Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 01-Νοε-2024 07:30

    Πλειστηριασμοί: Τα μεγάλα ονόματα που θα πρωταγωνιστήσουν τον Νοέμβριο

    Πλειστηριασμοί: Τα μεγάλα ονόματα που θα πρωταγωνιστήσουν τον Νοέμβριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

    Περίπου 5.000 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα Νοέμβριο, με "επώνυμες” οικογένειες και γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις να αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με το ηλεκτρονικό σφυρί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ηχηρό σφυρί που είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο ήταν εκείνο για το ακίνητο συνολικής έκτασης 1.000 στρεµµάτων στο Μαρκόπουλο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυµπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόµου. Ειδικότερα, για τις 6 Νοεµβρίου 2024 είχε προγραµµατιστεί πλειστηριασµός εις βάρος του υπό εκκαθάριση Οργανισµού Διεξαγωγής Ιπποδροµιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), µε την τιµή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 30,14 εκατ. ευρώ. 

    Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός τέθηκε σε αναστολή, ενώ προγραμματίστηκε ένας νέος για τις 22 Ιανουαρίου 2025, με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα είχε ασκηθεί ανακοπή κατά του πλειστηριασμού, η οποία εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι ανακόπτοντες, επικαλούμενοι άμεσο έννομο συμφέρον, ζήτησαν να διορθωθεί η Έκθεση Περιγραφής και Εκτίμησης του Δικαστικού Επιμελητή επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, περιέχει σφάλματα και παραλείψεις ως προς την περιγραφή του ακίνητου και συγκεκριμένα ζητούσαν να συμπληρωθεί αυτή στο κεφάλαιο με τίτλο: "Νομικό πλαίσιο και στοιχεία ιδιοκτησίας” και να γίνει ρητή μνεία ότι στο εκποιούμενο ακίνητο ισχύει η υποχρέωση διατήρησης της Αγωνιστικής και Προπονητικής Ιπποδρομιακής χρήσης κατά τις κείμενες προβλέψεις.

    Εντούτοις, όπως έκρινε το δικαστήριο, "η παράλειψη αναφοράς του ανωτέρω στοιχείου δεν συνιστά πλημμέλεια της περιγραφής του εκποιούμενου ακινήτου, τέτοια που να μπορεί να στηρίξει ανακοπή με αίτημα την ακύρωση της πράξης εκτελέσεως, αλλά μπορεί να ιαθεί με απλή διόρθωση της έκθεσης περιγραφής και εκτίμησης αυτού”. Έτσι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή η ανακοπή ως βάσιμη και κατ’ ουσία και να διαταχθεί η διόρθωση της Έκθεσης Περιγραφής και Εκτίμησης.

    Ράδιο Κορασίδη, Σπύρος Παζαρόπουλος και Lussile 

    Ένας από τους πλειστηριασμούς που παραμένουν, πάντως, στο πρόγραμμα του Νοεμβρίου, είναι εκείνος για το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά, το οποίο επανεμφανίστηκε στην πλατφόρμα λίγες μόνο μέρες μετά τον άγονο αρχικό πλειστηριασμό της 18ης Οκτωβρίου. Ο επαναληπτικός πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2024, έχει επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 5.125.500 ευρώ, από 6.834.000 ευρώ στον προηγούμενο πλειστηριασμό. 

    Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα τρία συνενωμένα κτίρια/εξαώροφο κτίριο-γραφεία με δύο υπόγεια, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μ. Ασίας 4 & Αιγίνης, Σαρανταπόρου και Φωκαίας 3, στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα Πειραιά – περιοχή με κτίσματα κυρίως επαγγελματικής χρήσης. H περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο είναι εντός σχεδίου, σε κεντρική λεωφόρο, σε απόσταση 4 χλμ. από τον σταθμό Πειραιά του μετρό, 2,5 χλμ. από τον σταθμό Ν. Φαλήρου του ΗΣΑΠ και πολύ κοντά σε τραμ και κεντρικές αρτηρίες.

    Στη δίνη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένει και ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Παζαρόπουλος. Συγκεκριμένα, εις βάρος της "Κόσμος Αυτοκίνηση” του Σπύρου Παζαρόπουλου, έχουν αναρτηθεί έξι πλειστηριασμοί για έξι ακίνητα στη Νέα Ιωνία, με βασικότερο ένα πολυώροφο κτίριο επί της λεωφόρου Κύμης. Οι συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί, μαζί με έναν ακόμη, είχαν αρχικά προγραμματιστεί και για τον Μάρτιο αλλά τότε τέθηκαν σε αναστολή, ενώ τον Μάιο επαναλήφθηκαν, με μόνο ένα από τα τότε επτά συνολικά ακίνητα να αλλάζει χέρια. Έτσι, τα έξι ακίνητα επανήλθαν στην πλατφόρμα, με έναν νέο πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου.

    Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατόπιν δικαστικής απόφασης, οι τιμές πρώτης προσφοράς για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες είχαν διορθωθεί ανοδικά, ξεκινώντας από 16.500 ευρώ και φτάνοντας τα 3,975 εκατομμύρια ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 4.906.500 ευρώ.

    Στην περιπέτεια των πλειστηριασμών έχει βρεθεί και η Lussile, μια ελληνική εταιρεία που το 2003 συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Η Lussile ιδρύθηκε το 1990, με τους ιδρυτές της, αδερφούς Καμινιώτη, να ξεκινούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στον χώρο του ενδύματος ήδη από το 1973. Το πρώτο κατάστημα Lussile εγκαινιάστηκε το 1993 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολούθησαν πολλά ακόμα στην Αθήνα και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Lusille Πλειστηριασμοί

    Για τις 21 Νοεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ένας πολλαπλός πλειστηριασμός εις βάρος της Αφοί Καμινιώτη,  με επισπεύδουσα την doValue, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.119.000 ευρώ. Ειδικότερα, το σφυρί αφορά ένα κτίριο εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του 4ου Δ.Δ. της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων, στη θέση "Κολοκυνθούς", μέσα στο 15 Ο.Τ. του άνω Δήμου και στην οδό Ηρούς, πρώην αριθ. 21 και νυν 13 Α’.

    Ψαλλίδας, Βγενόπουλος, Λύτρας και Ελευθερουδάκη 

    Αντιμέτωπος με το σφυρί αναμένεται να βρεθεί και ο Κωσταντίνος Ψαλλίδας, της οικογένειας που βρίσκεται πίσω από τη γνωστή εταιρεία Έδραση – Ψαλλίδας. Συγκεκριμένα εις βάρος του έχει προγραμματιστεί ένας πλειστηριασμός για τις 13 Νοεμβρίου 2024, ο οποίος αφορά ένα ακίνητο-διαμέρισμα στην περιοχή του Χαλανδρίου. Ειδικότερα, το σφυρί αφορά μια αυτοτελή και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία του ισογείου ορόφου, του κτιρίου 1 κτιριακού συγκροτήματος κείμενου εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του Δήμου Χαλανδρίου, στη θέση "Λιούτσα” ή "Τούφα”. Η άνω οριζόντια ιδιοκτησία, αποτελείται από οκτώ αίθουσες και διάδρομο και έχει επιφάνεια 206,31 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 421 χιλ. ευρώ. 

    Για τις 13 Νοεμβρίου 2024 έχει επίσης προγραμματιστεί -με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού εκούσιου πλειστηριασμού- ένα ακόμη σφυρί εις βάρος της οικογένειας του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν επαναληπτικό πλειστηριασμό που αφορά ένα οικόπεδο στη Μύκονο, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο είχε βγει στο σφυρί και τον περασμένο Μάιο, αλλά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. 

    Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες τέθηκε σε αναστολή ο πλειστηριασμός για τη βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη

    Αναρτημένος παραμένει -προς το παρόν- ο πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου εις βάρος του Απόστολου Λύτρα. Το σφυρί κατά του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του, αφορά μια οριζόντια ιδιοκτησία (συγκρότημα γραφείων) του τρίτου ορόφου επί της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη στην Αθήνα, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 74 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος πλειστηριασμός εις βάρος του δικηγόρου, που αφορούσε μία μεζονέτα στο Πάτημα Γέρακα, έχει τεθεί δύο φορές σε αναστολή

    Την επανεμφάνισή της στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει κάνει και η οικογένεια Ελευθερουδάκη, για την οποία συνεχίζονται οι οικονομικές περιπέτειες, οκτώ χρόνια αφότου μπήκε το λουκέτο στο εμβληματικό κατάστημα της Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, για τις 6 Νοεμβρίου 2024, έχουν προγραμματιστεί τέσσερις πλειστηριασμοί που στρέφονται εις βάρος της Βιργινίας Ελευθερουδάκη. Τα σφυριά αφορούν: α) οριζόντια ιδιοκτησία - διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου ορόφου, με τιμή εκκίνησης 305.300 ευρώ, β) οριζόντια ιδιοκτησία του δώματος του γ’ ορόφου χωρίς το "δωμάτιο γ’ ορόφου”, με τιμή εκκίνησης 200 ευρώ, γ) οριζόντια ιδιοκτησία υπό στοιχεία "δωμάτιο γ’ ορόφου” του δώματος, με τιμή εκκίνησης 85.800 ευρώ και δ) ποσοστού ενός τρίτου (1/3) εξ αδιαιρέτου του δικαιώματος υψούν του δ’ ορόφου, με τιμή εκκίνησης 166,66 ευρώ, επί οικοδομής κτισμένης σε οικόπεδο που βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό. 

    Νέα αναστολή για τον Εμφιετζόγλου

    Σε αναστολή έχουν τεθεί, εν τω μεταξύ, άλλα δύο σφυριά που στρέφονταν εις βάρος του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, το ένα εκ των οποίων είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. 

    Συγκεκριμένα, ο πρώτος πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου 2024 και αφορούσε το γνωστό ακίνητο-μουσείο στα Ανάβρυτα, στο Μαρούσι. Επισπεύδουσα ήταν η Cepal, ενώ ως τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί η εμπορική αξία του ακινήτου, ήτοι: α.- η πλήρης κυριότητα του ως άνω ακινήτου, ποσό 10.700.000 ευρώ, β.- το ποσοστό των 50/00 εξ αδιαιρέτου του ως άνω ακινήτου που ανήκει στον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, ποσό 4.815.000 ευρώ, και γ.- το ποσοστό των 50/00 εξ αδιαιρέτου του ως άνω ακινήτου που ανήκει στην Ελένη Εμφιετζόγλου ποσό 4.815.000 ευρώ. 

    Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορούσε μια διώροφη κατοικία στο Νέο Φάληρο. Η διαδικασία είχε προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου 2025, με επισπεύδουσα την Cepal και τιμή εκκίνησης στις 729 χιλ. ευρώ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ