Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2009 09:30

  Τα σχέδια της Suez Environment για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σταμάτη Ζαχαρού

  Μπορεί η πράσινη ανάπτυξη να συγκαταλέγεται μαζί με την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας όλων των κομμάτων, ωστόσο στην πράξη έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα που να βοηθούν ή να υποδεικνύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έμπρακτο ενδιαφέρον για συνεχώς εντονότερη δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, έχει δείξει η Suez Environment, αναμένει ωστόσο ότι παρά τα επιτακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το πρώτο έργο θα δημοπρατηθεί στο 2010. Μέχρι τότε εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ΕΥΑΘ και στην ενίσχυση της τοπικής παρουσίας ώστε να γνωρίζει τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να βρίσκεται σε θέση μάχης. Στόχοι της, όλα τα έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά εννοείται και η ΕΥΔΑΠ.

  Η παρουσία του περιβαλλοντικού κολοσσού στη χώρα μας ξεκινά το 1971, όταν η θυγατρική της Degremont, κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο πόσιμου νερού στην Ελλάδα, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν η ίδια θυγατρική κατασκεύασε άλλα 10 παρόμοια εργοστάσια. Σε διεθνές επίπεδο το ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά έργα, διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, αυξήθηκε κατακόρυφα. Η Suez απέκτησε παρουσία σε πέντε  ηπείρους και εξασφαλίζει πόσιμο νερό σε 76 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ συλλέγει τα απορρίμματα 51 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 12,4 δισ. ευρώ το 2008, ενώ απασχολεί περισσότερους από 65.000 εργαζόμενους. Σχεδόν το 80% της δραστηριότητάς της προέρχεται από την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

  Πέρα από την κατασκευή των εργοστασίων πόσιμου νερού, η παρουσία του περιβαλλοντικού κολοσσού στη χώρα μας είναι ισχνή. Η απόκτηση ποσοστού 5% στην εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης το 2001, ήταν ένα πρώτο βήμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν η Κυβέρνηση αποφασίσει να εκχωρήσει επιπλέον ποσοστό 23% της εταιρείας. Εννοείται ότι η Suez ενδιαφέρεται να αυξήσει τη συμμετοχή της. Το ίδιο ενδιαφέρον όμως φαίνεται ότι έχουν δείξει και δύο βασικοί ανταγωνιστές της με ανάλογο μέγεθος. Τόσο η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο Veolia, όσο και η ισπανική Aqualia έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ποσοστού και η μάχη δεν θα είναι καθόλου εύκολη. 

  Από την έκβαση του διαγωνισμού για την εκχώρηση του επιπλέον ποσοστού θα καθοριστεί και η περαιτέρω στάση της Suez που πάντως δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χώρο της ύδρευσης στην Ελλάδα. Στελέχη της διοίκησης φαίνεται ότι υπερθεματίζουν την επέκταση στην Ελλάδα καθώς θεωρούν ότι οι υδάτινοι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι (όπως συμβαίνει στις περισσότερες μεσογειακές χώρες), υπάρχει σημαντική έλλειψη σε έργα υποδομής (οπότε εύλογα παρουσιάζονται ευκαιρίες) ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., εξασφαλίζει ένα σχετικά σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο.

  Σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ΕΥΑΘ και μάλιστα στην οργανική ανάπτυξη της εταιρείας που υδροδοτεί περισσότερους από 850.000 κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Suez θα ενδιαφερόταν για οποιαδήποτε επέκταση των δραστηριοτήτων της στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα. Ειδικότερα για την ΕΥΔΑΠ, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ωστόσο περιμένουν την κίνηση της Κυβέρνησης προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα σχέδιά τους.  Εντυπωσιακό στοιχείο για τη λειτουργία της Suez είναι ότι επαναχρησιμοποίησε ποσοστό 6% των λυμάτων που επεξεργάστηκε πέρυσι σε όλο τον κόσμο, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 2%.

  Σε ό,τι αφορά τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, το πρώτο βήμα έγινε φέτος με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη, Intrakat. Οι Γάλλοι γνωρίζουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα από πλευράς υποδομών καθώς και τα συνεχή πρόστιμα που επιβάλλει η Ε.Ε. για τη συνέχιση λειτουργίας των χωματερών. Παρά την καθυστέρηση, θεωρούν ότι τοπική και κεντρική εξουσία έχουν πλέον θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος καθώς οι έξωθεν πιέσεις είναι ασφυκτικές. 

  Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας, η Suez και η Intrakat θα δημιουργήσουν κοινή εταιρεία που θα διεκδικήσει το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί. Η ίδια πρακτική θα ισχύσει και για τα επόμενα έργα. Ωστόσο παρά τις όποιες εκτιμήσεις για επίσπευση των διαδικασιών, οι επιτελείς της εταιρείας δεν πιστεύουν ότι το πρώτο έργο μπορεί να δημοπρατηθεί πριν το 2011. Ειδικότερα για τον τομέα των απορριμμάτων, η εταιρεία φαίνεται ότι έχει μελετήσει καλά την αγορά και εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα είναι έτοιμη να διεκδικήσει οποιοδήποτε έργο ή τμήμα έργου δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ