Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 01-Σεπ-2008 12:42

    Νίκας: Συρρίκνωση ζημιών το α΄ εξάμηνο

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σημαντική μείωση ζημιών σημείωσε η Νίκας σε επίπεδο ομίλου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ζημιές μετά φόρων διαμορφώθηκαν στις 101 χιλ. ευρώ από 1,903 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2007.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    Σε επίπεδο ομίλου

    Πωλήσεις
    : Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου το α΄ εξάμηνο της χρήσης 2008, όπου κυρίως προσδιορίζονται από τα μεγέθη της μητρικής εταιρείας, ανήλθαν σε 50,4 εκατ. ευρώ έναντι των πωλήσεων 49,7 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου εξαμήνου του 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,3 %. Η εξυγίανση κάποιων από τις θυγατρικές εταιρείες όπως η ΝΙΚΑΣ ΣΠΑΡΤΗ ΑΒΕΑ και NIKAS SKOPJE LTD έχουν περιορίσει την ανάπτυξη σε επίπεδο ομίλου στην σημειωθείσα ανωτέρω αύξηση.

    Μεικτά κέρδη: Αυξημένα κατά 15,5% εμφανίζονται τα μεικτά κέρδη της υπό εξέταση περιόδου, ανερχόμενα σε 16 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ αυτών του α΄ εξαμήνου του 2007. Η αύξηση του μεικτού κέρδους οφείλεται α) στην αλλαγή της προϊοντικής σύνθεσης των πωλήσεων, που προήλθε από την αύξηση έως και 9% των πωλήσεων των στρατηγικών προϊόντων σε αλλαντικά και κρέας, από τη μητρική εταιρεία, β) βελτίωση της εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής και γ) εστίαση στα κερδοφόρα προϊόντα των θυγατρικών εταιρειών και κυρίως της θυγατρικής στη Βουλγαρία.

    Ο συντελεστής Μεικτού Κέρδους διαμορφώθηκε σε 31,8% έναντι του 27,9% στο α΄ εξάμηνο του 2007.

    Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώνονται στα 4,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 22% σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη του α΄ εξαμήνου 2007. Η βελτίωση αυτή οφείλεται και στην πώληση των συμμετοχών στις εταιρείες στην Κύπρο (Αλλαντικά Γρηγορίου Ltd με ποσοστό συμμετοχής 35,98% και Γρηγορίου BE Ltd με ποσοστό συμμετοχής 35,98%) από την οποία το προκύπτον καθαρό κέρδος σε επίπεδο ομίλου ανήλθε σε 932 χιλ. ευρώ (περαιτέρω σχολιασμός της πώλησης της συμμετοχής στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο «Σημαντικά Γεγονότα του α΄εξαμηνου»).

    Έξοδα διοίκησης-διάθεσης: Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης, ανήλθαν κατά το α΄ εξάμηνο 2008 σε 16,5 εκατ. ευρώ έναντι 12,7 εκατ. ευρώ αυτών του αντιστοίχου εξαμήνου του 2007, αυξημένα κατά 3,8 εκατ. ευρώ ποσοστό 30%.

    Η μεταβολή προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εξόδων διάθεσης, κυρίως της μητρικής εταιρείας, και οφείλεται α) στα αυξημένα έξοδα προβολής και διάθεσης προϊόντων (κυρίως προωθήσεις στα καταστήματα) β) στα αυξημένα έξοδα επέκτασης του δικτύου πωλήσεων σε νέα κανάλια και περιοχές και γ) στήριξη της ανάπτυξης του ομίλου στην αγορά της Ρουμανίας.

    Δανεισμός: Σε ό,τι αφορά το ομολογιακό δάνειο της εταιρείας και στο πλαίσιο του α΄ εξαμήνου 2008, σημειώνεται ότι έχουν τηρηθεί οι όροι της χρηματοδότησης, με εξαίρεση τη μη ικανοποίηση ενός οικονομικού δείκτη ο οποίος κυμαίνεται εκτός των ορίων που προβλέπονται από τον όρο 9.08 του δανείου. Τα επιβαρυμένα χρηματοοικονομικά έξοδα στην τρέχουσα περίοδο, δεδομένων των επενδύσεων αλλά και της πιστοδοτικής πολιτικής των χρεωστών, επιβάρυναν την τρέχουσα περίοδο με αποτέλεσμα να μην τηρηθεί ο δείκτης Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προς χρηματοοικονομικά έξοδα. Παρόλο που η εταιρεία έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Πληρεξούσια Καταβολών και Εκπροσώπου των Ομολογιούχων και των Τραπεζών, ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις ως προς την αποπληρωμή του, για τη συνεπή απεικόνιση στις Οικονομικές Καταστάσεις της 30 Ιουνίου 2008 και δεδομένου ότι η ημερομηνία αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου είναι η 30 Σεπτεμβρίου 2009, αυτό αναταξινομήθηκε και εμφανίστηκε το σύνολο της οφειλής ως Βραχυπρόθεσμη υποχρέωση.

    Σε επίπεδο εταιρείας

    Το α΄ εξάμηνο της υπό εξέταση περιόδου, λόγω κυρίως οργανικής ανάπτυξης στον τομέα των αλλαντικών και κρεάτων, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε 48,4 εκατ. ευρώ έναντι 46,0 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,2%. Η σημειωθείσα ως άνω αύξηση στις πωλήσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του μεικτού κέρδους της εταιρείας, το οποίο αυξήθηκε σε 32% από 28% είχε σημαντική επίπτωση στα μεικτά κέρδη της εταιρείας, που αυξηθήκαν κατά 20,8% ανερχόμενα συνολικά σε 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 12,9 εκατ.  ευρώ του αντιστοίχου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης. 

    Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ αυτών του αντίστοιχου διαστήματος του 2007 δεδομένης της αύξησης των εξόδων διάθεσης που στηρίζουν την στρατηγική της εταιρείας για εμπορική προώθηση και οργάνωση πωλήσεων, επιφέροντας μείωση στο προαναφερόμενο μέγεθος κατά 6,81% έναντι της προηγούμενης περιόδου.

    *Δείτε τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στη δεξιά στήλη, "Σχετικά αρχεία".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ