Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 30-Οκτ-2025 17:33

    Χρηματιστήριο: Διέγραψε άμεσα τα χτεσινά κέρδη με νέο μπαράζ τραπεζικών ρευστοποιήσεων

    Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Μάνου Χαχλαδάκη

    Κατευθείαν διέγραψε τα κέρδη της χτεσινής ανόδου η Λεωφόρος Αθηνών, με τους πωλητές να επανέρχονται επιθετικά εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο λίγο πριν το άνοιγμα της αυλαίας των ανακοινώσεων τρίτου τριμήνου.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης, μετά από κάποιες εναλλαγές προσήμου αρχικά, από τις 11:20 κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές τις 2.005,2 μονάδες με -1%, κοντά στο χαμηλό ημέρας του (2.002,46 μον.).

    Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε τις περισσότερες πιέσεις με -1,57% στις 2.260,49 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στις 5.057,64 μον. με -1,02%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας που έκλεισε στις 2.800,9 μον. με -0,94%.

    Ο τζίρος ήταν αισθητά μειωμένος από χτες που άγγιξε τα 300 εκατ. ευρώ, μένοντας τώρα στα 195,02 εκατ., εκ των οποίων τα 25,3 εκατ. σε 26 πακέτα (6 στην ΔΕΗ για 8,7 εκατ., 4 στην Cenergy για 3 εκατ., 2 στην Intralot για 2 εκατ., 1 στην Κύπρου για 2,7 εκατ., 1 στην Ελίν για 2,7 εκατ.) με τον όγκο των συναλλαγών στα 32,39 εκατ. τεμάχια.

    Ουσιαστικά, μετά από μία... ανάπαυλα η αγορά επέστρεψε στο μοτίβο των πτωτικών συνεδριάσεων με μειωμένο τζίρο, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί απέναντι σε κινήσεις σε υψηλότερα επίπεδα, αν και δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

    Σε κάθε περίπτωση, πλην εντυπωσιακού (με τα δεδομένα του τελευταίου διαστήματος) απροόπτου, ο ΓΔ δείχνει ότι θα διακόψει αύριο το εντυπωσιακό σερί 11 ανοδικών μηνών, καθώς η απόδοσή του στο σύνολο του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε πλέον στο -1,43% με μία μόνο συνεδρίαση να απομένει.

    Στις συστημικές τράπεζες, οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που έδειξαν να λαμβάνουν χώρα το δεύτερο μισό του μήνα, πλέον θα πρέπει λίγο ή πολύ να έχουν ολοκληρωθεί, καθώς οι επόμενες κινήσεις θα έχουν γνώμονα τα μεγέθη τους στο τρίμηνο με την Eurobank να ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων μετά το κλείσιμο των συναλλαγών (και αύριο να έπεται η Πειραιώς).

    Σημειώνεται πάντως ότι οι θετικές εκθέσεις για τον κλάδο συνεχίζονται, με την HSBC να αναβαθμίζει σήμερα σημαντικά τις τιμές - στόχους που έχει, παρότι παρατηρεί ότι με το φετινό ράλι οι εγχώριοι δανειστές έχουν κλείσει πλέον το χάσμα στις αποτιμήσεις τους έναντι των ανεπτυγμένων αγορών.

    Κατά τα άλλα, η σημερινή οπισθοδρόμηση στην Λεωφόρο Αθηνών ήρθε εν μέσω γενικότερα πτωτικού κλίματος διεθνώς, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να κλειδώνουν μέρος από τα κέρδη που προηγήθηκαν υπό την προεξόφληση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας, που ανακοίνωσε τα ξημερώματα Ελλάδας ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.

    Στα υπόλοιπα νέα της ημέρας, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα για τρίτη συνεδρίαση τα επιτόκια της όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκαρντ να δηλώνει ότι αυτά βρίσκονται σε καλό σημείο, αν και η πολιτική δεν είναι προκαθορισμένη.

    Οι κινήσεις στο ταμπλό 

    Οι Πειραιώς και ΕΤΕ κυριάρχησαν και σήμερα σε τζίρο, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από χτες όταν έκαναν μαζί περίπου 110 εκατ.

    Η Πειραιώς με 29,8 εκατ. στα 6,82 ευρώ με -2,18% και η ΕΤΕ με 19,1 εκατ. στα 12,68 με -2,01%.

    Η Eurobank με 17,9 εκατ. σημείωσε επίσης απώλειες 1,88% στα 3,34 ευρώ, ενώ η Alpha (13,8 εκατ.) έδειξε να διαθέτει αντιστάσεις μετά την αύξηση της συμμετοχή της UniCredit στο 29,5%, κλείνοντας στα 3,47 -0,29%.

    Από εκεί και πέρα, η Τιτάν (3,2 εκατ.) διόρθωσε άμεσα αφότου χτες ανέκτησε τα 40 ευρώ, στα 39,3 με -2% διακόπτοντας ένα επταήμερο σερί χωρίς πτώση.

    Παρομοίως, η ΕΥΔΑΠ (659 χιλ.) σημείωσε απώλειες 1,99% στα 6,94 ευρώ, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι είχαν κινηθεί προεξοφλητικά ενόψει των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

    Οι επενδυτές κλείδωσαν άμεσα κέρδη και στην Motor Oil (9,3 εκατ.) στα 26 ευρώ με -2,26% μετά το άλμα 4,3% χτες.

    Ο ΟΠΑΠ (10,4 εκατ.) διέκοψε επίσης ένα ανοδικό τριήμερο με -1,90% στα 18,11.

    H Metlen (8,2 εκατ.) επανήλθε σε πτωτικούς ρυθμούς μετά το +2,38%, σήμερα στα 42,60 με -0,93% παρότι ο ηγέτης της Ευ. Μυτιληναίος συνέχισε τις αγορές μετοχών.

    Στους λίγους τίτλους που διασώθηκαν, η Cenergy (7,5 εκατ.) συνέχισε ακάθεκτη στα ιστορικά υψηλά με +1,27% στα 14,38 έχοντας από δίπλα τη μητρική της Βιοχάλκο (1,3 εκατ.) στα 8,40 με +1,33%. 

    Η ΔΕΗ (17,3 εκατ.) συνέχισε επίσης υψηλότερα στα 15,20 με +0,8% στα 15,20 με μπαράζ πακέτων, συνολικά 6 για 575 χιλ. τεμάχια (8,7 εκατ.) σε τιμές από 15,01 έως 15,2.

    Έτεροι ανοδικοί τίτλοι στον 25άρη ήταν μόνο της Jumbo (7,33 εκατ.) στα 27,52 με +0,73% και τον ΟΤΕ (7,4 εκατ.) στα 16,40 με +0,68%.

    Στα mid caps η Intralot με σταθερά υψηλό τζίρο στα 4,4 εκατ. σημείωσε πτώση 0,88% στα 1,124 και η ΕΧΑΕ με 1,98 εκατ. υποχώρησε στα 6,24 με -0,79%.

    Στα χαμηλότερα στρώματα, η Ελίν με τζίρο 2,98 εκατ. λόγω ενός πακέτου αξίας 2,69 εκατ. ενισχύθηκε κατά 5,3% στα 2,55 ευρώ, καθότι η συναλλαγή για το 3,76% της εταιρείας (896.900 τεμάχια) έγινε στα 3 ευρώ η μετοχή.

    Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η ΓΕΒΚΑ (175 χιλ) στα 2,11 με +6%, ενώ η Unibios με τζίρο 677 χιλ. ευρώ έκλεισε στα 3,16 με +3,27%.

    Στο σύνολο του ταμπλό 46 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 82 που κατέγραψαν πτώση (74 αμετάβλητες).

    Η εικόνα διεθνώς

    Στις ΗΠΑ οι 2 δείκτες (πλην Nasdaq) διέκοψαν χτες την πορεία τους στα ρεκόρ και σήμερα οι πωλητές συνεχίζουν να διατηρούν ένα προβάδισμα, αυτή τη φορά υπό τεχνλογικές πιέσεις κυρίως από την Meta (Facebook, Instagram) στο -12% αλλά και την Microsoft  στο -2,4% μετά τα μεγέθη που ανακοίνωσαν χτες, ενώ η Alphabet (Google, Youutube) πραγματοποιεί άλμα 5,2% μετά τα δικά της.

    Ο Dow Jones στο +0,7%, ο S&P 500 στο -0,35% και ο Nasdaq στο 1%, μετά από μιάμιση ώρα συναλλαγών.

    Πτωτική είναι η τάση και στην Ευρώπη. Ο γερμανικός DAX οριακά πράσινος, αλλά με τον γαλλικό CAC στο -0,6%, τον ιταλικό FTSE MIB στο -0,45%, τον ισπανικό IBEX 35 στο -0,8%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -0,2% και την υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx 50 στο -0,2%.

    Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις ενισχύονται μετά την αισθητή υποχώρηση των τελευταίων ημερών. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,01%, του γερμανικού τίτλου στο 2,64% και του γαλλικού στο 3,41%, με τον ελληνικό στο 3,29%.

    Ο χρυσός επιχειρεί να ανακτήσει τα 4.000 δολάρια η ουγγιά, στα 4.007  με +0,2%, μετά τις νέες απώλειες χτες.

    Τέλος, ελαφρώς πτωτική είναι η τάση στο πετρέλαιο μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, το Brent στα 64,5 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 60,1 δολ. αμφότερα με απώλειες περί του 0,6%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ