Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιουλ-2022 08:56

  Ποια ευκαιρία βλέπει η Ideal στην Byte του Σπ. Βυζάντιου

  Ποια ευκαιρία βλέπει η Ideal στην Byte του Σπ. Βυζάντιου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Τηρώντας την υπόσχεση για την πραγματοποίηση δύο ακόμη εξαγορών μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, το πρώτο χτύπημα του ομίλου Ideal Holdings ήρθε μέσα από τη δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Byte Computers, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας για πάνω από 30 χρόνια.

  Όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ποσού 2.515.317 ευρώ με την έκδοση έως 6.288.293 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ η κάθε μία ενώ για να ισχύσει η δημόσια πρόταση η Ideal με επικεφαλής τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου επιδιώκει να λάβει τουλάχιστον το 70% της Byte.

  Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες καθώς μεσολαβεί το διάστημα για τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, πριν τη δημόσια πρόταση, η οποία θα πάρει άλλες 30 μέρες για να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια η διαγραφή των μετοχών της Byte από το ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου θα αποτελέσει το τελευταίο βήμα της συναλλαγής, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την εταιρεία του Σπυριδογεώργη Βυζάντιου, ο οποίος σήμερα διατηρεί ποσοστό πλειοψηφίας της τάξεως του 55,5% ενώ στην εταιρεία διαθέτει συμμετοχή 13% η Alpha Bank και ποσοστό 5,5% η Alpha Asset Management.

  Μπαράζ εξαγορών για την Ideal

  Η συγκεκριμένη κίνηση του ομίλου Ideal έρχεται να προστεθεί στις συμφωνίες που προηγήθηκαν νωρίτερα τη φετινή χρονιά και αφορούσαν στην εξαγορά της Netbull, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της Coleus Packaging, βιομηχανίας παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στη Νότια Αφρική. Μέσα από την ένταξη της Byte κάτω από την ομπρέλα του, ο όμιλος επεκτείνει από τη μια το αποτύπωμά του στον κλάδο της τεχνολογίας, συμπληρώνοντας ένα ακόμη κομμάτι στις υφιστάμενες δραστηριότητες των Adaco και Netbull και από την άλλη αναμένεται να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες από το κύμα ψηφιοποίησης, που προβλέπεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα στην χώρα μας, με την προκήρυξη σχετικών έργων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

  Η Byte διεκδικεί έργα του δημοσίου αξίας 50 εκατ. ευρώ

  Σε αυτό το κομμάτι η εταιρεία του κ. Βυζάντιου έχει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο , διατηρώντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων για τη φετινή χρονιά κοντά στα 20 εκατ. ευρώ ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται και το ανεκτέλεστο για το 2023.

  Εκτός από το μεγάλο διαγωνισμό των ψηφιακών ταυτοτήτων με προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ- ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας- και στον οποίο συμμετέχει η Byte με ποσοστό 13% μέσω της κοινοπραξίας με τους ΟΤΕ και Veridos Matsoukis, διεκδικεί έργα του δημοσίου, που βρίσκονται υπό αξιολόγηση, η αξία των οποίων αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές για την τρέχουσα χρήση κάνουν λόγο για επίτευξη ακόμη καλύτερων οικονομικών επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι, κάτι που ενισχύεται από τη συνεισφορά των ήδη εκτελουμένων, αλλά και των νέων αναληφθέντων μεγάλων έργων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εκείνων που αναμένεται να αναλάβει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

  Αναμεσά σε αυτά που κατακυρώθηκαν πέρυσι και έχουν συμβασιοποιθεί το 2022 συγκαταλέγεται το έργο για την Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης με προϋπολογισμό 1,85 εκατ. ευρώ και το έργο για τη Λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού HRMS του υπουργείου εσωτερικών με οικονομικό αντικείμενο για την Byte της τάξεως των 2.750.677 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Ideal Holdings δεν αποτέλεσε τον μοναδικό ενδιαφερόμενο που χτύπησε την πόρτα της εταιρείας καθώς σύμφωνα με κύκλους της αγοράς στο κατώφλι της Byte είχε φθάσει και έτερος εισηγμένος όμιλος, ο οποίος κινείται στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας, ωστόσο οι συζητήσεις δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της Byte το 2021 έφθασε τα 39,9 εκατ. ευρώ έναντι 31,7 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 4,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ