Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Δεκ-2021 08:19

  Αλλάζει το παιχνίδι ο ΟΤΕ: Τι θα γίνει με τις επενδύσεις, πώς θα διπλασιαστούν οι ταχύτητες

  Αλλάζει το παιχνίδι ο ΟΤΕ: Τι θα γίνει με τις επενδύσεις, πώς θα διπλασιαστούν οι ταχύτητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Την ηγετική του θέση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και για τις ερχόμενες δεκαετίες θεμελιώνει ο ΟΤΕ επεκτείνοντας το επενδυτικό του πρόγραμμα στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home -FTTH) που μέσα στα επόμενα χρόνια θα αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως το δίκτυο χαλκού, το οποίο αποτελεί και το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχεί του ομίλου.  

  Όπως ανακοινώθηκε χθες ο ΟΤΕ αναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. 

  Ειδικότερα, το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 4,8 εκατομμύρια. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις ο ΟΤΕ θα καλύψει τις 3 εκατομμύρια γραμμές συμπεριλαμβανομένων και των συνδέσεων που θα δημιουργήσει στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ "Ultra-Fast Broadband” (UFBB) στο οποίο συμμετέχει. 

  Σε συνδυασμό με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των υπολοίπων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB η κάλυψη FTTH δικτύων θα φτάσει τις 4,6 εκατομμύρια γραμμές. Οπότε η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της, αν συνυπολογιστούν και τα αγροτικά δίκτυα του έργου Rural Broadband που καλύπτει περίπου 150.000 γραμμές με συνδέσεις VDSL. 

  Πώς θα προχωρήσει η επέκταση του FTTH  

  Έχοντας ξεκινήσει από το 2018 να περνάει γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, ο όμιλος ΟΤΕ διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο FTTH στη χώρα, με 560.000 γραμμές. Για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο των 3 εκατ. γραμμών μέχρι τα τέλη του 2027, αυξάνει τις επενδύσεις του και επιταχύνει το roll out. 

  Μέχρι το τέλος του 2022, ο όμιλος αναμένεται να καλύψει με δίκτυα FTTH ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 και τον στόχο των τριών εκατομμυρίων, το ετήσιο roll out θα κυμαίνεται μεταξύ 300.000 – 500.000 γραμμών, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων. 

  Αναβάθμιση των συνδέσεων 

  Εκτός όμως από την επέκταση του δικτύου Fiber To The Home ο ΟΤΕ ανακοίνωσε και μια άλλη πρωτοβουλία, η οποία έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και σηματοδοτεί την "αρχή του τέλους” των συνδέσεων ADSL, που προσφέρουν ταχύτητες "έως 24 Mbps”.

  Ειδικότερα ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει, χωρίς επιπλέον κόστος, τις ταχύτητες του σταθερού internet που έχουν σήμερα οι συνδρομητές Cosmote στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. 

  Πρακτικά, πρόκειται για διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, καθώς κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί, εντελώς δωρεάν, στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100. Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι. Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα (24, 50, 100). 

  Μόνη προϋπόθεση, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΤΕ, αυτό να είναι τεχνολογικά εφικτό. Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100Mbps. 

  Η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων, εφόσον εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2022. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, απαιτούνται διαφορετικές ενέργειες (στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών, σε άλλες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό). 

  Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι πελάτες Cosmote σταθερής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς κάθε πελάτης της εταιρείας που έχει τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θα ενημερωθεί ξεχωριστά. Εντός του 2022 και μετά από έγκριση της ΕΕΤΤ αναμένεται να διατεθούν και νέα εμπορικά προγράμματα σταθερής με μειωμένες τιμές, καθώς στόχος είναι σε βάθος χρόνου σε μια περιοχή που είναι δυνατή η σύνδεση με ταχύτητες τουλάχιστον 50 Mbps να μην πωλούνται πακέτα των 24 Mbps. 

  Αξία στους επενδυτές 

  Η αύξηση των συνολικών επενδύσεων του Ομίλου σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, που αναμένεται αρχικά να εκφραστεί σε αύξηση των ετήσιων επενδύσεων κατά 100 εκατ. ευρώ στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, έχει την έγκριση του κύριου μετόχου, Deutsche Telekom, και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. 

  Και αυτό διότι εκτιμάται ότι η δημιουργία του νέου δικτύου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ζήτησης για υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, θα ενισχύει την αξία για τους μετόχους, καθώς θα εδραιώσει τη θέση της εταιρείας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η χώρα οδεύει προς την "αποχαλκοποίηση” των τηλεπικοινωνιών. 

  Με το δεδομένο πως η αύξηση των ετήσιων επενδυτικών δαπανών θα προέλθει από ιδία κεφάλαια του ΟΤΕ, ο όμιλος δεσμεύτηκε χθες πως τα επόμενα χρόνια ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσφέρει μια ελκυστική αμοιβή προς τους μετόχους του, επιμερισμένη μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. 

  Για να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείμματα, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ακόμη ότι τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2018-2021 θα ενσωματωθούν στις ετήσιες ταμειακές ροές τα επόμενα χρόνια, για να στηρίξουν τη συνολική πολιτική αμοιβών των μετόχων τα επόμενα έτη.

  Το 2022, παρά τις αυξανόμενες επενδύσεις, ο ΟΤΕ αναμένει να παρέχει μια τακτική συνολική αμοιβή στους μετόχους τουλάχιστον ίση με το 2021. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθορίσει την πολιτική αμοιβών των μετόχων για το 2022 καθώς και για τα επόμενα έτη στις 23 Φεβρουαρίου 2022, μαζί με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2021.

  kostaskets@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ