14:13 08/09
Mega deal 17 δισ. δολ. μεταξύ SpaceX και EchoStar
Το deal αφορά στην αγορά φάσματος και είναι μεταξύ μεγαλύτερων συμφωνιών φέτος.
Σε αναζήτηση χρημάτων βρίσκονται οι περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας. Όσοι δεν μπορούν να απευθυνθούν στους υφιστάμενους μετόχους τους κοιτάζουν προς την πλευρά της Σοφοκλέους. Η πτωτική πορεία της αγοράς κατά το τελευταίο διάστημα πάντως δυσχεραίνει την κατάσταση και δημιουργεί αβεβαιότητα για την έκβαση του σχεδίου.
Οι «μεγάλες» εταιρείες του κλάδου ήδη έχουν φροντίσει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Οι ρυθμοί των επενδύσεων μπορεί να μην είναι οι ταχύτεροι δυνατοί αλλά η συγκέντρωση των κεφαλαίων είτε με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (όπως η Forthnet) είτε με δανεισμό από junk bonds (όπως η Lannet, είτε με ιδιωτικά κεφάλαια (όπως η Hellas on Line και η Vivodi), προοιωνίζουν εξελίξεις στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας. Άλλωστε η φημολογία περί εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι έντονη και αν κανείς πιστέψει τις φήμες «όλοι εξαγοράζουν όλους»!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Teledome, εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας που εδώ και χρόνια προετοιμάζει την εισαγωγή μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο και φυσικά τη συνακόλουθη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της οποίας ευελπιστεί να γεμίσει τα ταμεία της. Οι καθυστερήσεις στη λήψη εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές είναι χαρακτηριστικές, καθώς σύμφωνα με στελέχη της ίδιας της εταιρείας ο φάκελος έχει κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες. Ωστόσο το πρώτο βήμα έγινε καθώς μόλις χθες το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. "διαπίστωσε την κατ’ αρχήν συνδρομή των προϋποθέσεων για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας "Teledome AEBE" στην Κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς Αξιών του Χ.Α."
Οι αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς είχαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εγκρίσεων αλλά οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εγκρίσεις έπρεπε να δοθούν πριν το Πάσχα. Βέβαια το μέγεθος της εταιρείας δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να βιάζεται η διοίκηση του χρηματιστηρίου να προχωρήσει σε εισαγωγή. Το κλίμα της αγοράς τον τελευταίο μήνα προβληματίζει και αναλυτές της αγοράς σχετικά με την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος στο συγκεκριμένο momentum από μια εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας με όχι και τόσο ισχυρή θέση στην αγορά.
Ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο φαίνεται να δείχνει και η –νέα- διοίκηση της Telepassport. Για χρόνια η προηγούμενη διοίκηση προσδοκούσε στην εισαγωγή της αλλά τελικά και κάτω από οποιεσδήποτε πολιτικές συνθήκες κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ο νέος ισχυρός άνδρας κος Οικονόμου απέκτησε πρόσφατα και τον ουσιαστικό έλεγχο της εταιρείας PC Systems που είναι εισηγμένη και δεν αποκλείεται να επιδιώξει την εισαγωγή της τηλεπικοινωνιακής του εταιρείας μέσω της ήδη εισηγμένης PC.
Η σκοπιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι αβέβαιη καθώς ούτε το κλίμα είναι καλό για να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ούτε η Telepassport είναι ικανή να δώσει αξία στην μετοχή της PC. Άλλωστε σε πρόσφατη προσπάθεια πώλησης της Telepassport τα χρήματα που ακούγεται ότι προσεφέρθησαν είναι ελάχιστα και οι μέτοχοι δεν δέχτηκαν την προσφορά.
Σταμάτης Ζαχαρός