Παρασκευή, 27-Ιουν-2025 07:30
Ελληνικό: Έτος-"ορόσημο" το 2027 για την ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των έργων

Του Νίκου Ρουσάνογλου
Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το έργο της Lamda Development στο Ελληνικό, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη 14 διαφορετικά εργοτάξια και 2.500 εργαζόμενοι, κι ενώ ήδη έχει χαθεί χρόνος για διάφορους λόγους, κάτι αναμενόμενο σε ένα τόσο σύνθετο έργο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η πορεία εκτέλεσης του έργου βελτιώνεται σταθερά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με το 2027 να φαίνεται πως θα είναι το πιο κρίσιμο μέχρι σήμερα, μιας και μέχρι το τέλος του προβλέπεται να παραδοθεί ένας κρίσιμος όγκος έργων, που θα δημιουργήσει την αίσθηση μιας νέας πόλης.
"Μέχρι το τέλος του 2027 θα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 1.000 κατοικίες, π.χ. ο πύργος κατοικιών Riviera Tower, τα υπόλοιπα οικιστικά του παραλιακού μετώπου και η γειτονιά Little Athens, το αθλητικό κέντρο, το 1/3 του πάρκου των 2.000 στρεμμάτων, οι βασικές υποδομές (υπογειοποίηση κ.τ.λ.), το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria (ήδη βρίσκεται στον 1ο όροφο με ανάδοχο την ΜΕΤΚΑ) και το ιδιωτικό σχολείο του CGS (Costeas Geitonas School)", ανέφερε ο κ. Αθανασίου.
Θα ακολουθήσουν το 2028 το IRC (International Resort Complex) από την κοινοπραξία της Hard Rock με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (αναμένεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο) και το εμπορικό κέντρο Ellinikon Mall των 100.000 τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας, ο ανάδοχος του οποίου θα επιλεγεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το έργο θα ξεκινήσει εντός του 2025 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2028. Αντίστοιχα, τα δύο ξενοδοχεία της ΤΕΜΕΣ (σε κοινοπραξία 70%-30% με τη Lamda) θα είναι έτοιμα επίσης προς το τέλος του 2028.
Ειδικά όσον αφορά τον πύργο κατοικιών Riviera Tower, αυτός βρίσκεται πλέον στον 25ο όροφο, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι η κατασκευή του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα εξοικονομηθούν και περίπου 5 εκατ. ευρώ από το "ταμείο" της εισηγμένης, καθώς υφίστανται ρήτρες καθυστέρησης με τους αγοραστές των 173 διαμερισμάτων του Πύργου, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εφόσον παρέλθουν 12 μήνες από τον Οκτώβριο του 2026 και το κτίριο δεν έχει ακόμα παραδοθεί προς χρήση. Βάσει αυτών, η Lamda θα πρέπει να επιστρέψει το 4% του ποσού που έχει δώσει ο κάθε αγοραστής.
Όσον αφορά το έργο της υπογειοποίησης, αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2026, αλλά οι ράμπες του θα είναι έτοιμες σχεδόν έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2027, γιατί απαιτείται η μετακίνηση των γραμμών του ΤΡΑΜ. "Ωστόσο, για να μην καθυστερήσει κι άλλο το έργο, από τώρα πρέπει να οριστεί ο λειτουργός του τούνελ από το Δημόσιο. Είχαμε σχετική συνάντηση με το Υπ. Υποδομών σχετικά με το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες και ελπίζουμε να λυθεί άμεσα", τόνισε ο κ. Αθανασίου.
Προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των έργων κινείται και η δημιουργία ιδιόκτητης τεχνικής εταιρείας από τη Lamda Development, αποκλειστικά για το Ελληνικό. "Στόχος αρχικά είναι η καλύτερη συνεννόηση και ο συντονισμός μεταξύ ημών και των συνεργείων στα 14 συνολικά εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί στο ακίνητο. Πλέον, όμως, η Construction Business Unit έχει αναπτύξει σημαντικό ρόλο και στην κατασκευή κτιρίων, καθώς ήδη είναι εγκατεστημένη σε 18 επιμέρους κτιριακές αναπτύξεις, το σύνολο των οποίων είναι μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Μεταξύ άλλων, η CBU κατασκευάζει ακίνητα στη γειτονιά Little Athens, στο συγκρότημα των Condos και στις Cove Villas".
Μεταξύ των επόμενων κινήσεων της εταιρείας θα είναι και η πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου 230 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει το 2022 με επιτόκιο 4,7%. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί μέρος της ρευστότητας που έχει εξασφαλιστεί από τις μέχρι στιγμής προπωλήσεις κατοικιών και άλλων ακινήτων στο Ελληνικό, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Άλλωστε, αυτή έχει προσφέρει τη δυνατότητα να μην επιβαρυνθεί ο δείκτης δανεισμού του ομίλου, που παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, μόλις 15% (καθαρός δανεισμός) της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου, που πλέον διαμορφώνεται σε 3,3 δισ. ευρώ. Από την πρόωρη αποπληρωμή, η εισηγμένη θα έχει κέρδος 3 εκατ. ευρώ, ενώ είναι πιθανό να αναζητήσει νέα μόχλευση, είτε με μορφή νέου ομολόγου είτε με κάποια άλλη διαδικασία, στοχεύοντας σε σαφώς χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Παράλληλα, συνεχίζεται η πώληση οικοπέδων που προορίζονται για οικιστικές αναπτύξεις. "Στόχος μας είναι να διαθέσουμε οικόπεδα που αντιστοιχούν σε 50.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτά, ένα μέρος βρίσκεται ήδη σε διαδικασία πώλησης. Ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει, θα εξετάσουμε και τις κινήσεις μας στο σκέλος αυτό μέχρι το τέλος του έτους", σημείωσε ο κ. Αθανασίου.
Ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε χθες ενώπιον των μετόχων και με μια διάθεση αυτοκριτικής για τις καθυστερήσεις, αναφέροντας ότι "κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην υλοποίηση των έργων οφείλονται και σε ενδογενείς αδυναμίες της ίδιας της εταιρείας τα πρώτα χρόνια του έργου. Σήμερα, έχουμε μάθει από τα λάθη αυτά και έχουμε 800 ανθρώπους προσωπικό. Παράλληλα, φυσικά, αντιμετωπίσαμε κι άλλα προβλήματα, π.χ. οι υποδομές καθυστέρησαν γιατί βρέθηκε ένας αγωγός αποχέτευσης κάτω από τη Λ. Ποσειδώνος που δεν υπήρχε σε κανένα σχέδιο που παραλάβαμε και χρειάστηκε σημαντικός χρόνος και συντονισμός με τις δημόσιες υπηρεσίες έως ότου μετακινηθεί. Παράλληλα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του κόστους των υλικών και μια αδύναμη κατασκευαστική αγορά, που το 2021-2022 μόλις εξερχόταν από μια μεγάλη κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δυνάμεων για τις εταιρείες του κλάδου, οικονομικών και προσωπικού. Ήταν μια τέλεια καταιγίδα, που σήμερα όμως έχει παρέλθει", σημείωσε ο κ. Αθανασίου.
Πάντως, ο επικεφαλής της Lamda δεν απέφυγε τις έντονες αντιδράσεις από τους παριστάμενους μετόχους, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, αφενός μεν για την αρνητική πορεία της μετοχής, αφετέρου δε για την απουσία μερίσματος για ακόμα μία χρήση. Απαντώντας, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι το 2027 αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η οικονομική απόδοση της εταιρείας, καθώς θα ολοκληρωθεί μια σειρά κτιρίων, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για κάποιο μέρισμα από το 2028 και μετά.