Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 06-Ιουλ-2024 08:07

    ΕΖΑ: Το δύσκολο στοίχημα του Diorama να πουλήσει τη ζυθοποιία

    ΕΖΑ: Το δύσκολο στοίχημα του Diorama να πουλήσει τη ζυθοποιία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Λαμπίρη

    Σε διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος από εταιρείες ή funds του εξωτερικού για την πώληση της ΕΖΑ βρίσκεται αυτή την περίοδο η DECA Investments, ως διαχειρίστρια του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του fund Diorama, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει διορίσει τη Rothschild να πραγματοποιήσει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι εφόσον υπάρξουν εξελίξεις για την πώληση της εταιρείας, αυτό θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο και ύστερα, όταν και θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει περισσότερο το τοπίο αναφορικά με το τι πρόκειται να συμβεί με τη ζυθοποιία. 

    Εάν ωστόσο δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος έως το τέλος του έτους, ενεργοποιείται η put option (δικαίωμα πώλησης) που υπάρχει με τον επίσης μέτοχο της εταιρείας, Θανάση Συριανό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το σχετικό δικαίωμα πώλησης των μετοχών του προς το Diorama στην τιμή της πρώτης εξαγοράς, ήτοι αυτήν του 2019, όταν εισήλθε το fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή το Diorama έχει στην ιδιοκτησία του περίπου το 38% των μετοχών, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω εταιρείας συμφερόντων του κατέχει επίσης 38% και το υπολειπόμενο 24% ανήκει στον Θανάση Συριανό. 

    Στον αντίποδα, εάν βρεθεί αγοραστής πριν το τέλος του έτους ο Θ. Συριανός θα πρέπει ουσιαστικά να πουλήσει και εκείνος το ποσοστό του, όπως προβλέπεται από την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί. 

    Ο δύσκολος δρόμος της πώλησης

    Οι ίδιες πηγές πάντως εκτιμούν ότι η εύρεση επενδυτή δεν αποτελεί απλή διαδικασία – λόγω και των πιεσμένων οικονομικών επιδόσεων των τελευταίων ετών - και πιθανώς να εξεταστεί το ενδεχόμενο να πουληθεί η εταιρεία σε ενδιαφερόμενο που θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει συγκέντρωση δραστηριοτήτων με άλλους συναφείς κλάδους όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά. 

    Το τελευταίο διάστημα η ΕΖΑ έχει πραγματοποιήσει κινήσεις για να επανακτήσει το χαμένο έδαφος και να καταστεί επενδυτικά ελκυστικότερη, πραγματοποιώντας διαφημιστική καμπάνια, δημιουργώντας νέες συσκευασίες. Επίσης, πρόσφατα διέκοψε τη συνεργασία που διατηρούσε με τη Lidl. Για το 2024 ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. 

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 η εταιρεία παρουσίασε βελτιωμένη κερδοφορία σε ποσό άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.  Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι μέτοχοί της σε μία κίνηση στήριξης της ΕΖΑ 2023 προέβησαν σε μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί η νέα στρατηγική της επιχείρησης, ενώ παρείχαν τη γραπτή τους διαβεβαίωση (Letter of Support) προς τη διοίκηση της εταιρείας δεσμευόμενη για τη χρηματοοικονομική της στήριξη για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπράκτως τη δέσμευση τους στην εταιρεία.

    Το επιχειρηματικό πλάνο που δεν ευοδώθηκε

    Σημειώνεται ότι η ΕΖΑ δεν κατάφερε για αρκετούς διαφορετικούς λόγους να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει όταν το Diorama εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η εταιρεία βάσει του πλάνου που είχε καταρτίσει το 2019, στόχευε στην αύξηση της αξίας της επιχείρησης μέσω ενίσχυσης των μεριδίων όγκου στην αγορά μπύρας. Ωστόσο η έλευση της πανδημίας το 2020 οδήγησε σε σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση της στρατηγικής καθώς ο όγκος πωλήσεων της αγοράς αυτής μειώθηκε κατά 25% το 2020 λόγω των συνεπειών που έφερε η πανδημία. Ακολούθως οι πληθωριστικές τάσεις που επικράτησαν οδήγησαν σε αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 60%, η οποία όμως δεν οδήγησε σε αύξηση των τιμών πώλησης της ΕΖΑ στο εμπόριο καθώς η επιδίωξη σημαντικής αύξησης στα μερίδια όγκου στην αγορά μπύρας, συμπίεσε τις τιμές με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας, τα οποία επηρεάστηκαν αρνητικά και από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης το 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος της ΕΖΑ σε επίπεδο ομίλου κατά τη χρήση του 2022 ανήλθε στα 30,57 εκατομμύρια ευρώ έναντι 33,26 εκατομμυρίων ευρώ με ζημίες 5,73 εκατομμυρίων ευρώ έναντι κερδών ποσού 71 ευρώ κατά την χρήση 2021. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι χρηματοοικονομικοί δείκτες που προβλέπονταν βάσει των δανειακών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί. Για το εν λόγω θέμα, την 30 Δεκεμβρίου 2022 η Alpha Bank, ως εκπρόσωπος των oμολογιούχων του oμολογιακού δανείου της EZA παρείχε την συναίνεση της (waver) στην μη τήρηση του χρηματοοικονομικού Δείκτη Συνολικού Δανεισμού (μείον διαθέσιμα) προς EBITDA για τη χρήση 2022.

    Στη συνέχεια η EZA εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank, εκπρόσωπο των oμολογιούχων του ομολογιακού της δανείου και στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 υπεγράφη πρόσθετη πράξη τροποποίησης του ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την οποία τροποποιήθηκαν οι όροι αποπληρωμής κεφαλαίου για τη διετία 2023-2025 με μείωση των σχετικών ποσών καταβολής κατά 75% και ωφέλεια 2,7 εκατ. ευρώ στις ταμειακές ροές της εταιρείας. Επιπλέον, το περιθώριο Euribor κατέστη σταθερό κατά 2.9% για το επόμενο ένα έτος, ενώ τροποποιήθηκε ο χρηματοοικονομικός δείκτης συνολικός δανεισμός (μείον διαθέσιμα) προς EBITDA.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ