Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουν-2017 12:48

  CRI Pass: Πώς βελτιώνει την αξιοπιστία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης παραμένει ακατανόητη για πολλές επιχειρήσεις σε στρατηγικό επίπεδο και η σημασία της συχνά υποτιμάται, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω έλλειψης ωριμότητας.

  Η αντίληψη αυτή είναι ακόμα πιο έντονη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θεωρούν την Εταιρική Υπευθυνότητα "πολυτέλεια" ή περιορίζονται στην πραγματοποίηση μεμονωμένων δράσεων ΕΚΕ, χωρίς σχεδιασμό, πρόγραμμα και σκοπό. Δεν έχουν κατανοήσει ότι η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι στην πραγματικότητα μια σοβαρή επιχειρηματική στρατηγική, με πολλά σημαντικά οφέλη, που θα τους βοηθήσει στο ταξίδι της επιβίωσης ή και ανάπτυξης σε αγορές του εξωτερικού.

  Υιοθετώντας υπεύθυνες πρακτικές και ενσωματώνοντάς τες στον στρατηγικό τους σχεδιασμό, οι εταιρείες, ως ενεργό μέρος της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ρόλο "ηγετών της κοινωνίας", να αποδείξουν τον κοινωνικά υπεύθυνο χαρακτήρα τους προς όλους τους συμμέτοχους (stakeholders) και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, αλλά και να διαφοροποιηθούν έναντι των ανταγωνιστών τους.

  Παράλληλα, στο αντίξοο και ρευστό οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν τη στρατηγική τους ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

  Αυξημένα οφέλη παρουσιάζει η εφαρμογή πρακτικών ΕΚΕ σαφώς και για επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς αυξάνει την αξιοπιστία και τη διαφάνειά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στη Bόρεια Αμερική έχουν θεσπιστεί αυστηρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για τις εταιρείες ως προς τις επιχειρήσεις-προμηθευτές τους.

  Για να υποστηρίξει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να ευημερήσουν, με άξονα την Εταιρική Υπευθυνότητα, το Ινστιτούτο Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI) παρουσίασε πριν από δύο χρόνια το CRI Pass, με βάση διεθνή standards και πρακτικές.

  Πρόκειται για ένα διαγνωστικό εργαλείο που διευκολύνει τις μικρομεσαίες αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρώτα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας και θέλουν να ωφεληθούν από τα πλεονεκτήματά της.

  Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI), πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) και καθηγητής Eταιρικής Υπευθυνότητας στο DePaul University.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων