Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 07:53

  Η προίκα και οι στόχοι της νέας ΜΕΤΚΑ

  Η προίκα και οι στόχοι της νέας ΜΕΤΚΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Με προίκα 1 δισ ευρώ - 300 εκατ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές - η MYTILINEOS προχωρά στην δημιουργία δύο νέων θυγατρικών, την ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ που θα ειδικεύεται στον κλάδο των κατασκευών και την Μ Παραχωρήσεων που θα αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Όπως ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευ. Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου εταιρικού μετασχηματισμού, πρόεδρος στην ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ αναλαμβάνει ο Ε. Χρυσάφης και CEO ο Ν. Μπενρουμπής, ενώ στην Μ Παραχωρήσεων, Πρόεδρος ο Ε. Καραΐνδρος και CEΟ ο Π. Γαρδελίνος. 

  Η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ θα ξεκινήσει με ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 1,5 δισ ευρώ, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της μέσα στην επόμενη 2ετία με 3ετία στο Χρηματιστήριο.

  Η απόσχιση και δημιουργία των δυο νέων θυγατρικών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο πεντάμηνο. 

  Στην τοποθέτηση του για τον κλάδο των κατασκευών ο Ε. Μυτιληναίος ανέφερε "Το έχω πλέον καταλάβει, έχουμε άλλωστε δείγματα, ότι έχουμε νομοθεσίες πιο εκσυγχρονισμένες σε σχέση με το παρελθόν και αυτό ήταν που μας έκανε να πούμε "πάμε δυνατά". Εκτιμούμε ότι η χώρα έχει μεγάλες ανάγκες επενδύσεων σε όλο το φάσμα των υποδομών τόσο νέων όσο και στην ανανέωση ή συντήρηση των υφισταμένων. Αναδεικνύονται projects άνω των 20 δισ στο άμεσο μέλλον, τα οποία δύναται να δημοπρατηθούν είτε ως δημόσια έργα είτε μέσω ΣΔΙΤ - παραχωρήσεων. Ενδιαφέρον έχει και υλοποίηση έργων μέσω των Πρότυπων Προτάσεων που εμάς μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ. Τεράστιο είναι και το πεδίο που ανοίγεται σε περιβαλλοντικά έργα και άλλα έργα διαχείρισης που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. 

  Αναγνωρίζοντας την αξία των παραπάνω προχωράμε σε διπλό spin off με την δημιουργία δύο νέων εταιρειών, η μία για τον κλάδο των κατασκευών και η δεύτερη για ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις. 

  Στόχος αυτής της κίνησης είναι είναι να δώσουμε το απαραίτητο managment focus στις εν λόγω δραστηριότητες και το δεύτερο είναι να βελτιστοποιήσουμε την λειτουργική της αποτελεσματικότητα  ως ξεχωριστές πλέον εταιρικές οντότητες αλλά και να ενισχύσουμε την διαφάνεια στην αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών. 

  Στις δύο εταιρείες θα συνεισφέρουμε τα υφιστάμενα έργα που έχουμε ήδη αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουμε ενώ παράλληλα θα τις προικίσουμε με σοβαρότατα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 300 εκατ. σε κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές πάσης φύσεως". 

  Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε "θα στενοχωρηθώ πάρα πολύ εάν τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για το πως πρέπει να γίνονται τα έργα στην Ελλάδα καθώς και το νέο μοντέλο που θέλει να εισάγει το Υπουργείο Υποδομών και προσωπικά ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Υφυπουργός Υποδομών Γ. Καραγιάννης, δεν προχωρήσει. Και αυτό γιατί, τα λεφτά που βάζουμε είναι πολλά και η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στην Ελλάδα είναι μεγάλη οπότε ελπίζουμε στα καλύτερα".  

  Ισχυρό αποτύπωμα με νέα έργα 

  Με σημαντικά έργα έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της τους τελευταίους μήνες η Mytilineos. H εταιρεία έχει αναδειχτεί ανάδοχος στο έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας - Ψαχνών, προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ ενώ την προσεχή Δευτέρα η εταιρεία σε κοινοπραξία με την ΑΒΑΞ υπογράφει το οδικό έργο Flyοver της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ.

  Το περασμένο καλοκαίρι ο Όμιλος παρέδωσε στην κυκλοφορία και επίσημα, 12 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων έργων στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία το 2010, την Παράκαμψη Αμφιλοχίας, μήκους 17 χιλιομέτρων, 5 μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση του. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ