Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουν-2017 22:00

  Μυτιληναίος: Mοντέλο επιχειρηματικής ευθύνης με κοινωνικές υπεραξίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο μήνυμα του προέδρου του Oμίλου Μυτιληναίος, με το οποίο ανοίγει ο ετήσιος απολογισμός για το 2016, μία αναφορά ξεφεύγει από τα στενά οικονομικά μεγέθη και επιδόσεις. Σε αυτήν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος περιγράφει το όραμά του για τον όμιλο ως μια υποδειγματική επιχείρηση, που, στον βαθμό που της αναλογεί, μπορεί να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

  "Μία ηγετική εταιρεία με μοναδικό εργοδοτικό μοντέλο σύγχρονης αντίληψης, κοινωνικό πρόσωπο, καινοτόμους μηχανισμούς ανάπτυξης και επένδυσης και διεθνή παρουσία και καταξίωση", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος. Πώς μεταφράζεται στην πράξη αυτό το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας μοντέλο;

  Κατ’ αρχάς, με την υιοθέτηση των πλέον εξελιγμένων διεθνώς πρακτικών. Για παράδειγμα, o κοινωνικός απολογισμός του ομίλου για το 2016 αποτυπώνεται, εκτός από την έντυπη μορφή του, και μέσω καινοτόμου, για τα ελληνικά δεδομένα, online επικοινωνιακού εργαλείου Integrated Value Creation Scorecard. Μιας παρουσίασης που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις δύο βασικές ενότητες των κατευθυντήριων οδηγιών του Διεθνούς Συμβουλίου Ενιαίων Απολογισμών (IIRC) και των αντίστοιχων οδηγιών του διεθνούς οργανισμού κατάρτισης Κοινωνικών Απολογισμών GRI G4.

  Τι συνέβη, λοιπόν, το 2016 συγκριτικά με το 2015 στους τομείς του κοινωνικού απολογισμού;

  Ο όμιλος Μυτιληναίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε τρεις τομείς (μεταλλουργία, κατασκευές, ενέργεια), διαθέτοντας 25 βιομηχανικές μονάδες και απασχολώντας άμεσα ή έμμεσα 2.817 εργαζομένους. Την περυσινή χρονιά συναλλάχθηκε με 5.002 προμηθευτές εσωτερικού και εξωτερικού, είχε παρουσία με δραστηριότητες σε 8 χώρες και εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,246 δισ. ευρώ.

  Το κοινωνικό προϊόν του έφτασε τα 601,8 εκατ. ευρώ, ποσό που συναποτελείται από τους μισθούς και τις παροχές προς τους εργαζομένους (14,6%), τις επενδύσεις (15,2%), τις πληρωμές σε παρόχους κεφαλαίου (8,5%) τις φορολογικές εισφορές στο κράτος (9,1%), τις δαπάνες προς Έλληνες προμηθευτές (47,6%)και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές δαπάνες (5%).

  Ενότητες

  Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς πόρους, ξεχωρίζει η σημαντική ενίσχυση της προστιθέμενης οικονομικής αξίας κατά 38,5%, αλλά και η ενίσχυση του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους κατά 5,3%, ενώ στους βιομηχανικούς πόρους ο όμιλος ενίσχυσε κατά 40,2% τις επενδύσεις παγίων.

  Στους φυσικούς πόρους οι περιβαλλοντικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 147%, φτάνοντας τα 28,9 εκατ. ευρώ. Σημαντικά ενισχύθηκε η ανακύκλωση στερεών αποβλήτων, που έφτασε τους 36,1 χιλ. τόνους (11,1%), η εξοικονόμηση νερού στην παραγωγική διαδικασία (22,2%), ενώ σημαντικές είναι οι πρωτοβουλές του ομίλου, στον τομέα της μεταλλουργίας, στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την εξαγωγή σπάνιων γαιών από τα κατάλοιπα βωξίτη. Επίσης, ο όμιλος επέκτεινε τη συμμετοχή του σε διεθνείς πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης, όπως το Carbon Disclosure Project (CDP).

  Στους ανθρώπινους πόρους, ο όμιλος για ακόμα μία χρονιά διατήρησε το απόλυτο στον αριθμό των δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που αφορούν τους άμεσα εργαζομένους του ομίλου (0%), που είναι αποτέλεσμα της διατήρησης σε υψηλότατα επίπεδα των ανθρωποωρών εκπαίδευσης των εργαζομένων (53.122) και των ανθρωποωρών εκπαίδευσης σε θέματα υγείας και ασφάλειας (27.878).

  Οι αμοιβές και παροχές προς τους εργαζομένους έφτασαν τα 87,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος ωρών εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο τις 23,1. Υψηλά ποσοστά, επίσης, εμφανίζει ο όμιλος στις κατηγορίες απασχόλησης γυναικών σε θέσεις ευθύνης και νέων εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τους κοινωνικούς πόρους, συνεχίστηκαν τα κοινωνικά προγράμματα του ομίλου που απευθύνονται σε μαθητές, νέους μηχανικούς και νέους πτυχιούχους άλλων επιστημονικών πεδίων, ενώ την περασμένη χρονιά ο όμιλος δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυσε τη συνολική κοινωνική του συνεισφορά κατά 28,3%.

  Τέλος, στην εταιρική διακυβέρνηση, ο όμιλος προχωρά, σε συνεργασία με τη McKinsey, στον πλήρη λειτουργικό μετασχηματισμό, ώστε να υιοθετηθεί η πλέον προηγμένη δομή εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και μια από τις πλέον σύγχρονες στον κόσμο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων