Συνεχης ενημερωση
Η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης παραμένει ακατανόητη για πολλές επιχειρήσεις σε στρατηγικό επίπεδο και η σημασία της συχνά υποτιμάται, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω έλλειψης ωριμότητας.
Η αντίληψη αυτή είναι ακόμα πιο έντονη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θεωρούν την Εταιρική Υπευθυνότητα "πολυτέλεια" ή περιορίζονται στην πραγματοποίηση μεμονωμένων δράσεων ΕΚΕ, χωρίς σχεδιασμό, πρόγραμμα και σκοπό. Δεν έχουν κατανοήσει ότι η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι στην πραγματικότητα μια σοβαρή επιχειρηματική στρατηγική, με πολλά σημαντικά οφέλη, που θα τους βοηθήσει στο ταξίδι της επιβίωσης ή και ανάπτυξης σε αγορές του εξωτερικού.
Υιοθετώντας υπεύθυνες πρακτικές και ενσωματώνοντάς τες στον στρατηγικό τους σχεδιασμό, οι εταιρείες, ως ενεργό μέρος της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ρόλο "ηγετών της κοινωνίας", να αποδείξουν τον κοινωνικά υπεύθυνο χαρακτήρα τους προς όλους τους συμμέτοχους (stakeholders) και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, αλλά και να διαφοροποιηθούν έναντι των ανταγωνιστών τους.
Παράλληλα, στο αντίξοο και ρευστό οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν τη στρατηγική τους ανάπτυξη και βιωσιμότητα.
Αυξημένα οφέλη παρουσιάζει η εφαρμογή πρακτικών ΕΚΕ σαφώς και για επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς αυξάνει την αξιοπιστία και τη διαφάνειά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στη Bόρεια Αμερική έχουν θεσπιστεί αυστηρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για τις εταιρείες ως προς τις επιχειρήσεις-προμηθευτές τους.
Για να υποστηρίξει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να ευημερήσουν, με άξονα την Εταιρική Υπευθυνότητα, το Ινστιτούτο Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI) παρουσίασε πριν από δύο χρόνια το CRI Pass, με βάση διεθνή standards και πρακτικές.
Πρόκειται για ένα διαγνωστικό εργαλείο που διευκολύνει τις μικρομεσαίες αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρώτα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας και θέλουν να ωφεληθούν από τα πλεονεκτήματά της.
Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI), πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) και καθηγητής Eταιρικής Υπευθυνότητας στο DePaul University.
-
11:07 Μερτς: Ο κόσμος που βασίζεται σε κανόνες δεν έχει πεθάνει παρά τις "δύσκολες συνθήκες"
-
11:06 Goldman Sachs: Πόσα κεφάλαια θα φύγουν, πόσα θα μπουν από την αναβάθμιση του Χ.Α – Η χρυσή 5άδα της MSCI και η χρυσή 9άδα του FTSE
-
11:04 Βουλή: "Ενός λεπτού σιγή" για τις νεκρές εργαζόμενες στη Βιολάντα και τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ
-
11:00 EY: Οι τηλεπικοινωνίες μπροστά σε νέο "κύμα" κινδύνων το 2026
-
10:56 ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα: "Που βρίσκεται η κ. Νίκη Κεραμέως;"
-
10:54 Σημαντική ενίσχυση κρίσιμων ειδικοτήτων του ΕΣΥ με το νέο οικονομικό κίνητρο
-
10:42 Ελβετία: Ρεκόρ των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ το 2025 παρά τους δασμούς Τραμπ
-
10:35 Ισχυροί νότιοι άνεμοι προκαλούν προβλήματα σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια
-
10:33 Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα αποτελέσματα
-
10:12 Πακιστάν: Ενισχυμένους ελέγχους ασφαλείας για τον ιό Νίπα επέβαλε η χώρα
-
Η "προέλαση των ρομπότ" στο ουκρανικό μέτωπο: Ρώσοι στρατιώτες παραδίνονται σε μηχανήματα
-
Πόρισμα για Βιολάντα: Το κρυφό υπόγειο χωρίς ανιχνευτές αερίου και ο σπινθήρας που ανατίναξε το εργοστάσιο
-
Εμφιαλωμένο νερό: Ανατροπές στο top10 το 2025 - Ποιοι δροσίστηκαν και ποιοι ζορίστηκαν
-
Η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου ετοιμάζεται να "πατήσει φρένο" λόγω αυστηρότερου προϋπολογισμού
-
HSBC: "Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι… υποβάθμιση – Για αυτό παραμένουμε underweight στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις των πελατών μας"
-
Από τα ευρωπαϊκά projects στη ζώνη των μεγάλων έργων
-
Η ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας πλησιάζει.. αλλά όχι για όσα είναι κρίσιμα
-
Η επίκληση παλαιών κεφαλαίων χωρίς πλήρη τεκμηρίωση δεν γίνεται δεκτή
-
Ποιες Πεσμεργκά; Φρη Μπαλεστάιν!
-
"Καμπάνα" στον e-ΕΦΚΑ για λάθος ένσημα σε ασφαλισμένη που της στέρησε τη σύνταξη
-
Ποιες Πεσμεργκά; Φρη Μπαλεστάιν! (40)
-
Η επίκληση παλαιών κεφαλαίων χωρίς πλήρη τεκμηρίωση δεν γίνεται δεκτή (12)
-
Μη με σκοτώνετε άλλο, πέθανα κ. Υπουργέ (10)
-
Αλλάζει η Ελλάδα σε 15 μήνες; (8)
-
HSBC: "Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι… υποβάθμιση – Για αυτό παραμένουμε underweight στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις των πελατών μας" (6)
-
Πόρισμα για Βιολάντα: Το κρυφό υπόγειο χωρίς ανιχνευτές αερίου και ο σπινθήρας που ανατίναξε το εργοστάσιο (4)
-
Θεατρινισμοί και φιέστες άλλων εποχών (4)
-
Η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου ετοιμάζεται να "πατήσει φρένο" λόγω αυστηρότερου προϋπολογισμού (3)
-
Ποια ταμεία είναι στην πρώτη 10άδα με τις υψηλότερες μέσες συντάξεις - Η λίστα μετά τις αυξήσεις (2)
-
Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στην είσπραξη εσόδων από ΦΠΑ (2)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
