Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιουλ-2017 12:52

  Ο εθνικός δείκτης Εταιρικής Ευθύνης και η σημασία του για την Ελλάδα

  Ο εθνικός δείκτης Εταιρικής Ευθύνης και η σημασία του για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που εκπροσωπεί αποκλειστικά τον Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το BITC (Business in the Community), τον αναγνωρισμένο βρετανικό φορέα υπό την προεδρία του Πρίγκιπα της Ουαλίας, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στον τομέα της ΕΚΕ, προάγοντας την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα.

  Πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι να παρέχει στις ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ, για την καλύτερη ενσωμάτωσή της στη στρατηγική και την πρακτική τους. Περισσότερες από 30 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, που απασχολούν στην Ελλάδα χιλιάδες εργαζομένους και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, έχουν συμμετάσχει έως σήμερα στην αξιολόγηση του CR Ιndex.

  Μεταξύ των δράσεων του Ινστιτούτου συγκαταλέγονται η ανάπτυξη και διαχείριση επιμορφωτικών πρωτοβουλιών, η διοργάνωση βραβεύσεων και εκδηλώσεων και η συμμετοχή σε αναπτυξιακά και ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την αειφόρο ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι προσφάτως το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, που διοικείται από επταμελές δ.σ., με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Μαύρο, έγινε πλήρες μέλος του CSR360 Global Partnership Network (CSR360 GPN), του διεθνούς δικτύου εταίρων του BITC.

  CR Index

  Ο Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) είναι το πιο αναγνωρισμένο σύγχρονο στρατηγικό εργαλείο που μετρά την απόδοση των επιχειρήσεων και την επίδρασή τους στους εργαζομένους, στην αγορά και στους καταναλωτές, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μιας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη.

  Ο Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης, που εκπροσωπείται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, είναι το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης των εταιρειών ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση διεθνή κριτήρια.

  H έρευνα αξιολόγησης εξετάζει τέσσερις βασικούς τομείς διαχείρισης (Κοινωνία, Περιβάλλον, Αγορά και Χώρος Εργασίας) και έξι βασικούς τομείς επιδράσεων (3 περιβαλλοντικούς και 3 κοινωνικούς). Η έρευνα χωρίζεται σε πέντε ενότητες, δηλαδή εταιρική στρατηγική, ενσωμάτωση, διαχείριση, τομείς επίδρασης και δημοσιοποίηση, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη συνολική βαθμολογία.

  Στη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεωρούν, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στους συγκεκριμένους τομείς. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Από το 2012 ο Εθνικός Δείκτης συμπεριέλαβε το ανώτερο επίπεδο διάκρισης Diamond. Οι ερωτήσεις για το επίπεδο αυτό είναι προαιρετικές, ανεξάρτητες της υπόλοιπης αξιολόγησης, και απευθύνονται στις εταιρείες που βρίσκονται στα επίπεδα Platinum και Gold.

  Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Δείκτη CR είναι ότι επιτρέπει τη λήψη περισσότερο ουσιωδών και ακριβών αποδείξεων για την ποιότητα διοίκησης μιας επιχείρησης.

  CRI Pass

  Πρόκειται για νέο δείκτη, για τις εταιρείες που τώρα ξεκινούν τη δράση τους στην ΕΚΕ – εργαλείο για τα πρώτα βήματα των εταιρειών στην Εταιρική Υπευθυνότητα. Δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν βασικά ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μια υπεύθυνη επιχείρηση, με στόχο να αναγνωριστεί για την εφαρμογή της Εταιρικής Υπευθυνότητας και να την ενσωματώσει ορθότερα στη στρατηγική, τη δομή και τη λειτουργία της. Έτσι, η επιχείρηση προετοιμάζεται για το απαιτητικότερο CR Index.

  CRI


   
  Ποιες εταιρείες διακρίθηκαν

  Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια επίσημη Τελετή Βράβευσης του Ινστιτούτου για τις 13 εταιρείες που πέρασαν επιτυχώς την αξιολόγηση και έλαβαν ειδική τιμητική διάκριση για τις κορυφαίες επιδόσεις τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα το 2016, σύμφωνα με τον CR Index, τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, και το CRI Pass.

  Για ένατη συνεχή χρονιά, στην επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και προσέλκυσε πλήθος εκπροσώπων από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, θεσμικών οργάνων και εκπροσώπων των ΜΜΕ, ανακοινώθηκε η τελική κατάταξη των εταιρειών που εφάρμοσαν υπεύθυνες πρακτικές στους τομείς Κοινωνία, Περιβάλλον, Αγορά και Εργαζόμενοι.

  Επιπλέον, δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης, βραβείο για καλύτερη επίδοση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς και ειδικοί έπαινοι για διαχρονική συμμετοχή.

  Οι κορυφαίες εταιρείες που διακρίθηκαν φέτος είναι:

  DΙΑΜΟND: Τράπεζα Πειραιώς
  PLATINUM: Εθνική Τράπεζα, WIND Ελλάς
  GOLD: Novartis Hellas, GENESIS Pharma, PepsiCo, ΔΕΠΑ Α.Ε., Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Janssen
  SILVER: MSD
  BRONZE: Roche

  Τα βραβεία για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

  Best Progress PLATINUM Award: WIND Ελλάς
  Best Progress GOLD Award: Janssen
  Best Progress SILVER Award: MSD

  Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

  Έπαινος για την κοινωνία: Εθνική Τράπεζα
  Έπαινος για το περιβάλλον: ΔΕΠΑ
  Έπαινος για το εργασιακό περιβάλλον: MSD
  Έπαινος για την αγορά: Roche

  Βραβεία Διαχρονικής Συμμετοχής:

  Εθνική Τράπεζα και ΔΕΠΑ Α.Ε.
  Διάκριση CRI Pass: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
  και Αττικές Διαδρομές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων