Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Δεκ-2021 07:29

  Πώς επέστρεψε στη Νίκας το εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο

  Νίκας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η επανάκτηση του εργοστασίου στον Άγιο Στέφανο από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τη Νίκας ήταν ζήτημα χρόνου. Ο επιχειρηματίας βρισκόταν για σημαντικό χρονικό διάστημα σε συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να μπορέσει να κερδίσει και πάλι η εταιρεία το περιουσιακό στοιχείο που είχε απωλέσει το 2016 με την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης με τις πιστώτριες τράπεζες. 

  Ειδικότερα, η συμφωνία εξυγίανσης που είχε υπογράψει με τις τράπεζες η Givenrise Investments Limited, εταιρεία η οποία είναι βασικός μέτοχος της Νίκας, προέβλεπε την μεταβίβαση του ακινήτου, το οποίο είχε περάσει στην Alpha Bank, με στόχο την διαγραφή οφειλών της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ. Πολλά ήταν μάλιστα τα σενάρια που κατά καιρούς είχαν ακουστεί για την Νίκας, μεταξύ των οποίων και η μετεγκατάσταση στο εργοστάσιο της Λαμίας, ιδιοκτησίας της Chipita. 

  Ενοίκιο 500 χιλ. ευρώ από τη Νίκας σε ετήσια βάση

  Οι τελικές υπογραφές για την επαναγορά του ακινήτου έπεσαν μέσα στον Δεκέμβριο, όταν η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη της τελικής συμφωνίας με τις τρεις τράπεζες, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της ΑΕΠ Κεφαλαρίου, εταιρείας συμφερόντων της Alpha Bank, της Eurobank και της Attica Bank, οι οποίες διαχειριζόταν το ακίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση μίσθωσης που είχε ανανεωθεί για έναν χρόνο, στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, και έληγε στο τέλος της φετινής χρονιάς, είχε στόχο να δώσει περαιτέρω χρόνο για την ολοκλήρωση των τελικών διαπραγματεύσεων που αφορούσαν στην απόκτηση του ακινήτου από την Νίκας. Πρόκειται για ένα ακίνητο, για το οποίο η Alpha Bank μετά την τελευταία αναπροσαρμογή που έγινε βάσει εκτίμησης του ακινήτου, εισέπραττε σε ετήσια βάση από την Νίκας, ποσό συνολικού ύψους 500 χιλ. ευρώ. Το μηνιαίο μίσθωμα που πλήρωνε η αλλαντοβιομηχανία ήταν της τάξεως των 41,66 χιλ. ευρώ. 

  Όλα τα σενάρια που έβλεπαν είτε πώληση του εργοστασίου από τις τράπεζες σε τρίτους ή και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της Νίκας σε άλλο εργοστάσιο διαψεύστηκαν, για να έρθει να επιβεβαιωθεί τελικά το επικρατέστερο αυτών, που όλοι στη Νίκας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο γνώριζαν. Ότι δηλαδή η εταιρεία θα αγόρασε και πάλι το εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία και οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις από την Alpha Bank τη Eurobank και την Attica Bank, από τις οποίες το μίσθωνε μέχρι πρότινος. Οι τρεις τράπεζες ήταν μέχρι πρότινος μέτοχοι στην εταιρεία Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου, η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας προ της εξαγοράς της από τη Νίκας ανήκε στην Alpha Bank με 54,17%, στη Eurobank με 41,67% και στην Attica Bank με 4,16%. 

  Οι επενδύσεις στην παραγωγή "μάρτυρες" των προθέσεων επαναγοράς του εργοστασίου

  Ενδεικτικό της συγκεκριμένης εξέλιξης που αφορά στην επανάκτηση του εργοστασίου, είναι το γεγονός ότι η Νίκας είχε προχωρήσει σε επενδύσεις 5,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του Αγίου Στεφάνου, ενώ διαρκείς είναι και οι επενδυτικές κινήσεις για την βελτίωση της παραγωγής και στη διάρκεια του 2021, παρά το γεγονός ότι δεν είχε υπογράψει ακόμα την τελική συμφωνία με τις τράπεζες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ