Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 20-Φεβ-2024 07:48

    Πλειστηριασμοί: Στο "στόχαστρο" ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου και ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

    Πλειστηριασμός 10.04.2023
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

    Ένα "βαρύ” σφυρί εις βάρος του ιδιοκτήτη των Εκδόσεων "Κέδρος”, Ευάγγελου Παπαθανασόπουλου, έκανε χθες την εμφάνισή του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

    Ο πλειστηριασμός, εάν δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου 2024 και έχει επισπεύδουσα την doValue.

    Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα οικόπεδο με κτίσμα στην περιοχή του Ελαιώνα, στον Δήμο Περιστερίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στο 1.042.825,81 ευρώ. Πιο αναλυτικά, ο πλειστηριασμός αφορά μια αυτοτελή και ανεξάρτητη ιδιοκτησία, η οποία έχει πρόσοψη προς την Λεωφόρο Αθηνών καθώς και προς την οδό Θεσσαλίας και η οποία έχει επιφάνεια 1.850,90 τ.μ. Κατά την επιτόπια εξέταση διαπιστώθηκε ότι εντός του ακινήτου και αριστερά της εισόδου από Λ. Αθηνών αρ.189 στο νοτιοανατολικό τμήμα υπάρχει σιδερένια κατασκευή επιφανείας περίπου 120 τ.μ.

    Σημειώνεται ότι οι Εκδόσεις "Κέδρος” ιδρύθηκαν το 1954 από το Νίκο και τη Νανά Καλλιανέση. Ωστόσο το 1985, ο οίκος πέρασε στα χέρια του κ. Παπαθανασόπουλου και της συζύγου του, Κάτιας Λεμπέση, η οποία απεβίωσε το 2015.

    O εκδοτικός οίκος αποτέλεσε από την ίδρυσή του πόλο έλξης για τους μεγάλους προοδευτικούς συγγραφείς της εποχής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Βάρναλης, Στρατής Τσίρκας, Μέλπω Αξιώτη, Αντρέας Φραγκιάς, Γιώργος Ιωάννου, Τάσος Λειβαδίτης, Άρης Αλεξάνδρου, Στρατής Δούκας και πολλοί άλλοι.

    Αργότερα, επέκτεινε τη θέση του στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας με συγγραφείς όπως οι Διδώ Σωτηρίου, Μένης Κουμανταρέας, Μάρω Δούκα, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Γιώργος Χειμωνάς, Νίκος Θέμελης, Μίλτος Σαχτούρης, Γιάννης Βαρβέρης, Σπύρος Πλασκοβίτης και Μάριος Χάκκας.

    Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στο παιδικό βιβλίο, αποκτώντας σημαντική θέση και στην παιδική λογοτεχνία με τα βιβλία της Σοφίας Ζαραμπούκα, του Ευγένιου Τριβιζά, της Κίρας Σίνου, του Αλέξη Κυριτσόπουλου, της Ευγενίας Φακίνου, της Μαρούλας Κλιάφα, της Ζωής Βαλάση και πολλών άλλων.

    Σήμερα οι Εκδόσεις Κέδρος συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα, ωστόσο η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, η πανδημία αλλά και οι πτωτικές τάσεις που καταγράφουν το βιβλίο και οι έντυπες εκδόσεις, φαίνεται πως δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη την εταιρεία. 

    Όπως προκύπτει από τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία εμφάνισε το 2022 κύκλο εργασιών 1,6 εκατ. ευρώ, από περίπου 2 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί σε ζημίες 326 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 13 χιλ. της προηγούμενης χρήσης. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν σε 6,7 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως το 2013, ο κ. Παπαθανασόπουλος είχε συλληφθεί για χρέη 1.012.870 ευρώ προς το Δημόσιο.     

    Το ξενοδοχείο "Galaxy Hotel” στην Καλαμάτα

    Ένας άλλος πλειστηριασμός που αναρτήθηκε χθες αφορά το ξενοδοχείο "Galaxy Hotel” στην Καλαμάτα. Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός είχε αναρτηθεί για πρώτη φορά στην πλατφόρμα το 2021. Το νέο σφυρί, που -εάν δεν υπάρξει αναστολή της διαδικασίας- έχει προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου 2024, έχει επισπεύδουσα τη Cepal, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στις 981.954 ευρώ. 

    Πρόκειται για τετραώροφο ξενοδοχείο με δώμα, κλασικού τύπου, κατηγορίας 2 αστέρων, δυναμικότητας 35 δωματίων και 67 κλινών, σύμφωνα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο επιφανείας 372,4 τ.μ., εντός σχεδίου Καλαμάτας, κοντά στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Το μείζον κτίριο που καταλαμβάνει όλο το οικόπεδο και το οριοθετεί, έχει συνολική επιφάνεια 1.273,20 τ.μ. Συγκεκριμένα η ξενοδοχειακή μονάδα αποτελείται από:

    Το ισόγειο επιφανείας 360,20 τ.μ. το οποίο αναλύεται στα ακόλουθα:

    i) τον κεντρικό χώρο 334,55 τ.μ. που είναι μισθωμένος από τρίτους (χώροι υποδοχής, αίθουσα αναμονής, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα κ.λπ. του ξενοδοχείου) και

    ii) έναν χώρο εμβαδού 25,65 τ.μ. που περιλαμβάνει έναν χώρο γραφείο διευθυντή και το κλιμακοστάσιο. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου ο χώρος αυτός έχει ενοποιηθεί με τους όμορους μισθωμένους χώρους του ξενοδοχείου που περιγράφονται παραπάνω. Ο πρώτος (1ος), δεύτερος (2ος) και τρίτος (3ος) όροφος είναι επιφανείας 291 τ.μ. έκαστος καθώς υπάρχει και στάθμη δώματος με επιφάνεια 40 τ.μ. εκ των οποίων τα 25,14 τ.μ. προβλέπονται στην Ο.Α.

    Εις βάρος της ίδιας εταιρείας έχει προγραμματιστεί για την ίδια μέρα ξεχωριστός πλειστηριασμός που αφορά μια αυτοτελή, ανεξάρτητη, οριζόντια ιδιοκτησία – αποθήκη υπογείου, επιφανείας 143,00 τ.μ., πολυώροφης οικοδομής κτισμένης επί οικοπέδου εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσης 374,71, κατά δε το κτηματολογικό φύλλο 377,00 τ.μ., που βρίσκεται στην Καλαμάτα, επί της οδού Αναγνωσταρά αρ. 20 κατά τον τίτλο κτήσης, κατά δε το κτηματολογικό φύλλο επί της οδού Ιωάννου Αναπλιώτη αρ. 20. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει οριστεί στις 38 χιλ. ευρώ. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ