Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιαν-2022 07:39

  Τα επόμενα βήματα του ΟΤΕ στις υπερυψηλές ταχύτητες

  Τα επόμενα βήματα του ΟΤΕ στις υπερυψηλές ταχύτητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Καθώς μπαίνουμε στην εποχή του 5G και των υπερυψηλών ταχυτήτων που προσφέρουν οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) ο ΟΤΕ και η θυγατρική του OTEGLOBE αναβαθμίζουν τις τηλεπικοινωνιακές τους υποδομές.  

  Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο Capital.gr βασικός στόχος του ομίλου είναι να προετοιμαστεί για την έκρηξη του όγκου μεταφοράς δεδομένων που αναμένεται τα επόμενα χρόνια λόγω της αυξημένης χρήσης του διαδικτύου για εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία αλλά και των νέων εφαρμογών που σχεδιάζονται. 

  Μια πρώτη γεύση αυτής της αύξησης πήραμε τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε άνοδος της κίνησης αυτής κατά 30%-40% ετησίως, με την εφαρμογή της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. 

  Η ανοδική τάση αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν και νέες τεχνολογικές εφαρμογές (τηλεϊατρική, αυτόνομη οδήγηση κλπ), περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μεταφέρουν τις εργασίες τους στο cloud, ενώ θα συνεχίσουν να επεκτείνονται και οι μορφές ψυχαγωγίας όπως το Netflix. 

  Μόνο οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας πάνω στις οποίες δουλεύουν όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta (Facebook), Alphabet (Google), Amazon κλπ θα πολλαπλασιάσουν την κίνηση δεδομένων για να υποστηριχθεί αυτό που αποκαλούμε "metaverse”. 

  Υπ’ αυτό το πλαίσιο ο ΟΤΕ προχώρησε στην αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων κορμού που διαχειρίζεται η ΟΤEGLOBE τετραπλασιάζοντας την ταχύτητα επικοινωνίας από τα 100Gbps σε 400Gbps. 

  Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και  θα αξιοποιηθεί από την COSMOTE για τις διασυνδέσεις στο δίκτυο κορμού εντός της χώρας, καθώς ο όμιλος ΟΤΕ επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, ενώ θα προχωρήσει και στην αναβάθμιση των υπόλοιπων συνδέσεων εντός του 2022. 

  Η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών όμως ενισχύει και τη θέση της ΟΤΕGLOBE, η οποία παρέχει διεθνείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες χονδρικής τόσο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όσο και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. 

  Η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ διαχειρίζεται ένα δίκτυο που βασίζεται σε μισθωμένες οπτικές ίνες συνολικού μήκους άνω των 21.000 χιλιομέτρων που διασυνδέει τα μεγαλύτερα κέντρα τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης με περισσότερες από τέσσερις διακριτές διαδρομές. 

  Πέρα από το χερσαίο δίκτυο οπτικών ινών η OTEGLOBE συμμετέχει στην κοινοπραξία του υποθαλασσίου καλωδίου Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), συνολικούς μήκους άνω των 25.000 χιλιομέτρων που συνδέει την Ασία, τη M. Ανατολή και την Αφρική με την Ευρώπη. 

  Το 2020 ο κύκλος εργασιών της OTEGLOBE διαμορφώθηκε στα 346,4 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) διαμορφώθηκαν σε 24,3 εκατ. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ