Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 07:45

  Kλείνει από μέρα σε μέρα το deal για Intrakat

  Kλείνει από μέρα σε μέρα το deal για Intrakat
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Θέμα ημερών, ενδεχομένως και ωρών, είναι το κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς της Intrakat από τους εφοπλιστές  Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη. 

  Πηγές που βρίσκονται κοντά στις επαφές και συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες, η συμφωνία έχει ήδη κλείσει και αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινωθεί και επίσημα. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, το τίμημα για την εξαγορά της Intrakat κυμαίνεται στα 2,87 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές δεν αποκλείεται να είναι υψηλότερη, χαρακτηρίζοντας τη μάλιστα ως "τιμή - έκπληξη". 

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση των μετοχών της Intrakat δεν θα αφορά μόνο το ποσοστό που κατέχει η Intracom στον κατασκευαστικό Όμιλο (36,79%), αλλά και τον υπολοίπων μετόχων. 

  Στην Ιntrakat συμμετέχουν ο Δημήτρης Θεοδωρίδης με 12,13%, ο Λουκάς Λαζαράκης και ο Δήμος Στασινόπουλος με 10,10% και ο Πέτρος Σουρέτης με 6,20%.

  Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη τι θα γίνει με τον κ. Δημήτριο Κούτρα (συμμετέχει με ποσοστό 8,13%), με κάποιες πηγές να "βλέπουν" την αποχώρηση του από τον κατασκευαστικό Όμιλο, κάτι που ωστόσο αναμένεται να διαφανεί στην συνέχεια.

  Υπενθυμίζεται ότι οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης πρώην βασικοί μέτοχοι του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, πούλησαν το ποσοστό συμμετοχής τους (29,87%) στον κατασκευαστικό Όμιλο, ποσοστό που αποκτήθηκε από την Motor Oil στις 6 Μαϊου, αποκομίζοντας κέρδος περί τα 60 εκατ. ευρώ με το συνολικό ποσό από την πώληση των μετοχών τους να ανέρχεται περί τα 190 εκατ. ευρώ.

  Πρόθεση τους ήταν εξαρχής να εισέλθουν σε άλλο κατασκευαστικό Όμιλο, υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου (πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ), συνεργάτη τους και κεντρικό στέλεχος στις επενδυτικές κινήσεις τους.

  Τα έργα του Ομίλου

  Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της Intrakat φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ, συμμετέχει στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά 12 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

  Στο χαρτοφυλάκιο έργων της περιλαμβάνεται η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια, η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς, η μελέτη – κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Χρυσοχούς στην Κύπρο, η επιλογή της σε κοινοπραξία με την γαλλική εταιρεία Bouygues επιλέχθηκε από την Lamda Development ως σύμβουλος με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Ελληνικού (Riviera Tower).

  Στο επόμενο διάστημα αναμένει την υπογραφή συμβάσεων για τα έργα του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών προϋπολογισμού 33,9 εκατ. ευρώ, των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ για την κατασκευή δικτύων διανομής ύψους 155 εκατ. ευρώ και και της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης ύψους 350 εκατ. ευρώ μαζί με τις εταιρείες  ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ.

  Επίσης η Intrakat είναι προσωρινός ανάδοχος στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος-Πύλος -Μεθώνη, ύψους 252 εκατ. ευρώ μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και στον ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, προϋπολογισμού 192,5 εκατ. ευρώ μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

  Στον τομέα της ενέργειας η Intrakat διαθέτει 100 MW αιολικών αδειοδοτημένα, 100 MW με οριστικούς όρους σύνδεσης και 500MW τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε αναμονή για τους όρους σύνδεσης βρίσκονται 350ΜW φωτοβολταϊκά.

  Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, θα έχει "ωριμάσει" ένα "πράσινο" χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1 GW μέχρι το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

  Παράλληλα, η εταιρεία έχει λάβει άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 500 MW, οι οποίες προορίζονται κυρίως για τη Βοιωτία, αλλά και για Δυτική Μακεδονία, την Εύβοια και τη Θράκη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ