Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Σεπ-2022 09:49

  Το παρασκήνιο της απορρόφησης της AΝΕΚ από την Attica Group

  Το παρασκήνιο της απορρόφησης της AΝΕΚ από την Attica Group
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Εν αναμονή της αποστολής των τελικών προτάσεων απορρόφησης στο Δ.Σ. της ΑΝΕΚ από την Attica Group, το χρυσό deal της ακτοπλοΐας ολοκληρώθηκε χθες με την ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  Η συμφωνία της ΑΝΕΚ με τους πιστωτές της έμενε μέχρι χθες το απόγευμα να υπογραφεί ώστε το Δ.Σ. της Attica Group και επισήμως να στείλει την πρόταση απορρόφησης. Η συμφωνία επετεύχθη με τους μεγαλύτερους πιστωτές δηλαδή τους: "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.", "ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.", "ASTIR NPL FINANCE 2020-1 DESIGNATED ACTIVITY COMPANY", "CROSS OCEAN AGG COMPANY I" και μετόχων που εκπροσωπούν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ ("ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.", "ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.", "ATTICA BANK", "CROSS OCEAN AGG COMPANY I" και "VΑRΜΙΝ Α.Ε.Β.Ε.") που υπέγραψαν τη γενναία διαγραφή των 156.419.251,23 ευρώ, με τις συνολικές οφειλές της ΑΝΕΚ προς τις Τράπεζες να ανέρχονται σε 236.419.251,23 ευρώ

  Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών θα συγκληθούν σύμφωνα με τον νόμο και τα καταστατικά τους για να αποφασίσουν σχετικά με την έναρξη και τις επιμέρους παραμέτρους της διαδικασίας συγχώνευσης. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από τη εταιρεία με σχέση ανταλλαγής μία κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Group και την καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους ανωτέρω πιστωτές από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

  Οι διαδικασίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν και τυπικά. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν το επόμενο διάστημα οι κινήσεις του ομίλου Grimaldi, που δραστηροποιείται στην Ελλάδα μέσω των Μινωικών Γραμμών, τόσο με τις αγορές νέων πλοίων, όσο και με τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που είναι σε εξέλιξη στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου και στους οποίους συμμετέχει. 

  Η απορρόφηση της ΑΝΕΚ, δημιουργεί έναν τεράστιο ναυτιλιακό οργανισμό που θα διαχειρίζεται περισσότερα από 40 πλοία σε όλες τις γραμμές της Ελλάδας και της Ιταλίας και αριθμεί 4 θυγατρικές, την Superfast , την Blue Star, την Hellenic Seaways και την ΑΝΕΚ. Τα πλοία του ομίλου δραστηριοποιούνται σε 2 χώρες, εξυπηρετώντας 62 προορισμούς, εκτελώντας σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο πάνω από 13.000 δρομολόγια. 

  Σε λειτουργικό επίπεδο, το 2021 ο όμιλος της ΑΝΕΚ δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία (9 πλοία συνολικά) σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνεχίστηκε η εκτέλεση δρομολογίων σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας. Στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής τα πλοία του ομίλου συνέχισαν να εκτελούν συνδυασμένα δρομολόγια κοινοπρακτικά με πλοία της Attica Group, ενώ συνεχίστηκε η εκναύλωση ενός πλοίου στο εξωτερικό. 

  Εκτελώντας τον ίδιο αριθμό δρομολογίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο όμιλος της ΑΝΕΚ το 2021 σε όλες τις γραμμές που δραστηριοποιήθηκε, διακίνησε συνολικά 652 χιλιάδες επιβάτες έναντι 497 χιλ. το 2020 (αύξηση κατά 31%), 183 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα έναντι 115 χιλ. (αύξηση κατά 60%) και 133 χιλ. φορτηγά έναντι 121 χιλ. (αύξηση κατά 10%).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ