Τετάρτη, 26-Νοε-2025 11:06
Χρηματιστήριο: Διατηρείται το ανοδικό μομέντουμ με το βλέμμα στις 2.100 μονάδες
Του Μάνου Χαχλαδάκη
Διάθεση να δώσει συνέχεια στο ανοδικό σερί που έχει χτίσει δείχνει η αγορά της Αθήνας, με την Metlen και την ΔΕΗ να κινούνται ολοένα υψηλότερα.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 2.099 μονάδες με +0,6% και τον τζίρο στα 20,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. σε 3 πακέτα, ενώ έχουν διακινηθεί 2,9 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,8% στις 2.337 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 5.304 μον. με +0,5% και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.800 μον. με +0,5%.
Μετά τη νέα άνοδο χτες 1,05% η Λεωφόρος Αθηνών έχτισε αθόρυβα ένα πενθήμερο ανοδικό σερί και προσβλέπει στο να συνεχίσει την κίνηση περαιτέρω υψηλότερα, πιθανώς και πάνω από τις 2.100 μονάδες πλέον, έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο μέχρι τώρα την εμφανή βελτίωση του κλίματος διεθνώς τις τελευταίες ημέρες.
Το rebalancing των δεικτών MSCI την Δευτέρα έδειξε να ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά, με σημαντικότερο σημείο πιθανώς τις τοποθετήσεις "μαμούθ" στην Metlen που ενίσχυσαν τον long χαρακτήρα των χαρτοφυλακίων που περιλαμβάνουν τον τίτλο. Την ίδια ώρα, η αναδιάρθρωση έδειξε να δίνει την ευκαιρία να κλείσουν οι θέσεις short που είχαν funds (Millennium Capital και Millennium International μηδένισαν τις αρνητικές καθαρές τους θέσεις που ξεπερνούσαν το 1% και η Μarshall Wase μείωσε τη δική της στο 0,37%, από 0,59%) με τη μετοχή της Metlen να απογειώνεται χτες με +5,25% και να παίρνει θέση οδηγού της αγοράς.
Από εκεί και πέρα, παρά την αισθητή μεταβλητότητα, η Wall Street πραγματοποίησε ακόμα μια ανοδική συνεδρίαση χτες, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη ενεργοποίηση επενδυτών που "αγοράζουν τη βουτιά" των προηγούμενων εβδομάδων.
Οι κινήσεις στο ταμπλό
Από εκεί όπου σταμάτησε χτες συνεχίζει η Metlen, με +1,1% στα 45 ευρώ επί τζίρου άνω των 2,5 εκατ., με την Eurobank Equities να ανεβάζει στα 62 ευρώ την τιμή-στόχο που έχει.
Ακόμα καλύτερα κινείται η ΔΕΗ με +2% στα 17,84 που βλέπει αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της τιμής - στόχου της, με την JP Morgan να ορίζει νέα στα 20,5 ευρώ και σύσταση οverweight σε συνέχεια του Capital Markets.
Στις τράπεζες, η "κερδισμένη” του rebalancing της Δευτέρας Eurobank έχει ένα προβάδισμα με +1,6% στα 3,45 ευρώ, με την ΕΤΕ στο +0,9%.
Η Alpha με την Πειραιώς ενισχύονται ήπια περί του +0,3%.
Η Βιοχάλκο επανέρχεται σε ανοδική τροχιά με +1% στα 10,2 ευρώ, με την ΕΛΧΑ ακόμα καλύτερα στο +1,2% ενώ η έτερη θυγατρική Cenergy είναι οριακά θετική.
Από την άλλη, ο ΟΤΕ δέχεται κάποιες πιέσεις στα 17,3 με -0,4%, όπως και η Coca Cola που διορθώνει ελαφρώς στα 43 με -0,4% μετά από ένα τριήμερο μίνι ράλι (χτες +2,91%).
Εκτός FTSE, η Alter Ego συνεχίζει με νέα κέρδη 1,9% στα 6,61 ευρώ μετά το άλμα 7,4% χτες.
Στο σύνολο του ταμπλό 72 τίτλοι κινούνται με άνοδο έναντι 24 που καταγράφουν πτώση.
Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια των δεικτών δείχνουν ότι διατηρείται και σήμερα η ανοδική ορμή μετά από μια συνεδρίαση χτες με κέρδη έως 1,4% για τον Dow.
Τα futures του Dow Jones στο +0,3%, του S&P 500 στο +0,36% και του Nasdaq στο +0,45%.
Στην Ευρώπη διαφαίνεται οι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν και σήμερα ένα μικρό προβάδισμα. Ο γερμανικός DAX στο +0,3%, με τον γαλλικό CAC στο +0,35%, τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,2%, τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,25% και την υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx 50 στο +0,2%.
Στην αγορά ομολόγων βγαίνουν κάποιες πωλήσεις που οδηγούν τις αποδόσεις οριακά υψηλότερα, μετά την αισθητή υποχώρηση των προηγούμενων ημερών.
Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,07%, του γερμανικού τίτλου στο 2,67% και του γαλλικού στο 3,41%, με τον ελληνικό στο 3,31%.
Ο χρυσός κινείται σε υψηλό δύο εβδομάδων πλέον στα 4.160 δολάρια η ουγγιά με +0,5%, ενώ διάθεση ανάκαμψης δείχνουν και τα κρυπτονομίσματα όπου το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 87.520 δολ. με +0,4%.
Τέλος, το πετρέλαιο δείχνει να σταθεροποιείται σε χαμηλά διμήνου, το Brent στα 62,2 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 57,7 δολ. αμφότερα περί του -0,5%.