Τετάρτη, 28-Αυγ-2024 07:31
Πλειστηριασμοί: Προς νέο σφυρί το πλοίο "Ζάκυνθος 1" - Ξανά στο "στόχαστρο" η Ελληνική Υφαντουργία

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Ξανά στο σφυρί, με σημαντικά μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς, αναμένεται να βγει στις αρχές Σεπτεμβρίου το πλοίο "Ζάκυνθος 1”, ενώ στο "στόχαστρο” των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει προγραμματιστεί να βρεθεί εκ νέου η μονάδα της Ελληνικής Υφαντουργίας στα Γιαννιτσά.
Ο πλειστηριασμός για το "Ζάκυνθος 1”, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2024, στρέφεται εις βάρος της εταιρείας με την επωνυμία "Ανώνυμος Ναυτιλιακή Εταιρεία Ζάκυνθου Α.Ε (ΑΝΕΖ Α.Ε.)” που εδρεύει στη Ζάκυνθο. Η τιμή εκκίνησης έχει "ψαλιδιστεί” στις 208 χιλ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τις 599 χιλ. ευρώ που ήταν στον αρχικό πλειστηριασμό της 31ης Ιανουαρίου 2024, ο οποίος ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.
Το "Ζάκυνθος 1” είναι ένα επιβατηγό - οχηματαγωγό (ΕΓ – ΟΓ), πρώην σημαίας Γαλλικής και νυν Ελληνικής, το οποίο ναυτολογήθηκε με την από 25-07–1990 αίτηση για νηολόγηση στα νηολόγια β’ κλάσης του λιμένα Πειραιά, έχει κατασκευασθεί από χάλυβα στη Δ. Γερμανία το 1973, ενώ μετασκευάστηκε το 1991. Έχει ολικό μήκος (LoA) 101,40, μέγιστο πλάτος (BMLD) 16,00 – βάθος νηολόγησης 7,51- ολική χωρητικότητα 2.157,30 (ΚΟΧ) και καθαρή χωρητικότητα 1.648,05 (ΚΚΧ).
Έχει μέγιστο αριθμό επιβατών τον χειμώνα 356 άτομα και το θέρος 354 άτομα, ενώ διαθέτει δύο κύριες μηχανές της κατασκευάστριας εταιρείας με την επωνυμία Crepelle Type PSN, με ιπποδύναμη κύριων μηχανών 2χ2.200= 4.400ΒHP.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του εκτιμητή, κατά την επιτόπια μετάβαση διαπιστώθηκαν τα εξής στα μέρη του πλοίου:
1) στο Μηχανοστάσιο υπάρχουν: α) δύο κύριες μηχανές στις οποίες αναγράφεται επάνω Srepelle ETC Lile France από τις οποίες λείπουν τα μπροστινά και πίσω τμήματα των μηχανών, β) δύο ηλεκτρομηχανές μάρκας ΜΑΝ τύπου 2558 ΜΤ και γ) μία Emergency μάρκας Volvo penta.
2) Σωστικές βάρκες και βαρελάκια: α) μία -1- σωστική βάρκα χωρίς μηχανή χωρητικότητας 6 ατόμων που βρίσκεται στο Deck 6, β) εννέα -9- μεγάλα βαρελάκια και 6 μικρά βαρελάκια.
3) Στη Γέφυρα του πλοίου α) υπάρχουν τα πλαϊνά Radar, β) η δεξιά κονσόλα είναι πλήρης, γ) στην αριστερή κονσόλα λείπει ένα όργανο αυτόματου πιλότου και ένα Radar GPL και δ) η τιμονιέρα υπάρχει.
Στην έκθεση του εκτιμητή σημειώνεται ότι το πλοίο είναι γενικά λεηλατημένο. Οι πίνακες ηλεκτροδότησης είναι σπασμένοι, τα καλώδια έχουν αφαιρεθεί σε όλο το εσωτερικό του και γενικά παρουσιάζει πολλές ελλείψεις και φθορές.
Ξανά στο "στόχαστρο” αναμένεται να βρεθεί και η ΕΛΥΦ (Ελληνική Υφαντουργία) της γνωστής οικογένειας Ακκά. Η ΕΛΥΦ ιδρύθηκε το 1974 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποτε αποτέλεσε μία από τις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής υφάσµατος denim στην Ευρώπη και τη μοναδική του κλάδου στην Ελλάδα. Το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ στις 22 Ιανουαρίου 2001, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η συγχώνευση των εταιρειών "Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε.”, "Εκκοκκιστήρια Μακεδονίας Α.Ε.” και "Ήλιος-Ten Cate Α.Ε.” µε απορρόφηση της δεύτερης και τρίτης εταιρείας από την πρώτη.
Η εταιρεία συμμετείχε σε τρεις θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα: " Εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας Α.Β.Ε.Ε.”, η οποία ιδρύθηκε στις 30 ∆εκεµβρίου 1999, "Kλωστήρια Κιλκίς A.E.”, η οποία ιδρύθηκε στις 2 Ιουλίου 2001 και οι οποίες υποστήριζαν την καθετοποιηµένη δοµή του Οµίλου, και "Ελληνική Ενεργειακή A.E.” που ιδρύθηκε στις 22 Μαΐου 2007 µε κύριο σκοπό την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Χρηµατιστηρίου Αθηνών έθεσε τον Απρίλιο του 2014 σε προσωρινή αναστολή διαπραγµάτευσης τις µετοχές της εταιρείας λόγω του ότι η εταιρεία δεν δηµοσίευσε εµπροθέσµως τις οικονοµικές καταστάσεις της διαχειριστικής χρήσης 2013. Η εταιρεία σε σχετικές της ανακοινώσεις ανέφερε ότι βρισκόταν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης σε συνεργασία µε τις πιστώτριες τράπεζες, που λόγω µη ολοκλήρωσής της δεν κατέστη δυνατή η εµπρόθεσµη κατάρτιση και δηµοσίευση των οικονοµικών καταστάσεων της διαχειριστικής χρήσης 2013 καθώς και του πρώτου τριµήνου του 2014. Σημειωτέον ότι σε προγενέστερη συνεδρίαση το 2011, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Χρηµατιστηρίου Αθηνών είχε αποφασίσει τη µεταφορά στην Κατηγορία Επιτήρησης των µετοχών της εταιρείας, δεδοµένου ότι στην ετήσια οικονοµική έκθεση της 31 ∆εκεµβρίου 2010, οι ζηµίες ήταν µεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ελληνική Υφαντουργία ενημέρωσε το Χρηματιστήριο ότι έπαυσε την λειτουργία της. Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, "η εταιρεία από το 2012 είχε συνάψει με τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης οφειλών, για τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις. Στη συμφωνία αυτή προβλεπόταν ότι η οριστική σύμβαση αναδιάρθρωσης θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2013, με ταυτόχρονη επίδειξη ανοχής ‘standstill' για τη μη καταγγελία των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων για το διάστημα αυτό.
Στην περίοδο από το 2012 μέχρι και σήμερα μεσολάβησε μεταξύ άλλων και η καταστροφική πλημμύρα τον Φεβρουάριο του 2013 που έπληξε την κύρια παραγωγική μονάδα της μητρικής και είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει έκτοτε η εταιρεία να ανακάμψει, έχοντας υποστεί σημαντικές υλικές ζημίες και απώλεια πελατών. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι πρότινος, παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης, τελικά δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τη μητρική εταιρεία, αναφορικά με τη ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Λόγω της μη εξυπηρέτησης των δανείων, μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2016 ξεκίνησε η σταδιακή καταγγελία όλων των δανείων της μητρικής εταιρείας, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει καταγγελθεί εντός του 2017. Παράλληλα, προσδιορίστηκαν ημερομηνίες πλειστηριασμών των παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, τον Φεβρουάριο του 2018. Η εταιρεία δεν ασκεί καμία δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν απασχολεί πλέον εργαζομένους. (…) Η υφιστάμενη λειτουργία των θυγατρικών δεν επαρκεί για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της μητρικής. (…) Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι εφικτή η επαναδραστηριοποίηση της λειτουργίας της εταιρείας, και κατ' επέκταση, δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της”.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση του 2015, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόµενες δραστηριότητες είχε μειωθεί στα 2,64 εκατ. ευρώ (6,38 εκατ. το 2014), με ζημίες 11,4 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 119,6 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον πως ο όμιλος Ακκά έχει δει και άλλα ακίνητά του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τις εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Κιλκίς στη Νέα Σάντα να έχουν αλλάξει χέρια.
Ο πλειστηριασμός που αναρτήθηκε χθες στην πλατφόρμα είναι επαναληπτικός, καθώς ο αρχικός, που είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2023, ματαιώθηκε λόγω έλλειψης πλειοδοτών.
Το νέο σφυρί, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου 2024, επισπεύδεται από τη Cepal και, όπως και το προηγούμενο, είναι διπλό και αφορά δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες που αποτελούν μέρος της βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας στην περιοχή των Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας και συγκεκριμένα στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.
Ειδικότερα:
Α) Μια αυτοτελή, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντιο ισόγειο ιδιοκτησία εμβαδού 2.291,98 τ.μ. που βρίσκεται στο ανατολικοκεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου και αποτελεί την προς ανατολάς επέκταση παλιού βαφείου και
Β) Μια αυτοτελή, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντιο ισόγειο ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 26.764,84 τ.μ., που αποτελεί το κτίριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο). Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του ως άνω κτιρίου, η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, ήτοι το κτίριο του κυρίως εργοστασίου, αποτελείται από βιομηχανοστάσιο και επεκτάσεις του, επεκτάσεις βαφείου, αποθήκη, υποσταθμό ΔΕΗ, αποθήκη, αποθήκη βαφείου, πύργο κλιματισμού, αποθήκη τούνελ, στέγαστρο βαφείου, στέγαστρο ράμπας οχημάτων και αποθήκη βαφείου.
Η ως άνω οριζόντιος ιδιοκτησία έχει ως παρακολουθήματα και παραρτήματα όλα τα βοηθητικά κτίσματα που βρίσκονται στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου. Μεταξύ άλλων: α) Αποθήκη ετοίμων, εμβαδού 1.948,00 τ.μ., β) τρεις αποθήκες πρώτων υλών, με εμβαδό 2.455,00 τ.μ., 398,10 τ.μ. και 1.133,19 τ.μ. αντίστοιχα, γ) Βιολογικός καθαρισμός, συνολικού εμβαδού 2.889,60 τ.μ., δ) Υπό ανέγερση κτίριο νέου βαφείου, εμβαδού του κυρίως κτιρίου 2.617,25 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 617,50 τ.μ., ε) Υπό ανέγερση πρώτος όροφος της νέας αποθήκης ετοίμων προϊόντων, εμβαδού 297,12 τ.μ., στ) διάφοροι διάσπαρτοι μικρότεροι χώροι, συνολικής εκτάσεως 1.967,67 τ.μ., και συγκεκριμένα: i) λεβητοστάσιο εμβαδού 1.034,00 τ.μ. και φυλάκιο εμβαδού 30,00 τ.μ., ii) βρεφονηπιακός σταθμός εμβαδού 247,82 τ.μ., iii) αποθήκη εμβαδού 400,00 τ.μ. και αποδυτήρια εμβαδού 84,00 τ.μ., iv) δεξαμενή νερού εμβαδού 76,35 τ.μ. και v) δεξαμενές νερού και αντλιοστάσια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η συνολική τιμή εκκίνησης στον αρχικό πλειστηριασμό είχε οριστεί στα 5,123 εκατ. ευρώ, στον νέο πλειστηριασμό έχει μειωθεί σημαντικά, στα 1,398 εκατ. ευρώ (στις 90 χιλ. ευρώ για την πρώτη ιδιοκτησία και στο 1,308 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη).