Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 03-Νοε-2025 10:51

    ΔΑΑ: Στα 185,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στο εννεάμηνο

    ΔΑΑ: Στα 185,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στο εννεάμηνο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ισχυρή επιβατική κίνηση, σταθερή κερδοφορία και σημαντικές επιχειρησιακές επιδόσεις παρουσίασε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) στο εννεάμηνο του 2025, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

    Η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 26,2 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 6,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, με την κίνηση εξωτερικού να ενισχύεται κατά 8,5% και του εσωτερικού κατά 2,2%.

    Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα ανήλθαν σε 526,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3,5%, κυρίως λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης και της αναπροσαρμογής των αεροδρομιακών τελών.

    Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 335,6 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 185,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,8%, εξέλιξη που αποδίδεται στη μείωση του μεταφερόμενου ποσού, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο.

    Στο επιχειρησιακό μέτωπο, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε νέα ρεκόρ συνδεσιμότητας, ενισχύοντας τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών κόμβων (8η θέση πανευρωπαϊκά), ενώ η απευθείας συνδεσιμότητα με τις ΗΠΑ αυξήθηκε εντυπωσιακά, φθάνοντας πλέον τις 103 εβδομαδιαίες πτήσεις προς 9 αμερικανικές πόλεις.

    Επιπλέον, ο ΔΑΑ αναδείχθηκε "Overall Winner” στα ROUTES WORLD 2025 που πραγματοποιήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, κατακτώντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα αεροδρόμια όλων των κατηγοριών, καθώς και την πρώτη θέση στην κατηγορία άνω των 20 εκατ. επιβατών.

    Παράλληλα, προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος οι εργασίες για τον πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων και τον νέο βορειοδυτικό χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του Κύριου Αεροσταθμού, με τον προτιμητέο ανάδοχο να αναμένεται στις αρχές του 2026.

    Τέλος, στο πλαίσιο της διαδοχής στη διοίκηση, ο ΔΑΑ ανακοίνωσε ότι ο μακροχρόνιος Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Παράσχης θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 31 Ιανουαρίου 2026, ύστερα από 19 χρόνια επιτυχημένης θητείας. Από την 1η Φεβρουαρίου 2026, τα καθήκοντα του CEO αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Καλλιμασιάς, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του ΔΑΑ.

    Ο κ. Παράσχης δήλωσε ότι "το 2025 αποτέλεσε μια ακόμη χρονιά ισχυρής απόδοσης για τον ΔΑΑ, με σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης και σταθερή κερδοφορία, εντός των στόχων μας και σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι επιδόσεις αυτές αντανακλούν τη δέσμευση και τον επαγγελματισμό όλων των ανθρώπων του αεροδρομίου, που συνεχίζουν να ενισχύουν τον ρόλο της Αθήνας ως διεθνή αεροπορικό κόμβο και κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας".

    Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων δεξιά, στη στήλη Σχετικά Αρχεία

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ