Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2009 16:43

  Κλωνατέξ: Ενέργειες για άρση της επιτήρησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέα Γενική Συνέλευση προνομιούχων μετόχων θα καλέσει άμεσα το Δ.Σ. της Κλωνατέξ όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας για την λήψη ανάλογης απόφασης της Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 27ης Φεβρουαρίου 2008 των μετόχων κατόχων κοινών μετοχών.

  Όπως αναφέρει η εταιρεία, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 27ης Φεβρουαρίου 2008 έλαβε αποφάσεις επί θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της σχέσης των κεφαλαίων, την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές κ.λπ.

  Σημειώνεται παράλληλα ότι ανάλογη απόφαση δεν κατέστη δυνατόν να λάβουν οι μέτοχοι που κατέχουν προνομιούχες μετοχές στη δεύτερη επαναληπτική Γενική Συνέλευση της 10ης Ιουνίου 2008.

  Κατόπιν αυτού, αναφέρεται σχετικά, το Διοικητικό Συμβούλιο θα καλέσει άμεσα νέα Γενική Συνέλευση προνομιούχων μετόχων για την λήψη ανάλογης απόφασης, ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της συνέλευσης των κοινών μετόχων.

  Μέσω της ως άνω διαδικασίας και υπό την προϋπόθεση επίτευξης της απαιτούμενης αυξημένης απαρτίας, αναμένεται να αντιμετωπισθεί το εν λόγω θέμα. Οπωσδήποτε όμως η προηγούμενη διάθεση της συμμετοχής θα κρίνει και την δυνατότητα της εταιρείας να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

  Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του Χ.Α. στη συνεδρίασή του της 3ης Απριλίου 2006, λαμβάνοντας υπόψη τις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις 2005 της εταιρείας βάσει Δ.Λ.Π., αποφάσισε την ένταξη στην κατηγορία Επιτήρησης (άρθρο 212) των μετοχών της Εταιρείας από τη Τρίτη 4 Απριλίου 2006. Οι λόγοι ένταξης βάσει των άρθρων 212 και 213 του Κανονισμού ήταν:
  1. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδο κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και
  2. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο Εταιρίας και σε ενοποιημένο επίπεδο ήταν αρνητικά.

  Όπως είναι γνωστό η ΚΛΩΝΑΤΕΞ δεν έχει άλλη δραστηριότητα πλην των μειοψηφικών συμμετοχών που διαθέτει κατά κύριο λόγο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και τον κλάδο του τουρισμού. Μέχρι σήμερα η Εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, μεγάλο μέρος των οποίων προήρχετο από δανεισμό. Κατόπιν αυτού και μετά την αδυναμία των εταιρειών που συμμετέχει να διανείμουν τα τελευταία χρόνια μέρισμα, λόγω ζημιών, και σε συνδυασμό με την απαξίωση των εν λόγω συμμετοχών, η Εταιρεία αντιμετώπισε πρόβλημα ζημιών, ρευστότητας αλλά και σημαντικής μείωσης της καθαρής της θέσης. Παράλληλα αναγκάστηκε να διαθέσει σημαντικό μέρος των συμμετοχών της προκειμένου να εξοφλήσει δόσεις των δανείων της. Ήδη στις 25 Μαΐου 2007 απώλεσε τον έλεγχο του ομίλου της ΑΕ Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία με τον περιορισμό της συμμετοχής της στην εν λόγω εταιρεία από 29,01% σε 15,95% και ήδη σε 15,43% μετά την μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιών τρίτων σε μετοχές. Εξακολουθεί όμως να διαθέτει σημαντική συμμετοχή και αναμένει ότι με την επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Α.Ε. Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία θα ανακτήσει την απώλεια από την υποτίμηση της εν λόγω συμμετοχής, με θετική επίπτωση στα αποτελέσματα και στα ίδια κεφάλαια. Επιπλέον η Εταιρεία υλοποίησε ένα σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωσης και ήδη πέτυχε τον περιορισμό στο ελάχιστο των δαπανών με εξαίρεση τους τόκους. Έτσι με την προβλεπόμενη διάθεση της συμμετοχής της στο κλάδο του Τουρισμού, θα αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα, η οποία θα της δώσει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα. Την σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων της Εταιρείας το 2007 έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης, δεν ακολούθησε το 2008 λόγω της σημαντικής αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους, αλλά κυρίως λόγω του σημαντικού περιορισμού των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης και των εσόδων προηγουμένων χρήσεων σε συνδυασμό και με την αύξηση των λοιπών εκτάκτων εξόδων.

  Ήδη, το Α΄ Τρίμηνο του 2009 εμφανίζει μικρή μείωση των ζημιών προ φόρων σε 450 χιλ. ευρώ έναντι 480 χιλ. ευρώ του αντίστοιχου Τριμήνου 2008. και βεβαίως εξακολουθούν να συντρέχουν οι προβλέψεις του άρθρου 48 του Κ.Ν.2190/20.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων