Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 14:42

  Το ντόμινο της Chipita για Olayan, Θεοδωρόπουλο και Νίκας

  Το ντόμινο της Chipita για Olayan, Θεοδωρόπουλο και Νίκας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Στην πώληση της συμμετοχής του στη Νίκας καθώς και της συμμετοχής στην κοινοπραξία που διατηρούσε ο όμιλος Chipita ΑΒΕΕ στην Ινδία στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, προέβη σε συνέχεια της πώλησης της Chipita στη Mondelez International ο όμιλος Olayan. Eπί της ουσίας μετά την απόσχιση της Chipita σε δύο εταιρείες, την Chipita Global – όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Chipita που πέρασαν στη Mondelez - και την Chipita Foods των Olayan - Θεοδωρόπουλου, ο όμιλος Olayan συνέχισε να διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό και στην Chipita Foods, η οποία κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών στη Νίκας καθώς και στην κοινοπραξία που διατηρούσε η Chipita με τη Britannia Industries Limited στην Ινδία, την οποία δεν απέκτησε η Mondelez μέσα από την συμφωνία εξαγοράς της Chipita, καθότι η ίδια διατηρεί ήδη θυγατρική στην ασιατική χώρα. Για το συγκεκριμένο θέμα προηγήθηκαν σχετικές χρηματιστηριακές ανακοινώσεις το πρωί της Τρίτης. 

  Τι προβλέπει η συμφωνία Θεοδωρόπουλου - Olayan

  Με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν ο όμιλος Olayan με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην Chipita Foods ο όμιλος Olayan μέσω της εταιρείας συμφερόντων του, Competrol Establishment, θα μεταβιβαζόταν στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και στην εταιρεία που διατηρεί επί κυπριακού εδάφους με την επωνυμία Cryred Investments Ltd, η οποία ανήκει σε άλλη δική του εταιρεία με την επωνυμία Kriescendos Investments Ltd. Το ποσοστό της Chipita Foods στην οποία υπάγονται η Νίκας και η Κοινοπραξία της Chipita με τη Britannia στην Ινδία και μεταβιβάστηκε από πλευράς του ομίλου Olayan στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ανέρχεται στο 95,05%. Πρόκειται επί της ουσίας για το ποσοστό που είχαν στην κατοχή τους οι εταιρείες Competrol Establishment και Competrol Establishment Cyprus, συμφερόντων Olayan. 

  Θα θυμίσουμε ότι η πλευρά Olayan είχε στην κατοχή της περίπου το 80% του ομίλου Chipita προ της πώλησης στη Mondelez International και η Chipita με τη σειρά της κατείχε το 93% της Νίκας. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση της κοινοπραξίας της Ινδίας όπου επίσης o όμιλος Olayan διατηρούσε πλειοψηφία – σε σχέση με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο - μέσω της συμμετοχής του στην Chipita. Με την απόσχιση τoυ ομίλου Chipita στις δύο εταιρείες Chipita Global και Chipita Foods τα αντίστοιχα ποσοστά πλειοψηφίας των Olayan πέρασαν στην Chipita Foods και κατ’ επέκταση μέσω της συμφωνίας στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τις εταιρείες συμφερόντων του. 

  Διατηρείται η σχέση με τον όμιλο Olayan – Προοπτική και για νέες επιχειρηματικές συνεργασίες

  Την ίδια στιγμή επιθυμία του ομίλου Olayan ήταν μέσω της συμφωνίας με τον κ. Θεοδωρόπουλο να υπάρξει επιχειρηματική συνέχεια και συνεργασία των δύο πλευρών σε νέα projects και σε εξαγορές εταιρειών τροφίμων που θα ακολουθήσουν μελλοντικά. Γι’ αυτό και η πλευρά Olayan απέκτησε το δικαίωμα του call option για το 18,81% των μετοχών της Νίκας – συνολικά 10.000.000 μετοχές - , το οποίο έχει την δυνατότητα να ασκήσει από τις 30 Ιουνίου του 2023 έως και τις 30 Ιουνίου του 2028, γεγονός που σηματοδοτεί και την συνέχιση της συνύπαρξης των δύο πλευρών. 

  Στόχος η δημιουργία ενός ομίλου τροφίμων με ισχυρό επιχειρηματικό αποτύπωμα

  Πηγές με γνώση της συμφωνίας αναφέρουν ότι η σχέση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τον όμιλο Olayan διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο, γεγονός που αποτελεί πρόδρομο και για τα επόμενα κοινά βήματα. Επιθυμία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ήταν ανέκαθεν να δημιουργήσει έναν όμιλο τροφίμων με πολύπλευρη δραστηριότητα σε επιμέρους τομείς όπου εκτός από τα αλλαντικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως τα γαλακτοκομικά ή άλλες κατηγορίες τροφίμων. Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο προσπάθησε να υλοποιήσει και παλαιότερα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, όταν το 2005 η Δέλτα και η Chipita ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τη Vivartia, αποτελώντας τότε τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο τροφίμων και μία ταυτόχρονα υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – αγορά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ