Τρίτη, 12-Νοε-2024 13:05
Π. Νικολάου (Τρ. Κύπρου): "Προς επικαιροποίηση των οικονομικών στόχων – Παράθυρο για μέρισμα άνω του 50%"

Της Αγγελικής Βελεσιώτη
Προς επικαιροποίηση όλων των οικονομικών της στόχων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής διανομής, οδεύει η Τράπεζα Κύπρου, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου του 2024 που, μεταξύ άλλων, έδειξαν Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) υψηλότερη από 20%, παρά τη ραγδαία αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος, κ. Πανίκος Νικολάου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η Κύπρου εμφάνισε στο 9μηνο καθαρά έσοδα από τόκους, ύψους 624 εκατ. ευρώ, με τον στόχο για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται σε 800 εκατ. ευρώ, δείκτη κόστους προς έσοδα 32%, με την ετήσια εκτίμηση να κάνει λόγο για κάτω του 35%, δείκτη "κόκκινων" δανείων 2,4% έναντι ετήσιου στόχου για κάτω του 3%, ROTE 22,9% από πρόβλεψη για πάνω από 19% και δημιουργία κεφαλαίου 355 μονάδες βάσης έναντι αρχικού στόχου για 300 μονάδες βάσης. "Με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 θα επικαιροποιήσουμε όλους τους οικονομικούς μας στόχους και θα επανεξετάσουμε την πολιτική διανομής μας, στο πλαίσιο των εκάστοτε συνθηκών της αγοράς", σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ειδικά στο σκέλος των μερισμάτων, η τράπεζα, όπως αποκάλυψε ο κ. Νικολάου, από αρχές του 2025 δεν θα χρειάζεται έγκριση από τον SSM για την καταβολή μερίσματος, γεγονός που της επιτρέπει να ενισχύσει το προς διανομή ποσοστό. "Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που, βάση της προκαταρκτικής απόφασης της Διαδικασίας Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης (ΔΕΕΑ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η υφιστάμενη απαίτηση για εποπτική έγκριση για την καταβολή μερίσματος αναμένεται να αρθεί τον Ιανουάριο του 2025", σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η τρέχουσα πρόβλεψη αφορά σε μέρισμα 50% από τα κέρδη του 2024, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποφασιστεί το ακριβές μείγμα, εάν, δηλαδή, θα περιλαμβάνει και μετρητά και buyback. "Η βασική πηγή επιβράβευσης των μετόχων, πάντως, θα είναι σίγουρα η καταβολή μερίσματος με μετρητά", πρόσθεσε.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ενημέρωση στα αποτελέσματα 9μήνου, το Συγκρότημα είναι προσηλωμένο στην παροχή σταθερών και αυξανόμενων διανομών, συνδυάζοντας μέρισμα σε μετρητά και επαναγορά ιδίων μετοχών, διατηρώντας, παράλληλα, την ισχυρή κεφαλαιακή του θέση, στηρίζοντας έτσι, την αύξηση της κερδοφορίας και τη συνετή ετοιμασία του Συγκροτήματος ως προς επερχόμενες πιθανές κανονιστικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου επιδιώκει να κινηθεί ως προς το ανώτατο όριο του εύρους του ποσοστού διανομής (δηλαδή 50%, με την απόδοση να διαμορφώνεται σε πάνω από 10%). "Δεδομένης της ισχυρής δημιουργίας κεφαλαίου, η πολιτική διανομής του Συγκροτήματος αναμένεται να επανεξεταστεί με τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2024", προστίθεται. Αξίζει να αναφερθεί πως η τράπεζα πλήρωσε μέρισμα, ύψους 0.05 ευρώ/μετοχή από τα κέρδη του 2022, σηματοδοτώντας την πρώτη πληρωμή μερισμάτων μετά από 12 χρόνια. Την επόμενη χρονιά έλαβε έγκριση από την ΕΚΤ για πληρωμή μερίσματος σε μετρητά και έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών σε ποσοστό (payout ratio) 30% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελείτο από μέρισμα σε μετρητά, ύψους 112 εκατ. ευρώ και επαναγορά ιδίων μετοχών, ύψους μέχρι 25 εκατ. ευρώ.
Την άποψη πως δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σημαντικές ενδείξεις της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου εξέφρασε η διοίκησή της, συνεχίζοντας, ωστόσο, το monitoring στα δάνεια και δη, αυτά των εταιρειών ενέργειας.
Το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια μειώθηκε στο 2.4% (0.1% μετά τις πιστωτικές ζημιές), με την τράπεζα να έχει έρθει σε συμφωνία με επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Cerberus Global Investments B.V. για πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία κυρίως αφορούν σε εξασφαλισμένα δάνεια σε επιχειρήσεις, με συμβατικό υπόλοιπο ύψους περίπου 149 εκατ. ευρώ και με μεικτή λογιστική αξία, ύψους περίπου 27 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξάμηνου του 2025. Συνολικά, από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014, τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί κατά 14.7 δισ. ευρώ ή 98% σε επίπεδα πιο κάτω από 300 εκατ. ευρώ και το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια κατά περίπου 60,5 εκατοστιαίες μονάδες, από 63% σε κάτω από 2.5%.