Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 08:17

  Ξέφυγε και τον Νοέμβριο η τιμή του ρεύματος, έρχονται νέες αυξήσεις

  ηλεκτρικο ρευμα γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέα αύξηση της τάξης του 18% καταγράφηκε το μήνα Νοέμβριο στη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς ρεύματος τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 233,8 ευρώ/MWh, έναντι 198,32 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.

  Η νέα αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος αναμένεται να πυροδοτήσει επιπλέον αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, οι οποίες θα γίνουν ορατές το επόμενο διάστημα. Ήδη, πάντως, οι λογαριασμοί που καταφθάνουν αυτό το διάστημα στα νοικοκυριά περιλαμβάνουν τις αυξήσεις του Οκτωβρίου.

  Σημειώνεται πάντως ότι το αυξημένο κόστος για τους καταναλωτές περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της επιδότησης που χορηγείται σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος.

  Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τιμή του Οκτωβρίου αποφασίστηκε η αύξηση της επιδότησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ/μήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η επιδότηση των 39 ευρώ/μήνα καλύπτει τους καταναλωτές για επίπεδα της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από 200 έως 220 ευρώ/MWh.

  Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση της επιδότησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία μηχανισμού, ο οποίος θα παρεμβαίνει αυτόματα για την αύξηση της επιδότησης λαμβάνοντας υπόψη την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, αλλά και το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ.

  Σε ό,τι αφορά το Δεκέμβριο, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος παραμένουν υψηλές, αν και παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση από τα υψηλά του Νοεμβρίου. Για σήμερα ενδεικτικά η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς ρεύματος, θα διαμορφωθεί στα 216,18 ευρώ/MWh ενώ συνολικά στις πρώτες 6 ημέρες του μήνα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 226 ευρώ/MWh.

  Στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρούνται υψηλές τιμές που πλησιάζουν σε ορισμένες χώρες και τα 300 ευρώ/MWh. Στην Ελβετία η τιμή του ρεύματος φτάνει τα 296,83 ευρώ/MWh, στη Γαλλία τα 282,52 ευρώ/MWh, στην Αυστρία τα 272,44 ευρώ/MWh, στην Ιταλία τα 269,73 ευρώ/MWh, στη Σλοβενία 269,83 ευρώ/MWh, στη Γερμανία τα 265,39 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία 265,86 ευρώ/MWh.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ