θα πυκνώσουν ενώ για επαναφορά του δείκτη σε ανοδική τροχιά, θα πρέπει να υπάρξει υπέρβαση των 6,750 μονάδων.

  Χρυσός

  Συνέχισε ανοδικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα ο χρυσός, κλείνοντας στα $1,744 και έχοντας κέρδη λίγο πάνω από 1%. Ο χρυσός ανέβηκε κυρίως την Τετάρτη με την αποδυνάμωση του δολαρίου μετά τη συνεδρίαση της FED και μετά είδαμε σταθεροποιητικές τάσεις. Επίσης η πρόσκαιρη διορθωτική τάση των κρυπτονομισμάτων, έδωσε μια ώθηση στο χρυσό γιατί πλέον υπάρχει ευθύς ανταγωνισμός μεταξύ χρυσού και Bitcoin για τη θέση του ασφαλούς καταφυγίου απέναντι στον πληθωρισμό. Πάνω από τα $1,755 θα αρχίσει να διαφαίνεται πιο καθαρή ανοδική τάση ενώ κάτω από τα $1,715 ο χρυσός μάλλον θα επανέλθει στην πτωτική του πορεία που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους με την ενδυνάμωση του δολαρίου.

  Πετρέλαιο

  Μεγάλη πτώση είδαμε για τις τιμές του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $61.48, υποχωρώντας ποσοστιαία, πάνω από 6%. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της πτώσης έλαβε χώρα την Πέμπτη με την ισχυροποίηση του δολαρίου. Επίσης είδαμε μια οριακή άνοδο των αποθεμάτων που συνοδεύτηκε και από ανησυχίες στην Ευρώπη αφού υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως ίσως χαθεί και δεύτερη καλοκαιρινή περίοδος για την αεροπορική και τουριστική βιομηχανία. Η τιμή ορόσημο των $60 διασπάστηκε την Τετάρτη και ενώ υπήρξε γρήγορη επαναφορά πάνω από αυτή, μια νέα καθοδική διάσπαση ενδεχομένως να σημαίνει πτωτική τάση για το πετρέλαιο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το EURUSD, στο 1.1904 (άνοιγμα στο 1.1944). Η πρόσκαιρη άνοδος της Τετάρτης με την πτώση του δολαρίου μετά την FED, δεν μπόρεσε να κρατήσει πολύ αφού η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, στήριξε εν νέου το δολάριο. Η αρχή της παρούσης εβδομάδας κυριαρχείται από τις ομιλίες του Jerome Powell ενώ ενδιαφέρον θα έχουν προς το τέλος της, η ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ και η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά αν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται, ίσως δούμε τιμές κοντά στο 1.18. Ελπίδες ανοδικής ανάκαμψης θα υπάρξουν με τιμές κοντά στο 1.20.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Δεύτερη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3927 και έκλεισε στο 1.3866. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει θέματα στους εμβολιασμούς ενώ σημαντική ήταν η είδηση πως το έλλειμμα του δημοσίου τομέα τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 18 εκ. λίρες το οποίο είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Επίσης ο Boris Johnson δεν αποκλείεται να επεκτείνει το lockdown για μερικούς ακόμη μήνες και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε την ισοτιμία ακόμα χαμηλότερα, να δοκιμάζει την αντίσταση του 1.3780 αν φυσικά και το δολάριο παραμείνει δυνατό. Πιθανή γρήγορη επαναφορά πάνω από το 1.39, δίνει μεγαλύτερο τόνο αισιοδοξίας για το 1.40.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς διορθωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το USDJPY (μετά από τέσσερις έντονα ανοδικές εβδομάδες), με άνοιγμα στο 109.97 και κλείσιμο στο 108.89. Μεσοβδόμαδα είδαμε τιμές αρκετά πάνω από το 109 αλλά η συνεδρίαση της FED έριξε το δολάριο ενώ οι επόμενες ημέρες δεν μπόρεσαν να δώσουν ανοδική ανάκαμψη έστω κι αν οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν αισθητά. Σε αυτό συνέτεινε και η διαφαινόμενη πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, ακυρώνοντας το πρόγραμμα αγοράς ETFs, ύψους 6 τρις γιεν. Αναμένεται λοιπόν πιθανότατα ένα πιο ενισχυμένο γιεν, το οποίο αντιπαρατίθεται ευθέως με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και μετριάζει τις προσδοκίες της αγοράς (που ακόμη παραμένουν) για την τιμή ορόσημο στο 110.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε το EURJPY την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 130.17 και κλείνοντας στο 129.31. Το νόμισμα της Ιαπωνίας δείχνει να συνεχίζει να ενισχύεται αφού η ισοτιμία άνοιξε αυτήν την εβδομάδα με μεγάλη απόσταση (gap) από το κλείσιμο της προηγούμενης. Όσο η ισοτιμία απομακρύνεται από το 130, τόσο το πτωτικό σενάριο κερδίζει πόντους και ίσως δοκιμαστούν σύντομα οι αντιστάσεις στο 128.75 και στο 128.20.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Σταθεροποιητική η προηγούμενη εβδομάδα για το EURGBP που άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 0.8580. Το ευρώ εμφανίζεται αδύναμο τελευταία και όσο κι αν και η στερλίνα έχει μια σχετική αδυναμία, το σενάριο για στόχο το 0.85 εμφανίζεται αρκετά πιθανό. Πάνω από το 0.8640 θα αρχίσει να διαφαίνεται ενισχυμένη πιθανότητα αναστροφής.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το USDCAD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.2472 και κλείσιμο στο 1.2501. Το ισχυρό δολάριο (λόγω των ενισχυμένων αποδόσεων των ομολόγων) και η διόρθωση των τιμών του πετρελαίου, ανέκοψαν την άνοδο του καναδικού δολαρίου και την πτώση της ισοτιμίας. Παρ’όλα αυτά, η βασικότερη αντίληψη μερικών αναλυτών για τιμές κοντά στο 1.20 μέσα στο τρέχον έτος παραμένει, σενάριο που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με καθοδική διάσπαση του 1.2365. Πάνω από το 1.2550 ίσως υπάρξει μια πιο ενισχυμένη ανοδική αντίδραση.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν για το USDCHF για δεύτερη εβδομάδα, με άνοιγμα και κλείσιμο κοντά στο 0.9290. Υπάρχει μια ισορροπία των δύο νομισμάτων με αντίστοιχη μείωση της μεταβλητότητας στη μεταξύ τους ισοτιμία και χρειάζεται να δούμε τιμές πάνω από το 0.9375 ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται ανοδική τάση και τιμές κάτω από το 0.9210 για να κερδίσει επιπλέον πόντους το σενάριο της διόρθωσης.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Εβδομάδα μικρής μεταβλητότητας και σταθεροποίησης ήταν η προηγούμενη για το AUDUSD, με την ισοτιμία να ανοίγει και να κλείνει στην περιοχή του 0.7740 – 0.7750. Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα ότι διατηρεί σταθερά τα επιτόκια στο 3.85% αλλά η Αυστραλία είχε κάμψη στις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο κατά 1.% έστω κι αν υπήρχαν προσδοκίες για θετικό πρόσημο. Τυχόν συνέχιση της ενδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου, μπορεί να φέρει την ισοτιμία προς την στήριξη του 0.7620.

  Bitcoin

  Διορθωτική υπήρξε η περασμένη εβδομάδα για το Bitcoin, μετά από δύο έντονα ανοδικές εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το Bitcoin έκλεισε στα $57,382 έχοντας απώλειες 2.8% περίπου. Υπήρξαν έντονες φήμες πως η Ινδία θα απαγορεύσει όχι μόνο την εξόρυξη και την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων αλλά και ότι πρόκειται να ποινικοποιήσει την κατοχή τους. Από την άλλη βέβαια τα κρυπτονομίσμστα διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την Morgan Stanley να γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα που προσφέρει στους επενδυτές της πρόσβαση σε επενδύσεις σε Bitcoin, μέσω τριών μεγάλων Bitcoin funds. Παρ’όλη τη διόρθωση, ίσως είναι θέμα χρόνου για το Bitcoin να ανακτήσει και πάλι τα $60,000 και να κοιτάξει ακόμη ψηλότερα.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:29 21/04

  Σε υψηλό δύο μηνών έκλεισε ο χρυσός

  Ενισχύεται λόγω της ανησυχίας για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως.

  10:54 21/04

  Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,25%, στα 1,2006 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,17% και διαμορφώνεται στα 1,3913 δολάρια.

  18:38 20/04

  Facebook: Μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσει το κρυπτονόμισμα Diem

  Μέσα στο 2021 αναμένονται τα αποκαλυπτήρια στο πολυαναμενόμενο κρυπτονόμισμα που θέλει να λανσάρει το Facebook, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC.

  15:52 20/04

  Το ευρώ υποχωρεί 0,05%, στα 1,2035 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,22% και διαμορφώνεται στα 1,3953 δολάρια.

  11:13 19/04

  Η πτώση των μετοχών που συνδέονται με κρυπτονομίσματα δημιουργεί νευρικότητα - Η αισιοδοξία παραμένει

  Τι δείχνουν τα στοιχεία της κίνησης μετοχών και τιμών των tokens.

  08:58 19/04

  Ανακάμπτει το bitcoin μετά τη χθεσινή "βουτιά"

  Τις τελευταίες 24 ώρες το bitcoin σημειώνει άνοδο 3,20%. Η πτώση του έφτασε έως και το 15%.

  08:48 19/04

  A-Quant: Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

  Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

  13:22 18/04

  Bitcoin: Βουτιά για την τιμή του κρυπτονομίσματος

  Σήμερα χάνει 8,5% της αξίας του, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Φεβρουάριο.

  21:24 16/04

  Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό

  Σε υψηλά 7 εβδομάδων έκλεισε το πολύτιμο μέταλλο.

  12:51 16/04

  Ετοιμάζει νέες μειώσεις επιτοκίων η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

  Η κεντρική τράπεζα δεν δεσμεύεται πλέον να διατηρήσει αποφασιστικά την αυστηρή νομισματική πολιτική.

  10:23 16/04

  Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: "Μπλόκο" στα κρυπτονομίσματα - "Βουτιά" bitcoin

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και crypto asset για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επικαλούμενη πιθανές "ανεπανόρθωτες" ζημιές και σημαντικούς κινδύνους σε...

  22:33 15/04

  Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική ημέρα έκλεισε το πετρέλαιο

  Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου το αμερικανικό αργό.

  22:09 15/04

  Wood Mackenzie: Το Brent θα μπορούσε να πέσει στα $10 έως το 2050 εάν επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού για το κλίμα

  Η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 70% μέχρι το 2050 από τα τρέχοντα επίπεδα, αναφέρει η εταιρεία.

  22:39 14/04

  Σε υψηλό 4 εβδομάδων το πετρέλαιο, με άνοδο άνω του 4%

  Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση η ΙΕΑ, ανακάμπτει η αγορά παγκοσμίως.

  21:45 14/04

  Απώλειες για τον χρυσό με πίεση από την άνοδο των ομολόγων

  Το πολύτιμο μέταλλο έχασε το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών κερδών του.