Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2009 09:40

  Και ισπανικό "φλερτ" για την ΕΥΑΘ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε... πολύφερνη νύφη τείνει να μετατραπεί η ΕΥΑΘ, καθώς χθες έκανε την εμφάνισή του ακόμη ένας υποψήφιος μνηστήρας, ο οποίος γνωστοποίησε το ενδιαφέρον του για το 23% του μετοχικού της κεφαλαίου, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή ετήσια ενημέρωση των αναλυτών στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε Ισπανός, που -διατηρώντας την ανωνυμία του- ανέφερε πως εκπροσωπεί εταιρείες ισπανικών συμφερόντων, οι οποίες ενδιαφέρονται για την εταιρεία Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

  Έτσι, μετά τη Veolia και τη Suez Environment, η οποία συμμετέχει ήδη με 5,01% στην ελληνική εισηγμένη, ισπανικός όμιλος διεκδικεί το προς αποκρατικοποίηση ποσοστό της ΕΥΑΘ.

  Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο νέος διεκδικητής του μεριδίου της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας να είναι η ισπανική εταιρεία διαχείρισης ύδατος “Aqualia gestión integral del agua S.A.”. Πρόκειται για θυγατρική του ομίλου FCC, ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης (δείκτης Ibex- 35).

  Aqualia

  Ο όμιλος FCC παρουσιάζει μία διαφοροποιημένη δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται, μεταξύ άλλων με τους τομείς των κατασκευών, της τσιμεντοβιομηχανίας, της διαχείρισης απορριμμάτων, και υδάτινων πόρων.

  Η Aqualia διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δραστηριοποιείται σε 850 πόλεις παγκοσμίως και κατέχει το 34% της ιδιωτικοποιημένης ισπανικής αγοράς διαχείρισης ύδατος. Διατηρεί ισχυρούς ρυθμούς διεθνούς εξάπλωσης, αναπτύσσει δραστηριότητα στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αλγερία, την Κίνα, το Μεξικό, την Τσεχία και την Πολωνία, αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ύδατος στον κόσμο, ενώ μαζί με τη Suez Environment και τον Όμιλο Veolia συγκαταλέγεται στην “ομάδα” των τριών μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο παγκοσμίως.

  Εξοικονόμηση πόρων

  Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, κ. Γιώργος Σκόδρας επεσήμανε στο Capital.gr ότι η αποκρατικοποίηση αποτελεί αρμοδιότητα του βασικού μετόχου της εταιρείας.

  "Ο δομικός ανασχηματισμός που θα εφαρμόσει η εταιρεία θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων. Η ύπαρξη εσόδων συνδέεται άρρητα με τη συνέπεια προς τους πελάτες, την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και τη συμπίεση κόστους. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αποτελούν καλό προπομπό της συνέχειας του 2009. Γι΄ αυτό οι μέτοχοι να αισιοδοξούν για την πορεία της ΕΥΑΘ" ανέφερε.

  Παράλληλα, όπως τόνισε, κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η πώληση ποσοστού της ΕΥΑΘ επ΄ ουδενί λόγω δεν ανακόπτει την υλοποίηση των σχεδίων επέκτασης της εισηγμένης.

  Σημείωσε, επίσης, ότι η εταιρεία είναι επαρκής κεφαλαιακά, αλλά της χρειάζεται η τεχνογνωσία, ώστε τα οικονομικά μεγέθη να εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

  Η ΕΥΑΘ εκτιμά, τέλος, ότι ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί φέτος στα 91 εκατ. ευρώ, θα ανέλθει στα 101 εκατ. το 2010 και θα αγγίξει τα 108 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ η κερδοφορία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 19,4 εκατ. ευρώ, 23,5 εκατ. ευρώ και 28,65 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων