Της Ρόης Χάικου
Είτε οι καταναλωτές δεν επιλέγουν πάντα το πιο φθηνό, είτε οι... επώνυμοι έχουν γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στις τιμές τους. Στη λιανική αγορά της πληροφορικής, μάλλον ισχύουν και τα δύο, αφού οι «πρωταθλητές» στις πωλήσεις είναι οι επώνυμοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι πολυεθνικές κυριαρχούν στα μερίδια αγοράς.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ και της Gartner, το 2009 οι Έλληνες αγόρασαν 1.278.661 Η/Υ, με τους πολυεθνικούς κολοσσούς των Hewlett-Packard και Acer να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις και την Toshiba να κινείται ιδιαίτερα δυναμικά, σε μια αγορά που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είχε έσοδα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Οι τρεις αυτές εταιρείες κατάφεραν το 2009 να ελέγξουν ούτε λίγο ούτε πολύ το 50% των πωλήσεων στην ελληνική αγορά.
Με τα αποτελέσματα για το σύνολο του έτους από πλευράς εισηγμένων εν αναμονή, η εικόνα είναι λίγο ως πολύ δεδομένη: το 2009 δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή χρονιά, αφού στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων στην κατηγορία είδη-λύσεις πληροφορικής ήταν 583 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 13,2% έναντι του εννεαμήνου έναν χρόνο πριν.
Αν και οι εκτιμήσεις για το 2010 δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, οι κατασκευαστές λανσάρουν διαρκώς νέα μοντέλα, είτε επιτραπέζιων είτε φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι τιμές, παραδοσιακά υποχωρούν κατά 25%-30% εντός εξαμήνου από την πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας.
Aν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της γνωστής εταιρείας ερευνών IDC, η οποία προβλέπει μείωση κατά 2,2% στις δαπάνες πληροφορικής στη χώρα μας σε σχέση με το 2009, τότε οι εταιρείες προετοιμάζονται για μια κατ’ ελάχιστο στάσιμη χρονιά.
Τα μερίδια
Από το σύνολο των 1,27 εκατ. ηλεκτρονικών υπολογιστών που «βγήκαν» από τα καταστήματα, οι 548.386 ήταν για επαγγελματική χρήση και οι 730.275 για οικιακή χρήση, όπου ώθηση στην αγορά έδωσε αναμφισβήτητα ο μαθητικός υπολογιστής. Περαιτέρω, από το σύνολο των σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα 359.978 τεμάχια ήταν σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα 918.682 τεμάχια φορητοί.
Πρώτη το νήμα «έκοψε» και το 2009 η Hewlett Packard, διαθέτοντας 294.612 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 23%. Ακολούθησε η Acer με 219.596 PC που αντιστοιχούν σε μερίδιο 17,2%. Την τριάδα «κλείνει» η Toshiba που κινήθηκε στο 9,9% με πωλήσεις 126.903 τεμαχίων.
Έπεται το Πλαίσιο με 108.528 TurboX και μερίδιο αγοράς 8,5%, ενώ πάλι ακολουθούν διεθνείς φίρμες όπως οι Dell με μερίδιο 5,5%, ASUS (5,4%) και η Sony με 67.841 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 5,3%.
Η δεκάδα συμπληρώνεται με την Info-quest (έχει παρουσία στους επαγγελματικούς Η/Υ) με μερίδιο αγοράς 4,1%, την Lenovo με 3,2% και το e-shop με 36.067 τεμάχια Innovator και μερίδιο 2,8%.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 αποδείχτηκε ιδιαίτερα θετικό από το αντίστοιχο διάστημα του 2008, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 7,7%.
Ιδιαίτερα δυναμική είναι η αγορά των laptop-netbooks, δηλαδή των φορητών PC. Μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 οι Έλληνες αγόρασαν 286.946 φορητά μηχανήματα, σημειώνοντας αύξηση 19%.
Επαγγελματική χρήση
Η Hewlett-Packard έχει την πρωτιά και στους επαγγελματικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 διατέθηκαν 42.438 μηχανήματα με το σήμα της, προσδίδοντάς της μερίδιο αγοράς 26,3%. Ακολουθεί η Acer με 28.157 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 17,5%, η Dell με 18.601 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 11,5% και το Πλαίσιο (TurboX) με 15.194 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 9,4%. Έπονται Toshiba (8,2% μερίδιο αγοράς), Lenovo (5,8%), Info-quest με 4,9%, Fujitsu με 2,8%, e-shop (2%) και Oktabit (0,9%).
Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για οικιακή χρήση το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι τα περισσότερα μηχανήματα πούλησε η Acer (47.592 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 20,3%) και ακολούθησαν Sony με 33.771 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 14,4% και Hewlett-Packard με 33.561 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 14,3%. Στην 9η θέση καταγράφεται η Apple με 5.257 τεμάχια και μερίδιο αγοράς 2,2%. Από το σύνολο των πωλήσεων της, 2.677 τεμάχια ήταν σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (έναντι 2.130 τεμάχια το 4ο τρίμηνο 2008).
Στην κατηγορία των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ίδια περίοδο τις περισσότερες πωλήσεις σημείωσε η Acer (74.515 τεμάχια) και ακολούθησαν Hewlett-Packard, Sony και Toshiba.
roi.haikou@capital.gr