Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 27-Νοε-2025 11:12

    Χρηματιστήριο: Συντηρητικές κινήσεις και κατοχύρωση κερδών

    Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη πτώση με... πασχαλινό τζίρο - Στο +3% η εβδομάδα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:30

    Του Μάνου Χαχλαδάκη

    Με τους πωλητές να έχουν ένα μικρό προβάδισμα έπειτα από έξι συνεδριάσεις κινείται η Λεωφόρος Αθηνών, σε μία ημέρα με ανεμενόμενα χαμηλούς τόνους λόγω της αργίας στις ΗΠΑ.

    Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 2.101 μονάδες με -0,25% και τον τζίρο στα 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 εκατ. σε 7 πακέτα, ενώ έχουν διακινηθεί 12,3 εκατ. τεμάχια.

    Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,65% στις 2.360 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 5.322 μον. με -0,4%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας ενισχύεται κατά 1,85% στις 2.699 μον. με την Intralot να ανακάμπτει έντονα.

    Γενικά η συνεδρίαση δεν έχει ιδιαίτερες τοποθετήσεις κάτι που υπογραμμίζει άλλωστε και ο χαμηλός τζίρος. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 19 εκατ. το πρώτο μισάωρο τις επόμενες 3 ώρες έχει γίνει τζίρος μόλις 32 εκατ. ακόμα. 

    Η εικόνα παραπέμπει περισσότερο σε ήπια κατοχύρωση κερδών, κυρίως στις τράπεζες, αλλά οι περιορισμένες διακυμάνσεις αφήνουν περιθώριο και για πλήρη ανατροπή.

    Κατά τα άλλα, οι αγοραστές χτες συνέχισαν για έκτη ημέρα να οδηγούν την κίνηση της αγοράς και πατώντας γκάζι στο τέλος (και συγκεκριμένα στις δημοπρασίες) επανέφεραν τον ΓΔ πάνω από τις 2.100 μονάδες (2.106,9 με + 0,94%), βάζοντας εκ των πραγμάτων στο στόχαστρο πλέον το υψηλό έτους και άνω της 15ετίας στις 2.135,29 μον. (την παραμονή του 15αύγουστου). 

    Εκτός συνόρων, οι ευρωπαϊκοί δείκτες συμπλήρωσαν τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και λίγο αργότερα εκείνοι της Wall Street επέκτειναν στις τέσσερις τις δικές τους διαδοχικές ημέρες ανόδου, επιβεβαιώνοντας το κλίμα ανάκαμψης που επικρατεί διεθνώς μετά από ένα ταραχώδες διάστημα με φόντο τις αμφιβολίες για τις (υπερβολικά υψηλές) αποτιμήσεις των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

    Δεδομένου πάντως ότι και αύριο η συνεδρίαση στις ΗΠΑ θα είναι "κουτσουρεμένη” λόγω Black Friday, με τη σημερινή αργία του Thanksgiving αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις της εβδομάδας στην "μητέρα των αγορών".

    Σχετικά με την Λ. Αθηνών σε ευρύτερο επίπεδο,  με τις τράπεζες χτες να επανέρχονται στους γνωστούς ρυθμούς τους (ΔΤΡ +2,47%) και πλήθος άλλων blue chips (που τραβάνε κουπί το τελευταίο διάστημα) σε νέα υψηλά, η εικόνα δείχνει ότι, εφόσον δεν μεταβληθεί δραστικά πάλι το κλίμα διεθνώς, δύσκολα δεν θα κλείσει το 2025 χωρίς να ανέβει περαιτέρω ο πήχης για το σύνολο του έτους.

    Από εκεί και πέρα, η προσοχή εστιάζει στην Intralot που δέχθηκε χτες πωλήσεις πανικού (θηριώδης βουτιά 17,27%) αφότου η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναθεώρησε τους φόρους στα διαδικτυακά παιχνίδια από 21% σε 40%. Εξέλιξη που σαφώς πλήττει τον όμιλο μετά τη συγχώνευση με την (έδρας Μ. Βρετανίας) Bally’s, αλλά δείχνει να υπερεκτιμήθηκε. 

    O CEO του ομίλου Robeson Reeves επιβεβαίωσε άλλωστε, στα αποτελέσματα  εννεαμήνου που δημοσιεύθηκαν σήμερα,  ότι το κόστος από την αύξηση της φορολογίας ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο, "αλλά πρόκειται να ακολουθήσουμε επιθετικά μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων".

    Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του ομίλου η επίπτωση στα EBIDTA αναμένεται να κυμανθεί περί των 40 εκατ. ευρώ, καθυστερώντας τον στόχο για 475 εκατ. που είχε τεθεί για φέτος. Σημαντική αναθεώρηση μεν, αλλά μάλλον όχι στο βαθμό που αποτιμήθηκε αρχικά. Κάτι που εξηγεί και την ανοδική αντίδραση σήμερα του τίτλου.

    Οι κινήσεις στο ταμπλό

    Συγκεκριμένα, η Intralot επαναπροσεγγίζει το 1 ευρώ με ισχυρή άνοδο 6,9% στα 0,98 και τζίρο άνω των 5,5 εκατ., ο τρίτος μεγαλύτερος της ημέρας.

    Στην κορυφή της συναλλακτικής δραστηριότητας βρίσκεται η Metlen με 8,2 εκατ. και ήπια άνοδο 0,35% στα 44,24

    Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο +1,4%, η ΕΥΔΑΠ στο +1,5% και η ΕΛΧΑ στο +1,9%.

    Στον τραπεζικό κλάδο οι επενδυτές δείχνουν διάθεση κατοχύρωσης κερδών, κυρίως στην Eurobank που είχε και την καλύτερη απόδοση χτες (+3,6%) σήμερα στα 3,48 με -1%.

    Η ΕΤΕ κινείται στο -0,5% και η Πειραιώς με -0,6%, αφότου ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής,  με την Alpha στο -0,35%

    Τα ΕΛΠΕ σημειώνουν επίσης πτώση 1%, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,2% και η Κύπρου κατά 1,5%.

    Στα χαμηλότερα στρώματα, η EIS πραγματοποιεί ράλι 5,3% με τζίρο 274 χιλ. ευρώ και η Unibios κινείται ακόμα καλύτερα στο +5,9% με 92 χιλ.

    Στον αντίποδα, η ΥΚΝΟΤ διορθώνει στα 2,60 με -4% μετά το τριήμερο ράλι που κλιμακώθηκε με το +12,45% που έγραψε χτες.

    Στο σύνολο του ταμπλό 58 τίτλοι κινούνται με άνοδο έναντι 65 που καταγράφουν πτώση.

    Η εικόνα διεθνώς

    Στις ΗΠΑ, όπως προαναφέρθηκε, οι δείκτες κινήθηκαν για τέταρτη ημέρα ανοδικά χτες (Dow Jones +0,67%, S&P 500 +0,69%, Nasdaq +0,82%) αλλά σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές λόγω Thanksgiving.

    Στην Ευρώπη οι μεταβολές είναι συγκρατημένες εν μέσω μειωμένων όγκων. Ο γερμανικός DAX στο +0,3%, ο γαλλικός CAC πέριξ του αμετάβλητου, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,2%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,2% και η υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx 50 στο -0,1%.

    Περιορισμένες είναι οι μεταβολές και στην αγορά ομολόγων, με ελαφρώς αυξητικές τάσεις για τις αποδόσεις. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,06%, του γερμανικού τίτλου στο 2,68% και του γαλλικού στο 3,41%, με τον ελληνικό στο 3,31%.

    Ο χρυσός βρίσκεται πέριξ των 4.155 δολ. η ουγγιά με -0,2%, ενώ το Bitcoin ανακάμπτει στα 91.500 δολ. με +1,5%.

    Τέλος, στο πετρέλαιο το Brent κινείται στα 63,2 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 58,9 δολ. με οριακά ανοδικές τάσεις και στα δύο.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ