Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Δεκ-2022 14:10

  Pantelakis Securities: Το ράλι των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί – Οι νέες τιμές στόχοι και οι καταλύτες για το 2023

  Χρηματιστηριο ανοδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το re-rating των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί, όπως εκτιμά η Pantelakis Securities η οποία διατηρεί την overweight στάση και για τις τέσσερις συστημικές προβλέποντας περιθώρια ανόδου 39-67%.

  Όπως σημειώνει, δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν μια σπάνια υπεραπόδοση το 2022 έναντι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και, το πιο σημαντικό, έναντι των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο μείωσαν σημαντικά το ρίσκο στους ισολογισμούς τους, αλλά και αύξησαν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 9% σε μέσο όρο, πολύ πάνω από το αρχικό guidance αλλά και τις εκτιμήσεις της αγοράς. 

  Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εισέρχονται στο αβέβαιο 2023 με ελκυστική αποτίμηση (0,4x σε όρους TBV έναντι 0,6x για τις τράπεζες της ΕΕ) και διακριτά πλεονεκτήματα, τονίζει η χρηματιστηριακή. Η ελληνική οικονομία πρόκειται να υπεραποδώσει των άλλων χωρών της ΕΕ. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο πιστωτικός κύκλος βρίσκεται στην αρχή της ανάπτυξης τους, προστατεύει τον κλάδο από σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού. Επίσης, όπως τονίζει η Pantelakis Securities, οι ισολογισμοί με υψηλή ρευστότητα, τα χαρτοφυλάκια δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, η συγκεντρωμένη δομή του κλάδου και η εμπορική εστίαση, διασφαλίζουν ότι οι εγχώριες τράπεζες θα αξιοποιήσουν στο έπακρο την άνοδο των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII).

  Έτσι, η χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο τα 2,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 67% από την τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό, τα 5,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα με περιθώριο ανόδου 42%, το 1,45 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 39% και το 1,4 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου 39% επίσης.

  Η εστίαση της αγοράς αναμένεται να αλλάξει και να στραφεί στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους, οι επενδυτές φαίνεται ότι μέχρι τώρα ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα του ενεργητικού. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή έχει αρκετά εποικοδομητική άποψη για αυτό το μέτωπο (ειδικά για το οργανικό κόστος κινδύνου CoR που το τοποθετεί +20μ.β ετησίως, με μικρή αύξηση 1%) και βλέπει μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των τραπεζών. 

  Ωστόσο, καθώς προχωρά το έτος, η Pantelakis αναμένει ότι η εστίαση θα μετατοπιστεί στο αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, με δύο μεγάλους άγνωστους παράγοντες: τα τελικά επιτόκια καταθέσεων και την έκταση της μετάβασης μακριά από τις προθεσμιακές καταθέσεις: η κερδοφορία των τραπεζών θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο ευαίσθητη σε αυτό αντί στην περαιτέρω αύξηση του κόστους κινδύνου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική και η Πειραιώς βρίσκονται στην καλύτερη θέση με ένα μείγμα πλεονάζουσας ρευστότητας, χαμηλούς δείκτες δανείων/καταθέσεων και υψηλό μερίδιο σταθερών/φθηνών βασικών καταθέσεων.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τους καταλύτες του επόμενου διαστήματος και τα θέματα - κλειδιά για τον κλάδο, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών είναι συνδεμένες με την πορεία του μακροοικονομικού τοπίου και τις  τιμές ακινήτων. Επιπλέον, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις επερχόμενες γενικές εκλογές – με την αβεβαιότητα σε αυτό το μέτωπο να είναι υψηλή ενώ η αγορά αναμένεται να χαιρετίσει την επανεκλογή μίας σταθερής κυβέρνησης που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τους όγκους δανείων (συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων με το RRF) και τα spread, την τιμολόγηση των καταθέσεων, την εκτέλεση εκκρεμών συναλλαγών NPE και άλλες ανόργανες ενέργειες, την έγκριση SSM για την αποκατάσταση μερισμάτων και τα σχέδια αποεπένδυση του ΤΧΣ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ