Του Φώτη Φωτεινού
Την εξαγορά περαιτέρω ποσοστού στην Olympic, τη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Avis με την Πειραιώς Best Leasing, εξετάζει η Autohellas (σήμερα η Autohellas διαθέτει το 20% της Olympic). Αυτό επισήμαναν στελέχη της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
«Είναι πιθανότερο να αυξήσουμε το ποσοστό μας στην Olympic, παρά να το πουλήσουμε», ανέφεραν στελέχη της Autohellas στην ΕΘΕ, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2008.
Η νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση της Avis με την Πειραιώς Best Leasing, η «Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ» αποτελεί το κύριο ανταγωνιστή της Autohellas, αν και οι δυο τους διατηρούν μετοχική συνεργασία.
Παλαιότερα η Autohellas ήλεγχε το 48,08% της Πειραιώς Best Leasing, ενώ σήμερα το 20% της νέας εταιρείας.
Σύμφωνα με την Autohellas, η εταιρεία παραμένει η ηγέτιδα δύναμη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις οχημάτων (rent a car), με μερίδιο αγοράς 13%, ενώ στις μακροχρόνιες μισθώσεις (fleet management) κατέχει τη δεύτερη θέση, με μερίδιο αγοράς 17%.
«Πλήγμα» η απαξίωση της αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου
Δυο σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει, το τρέχον έτος, η Autohellas. Η πρώτη αναφέρεται στη μείωση της τουριστικής κίνησης και η δεύτερη στην «απαξίωση» της αγοράς του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Υπολογίζουμε ότι η τουριστική κίνηση θα μειωθεί, αλλά όχι στα επίπεδα που περιγράφονται της τάξης του 15-20%», σχολίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Δημήτρης Μαγγιώρος.
Η εταιρεία υπολογίζει σε μείωση της τουριστικής κίνησης, αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό, η οποία ναι μεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό. Οι πωλήσεις, από τη βραχυχρόνια μίσθωση, ανταποκρίνονται στο 27% του κύκλου εργασιών, καθώς το 2008 επέφεραν έσοδα 34 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, μεγάλη «πίεση» ασκείται στην εταιρεία από την απαξίωση της αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι η Autohellas αγόρασε 7.600 οχήματα και πούλησε 5.800. Εφέτος, η εταιρεία εκτιμά ότι θα πουλήσει 500-600 λιγότερα αυτοκίνητα, ενώ θα περικοπούν, σχεδόν στο μισό, οι επενδύσεις στην αγορά νέου στόλου.
«Ως απάντηση στην κρίση, προτείνουμε την ανανέωση συμβολαίων», επισήμανε ο κ. Μαγγιώρος, συμπληρώνοντας ότι «η εταιρεία διαθέτει ισχυρή πελατειακή βάση, με αποτέλεσμα κάποια συμβόλαια που έχουν σπάσει να προέρχονται από μικρές επιχειρήσεις, με 2-3 αυτοκίνητα».
Πάντως, για το 2009, η Autohellas έχει θέσει ως πρωταρχικούς στόχους τη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους και όχι την απόκτηση νέων μεριδίων αγοράς, τα οποία μπορεί να χαρακτηριστούν «επισφαλή».
Υπενθυμίζεται ότι το 2008, ο κύκλος εργασιών της Autohellas αυξήθηκε κατά 12,2%, τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 80,7 εκατ. ευρώ από 75,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, το 2008 ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε στα 215 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 105 εκατ. ευρώ.