Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 09:10

  Α. Παπαθάνος (CPI): Η ανάπτυξη στην σημερινή εποχή προϋποθέτει συνεργασίες

  Α. Παπαθάνος (CPI): Η ανάπτυξη στην σημερινή εποχή προϋποθέτει συνεργασίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μια εποχή που οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα ψηφιακό άλμα που θα καλύψει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι εγχώριες εταιρείες πληροφορικής αναδεικνύονται ως βασικοί συνεργάτες για αυτό που αποκαλούμε "ψηφιακό μετασχηματισμό”. 

  Όμως, όπως τονίζει στο Capital.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της CPI, Άρης Παπαθάνος, "ο πραγματικός μετασχηματισμός απαιτεί πέρα από εξοπλισμό και τεχνογνωσία και μια αλλαγή κουλτούρας".

  "Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ως ελληνικές επιχειρήσεις, μάθαμε να επιβιώνουμε. Τώρα πρέπει να μάθουμε και να αναπτυσσόμαστε”, τονίζει ο κ. Παπαθάνος επισημαίνοντας ότι αυτό προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων με έμφαση στις συνεργασίες. 

  Ο ίδιος εξηγεί στην πράξη τι σημαίνει δημιουργία ισχυρών συνεργασιών μέσα από την πορεία της CPI, της οποίας είναι επικεφαλής από το 2014 και αποκαλύπτει το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για την ελληνική εταιρεία πληροφορικής, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2000. 

  Συνέντευξη στον Κώστα Κετσιετζή

  Από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπήκε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις;  

  Η πανδημία λειτούργησε πράγματι ως καταλύτης, κυρίως στο να γίνει ευρέως κατανοητή η ανάγκη των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν ψηφιακές λύσεις για την πιο αποτελεσματική και παραγωγική λειτουργία τους, τον εφοδιασμό και τις πωλήσεις τους. Βεβαίως, έχει μεγάλη σημασία σε τι βαθμό ψηφιακής ωριμότητας βρίσκεται η κάθε επιχείρηση. 

  Τώρα, με την επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν το κενό που τις χωρίζει με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους στο ψηφιακό πεδίο, όπως φαίνεται και από τους σχετικούς δείκτες. 

  Δεν ξέρω όμως πόσο έτοιμοι είμαστε, ως ελληνική επιχειρηματικότητα, να κάνουμε αυτό το άλμα και μάλιστα με επιτυχία. Χρειάζεται μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις μάθαμε να ανταπεξερχόμαστε στις δυσκολίες και να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα ώστε να μπορούμε να επιβιώνουμε.

  Τώρα, μετά από 12 χρόνια, είναι η ώρα να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούμε που είναι πολύ διαφορετικό από την εσωστρέφεια, την άμυνα και την επιβίωση. Η ανάπτυξη στην σημερινή εποχή έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την λογική των συνεργασιών. 

  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί και ευκαιρίες για τον κλάδο της πληροφορικής στον οποίο δραστηριοποιείται η CPI. Σε ποιους τομείς επικεντρώνεστε ως εταιρεία; 

  H CPI βρίσκεται στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων από το 1990 παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και τη ροή εργασιών τους. Οι λύσεις που παρέχουμε απευθύνονται σε αρκετές αγορές ξεκινώντας από αυτή της εκτύπωσης ως επίσημοι διανομείς γνωστών brands όπως η ΟΚΙ, η Sharp και η Toshiba. Επίσης, στην αγορά του scanning διαθέτουμε καινοτόμο εξοπλισμό και κάθετες εφαρμογές από τις Avision και Kodak, καθώς και λογισμικό διαχείρισης και ψηφιοποίησης εγγράφων της Docuware.

  Επιπλέον, διαθέτουμε εξοπλισμό προβολής και θέασης BenQ και Optoma καθώς και διαδραστικές λύσεις που έχουν εφαρμογή στην Ιδιωτική και Δημόσια Εκπαίδευση. Σημαντικές επίσης είναι οι ολοκληρωμένες λύσεις εποπτείας και ασφάλειας που παρέχουμε με εξοπλισμό και λογισμικό των Axis και Vivotek, συνδυαστικά με τα δικτυακά Storage της Qnap. Στην αγορά του Retail προσφέρουμε συστήματα POS και Kiosks της εταιρείας Posiflex που είναι ηγέτης στην κατασκευή προϊόντων που βελτιώνουν το Customer Experience. Τέλος, σε συνεργασία με παγκόσμιους leader όπως η Zebra και η Datalogic, παρέχουμε λύσεις barcode printing και mobile terminals για τις αγορές της λιανικής και του Logistics. 

  Παράλληλα, προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις Managed Print Services για όλο το εύρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνοντας πλήρως τον εκτυπωτικό στόλο και την τεχνική υποστήριξη των εταιρικών μας πελατών. 

  Εκτός από τις υπηρεσίες που παρέχουμε για τα προϊόντα που αντιπροσωπεύουμε, η παροχή ΙΤ υπηρεσιών αποτελεί στρατηγική τοποθέτηση της CPI. Είμαστε αποκλειστικοί Service Provider της Dell από το 2002 και της Lenovo από το 2009 για τα προϊόντα εντός εγγύησης παρέχοντας τις υπηρεσίες μας πανελλαδικά. Συνολικά, τα έσοδα από υπηρεσίες αποτελούν το 20%-25% του ετήσιου κύκλου εργασιών μας.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει και ψηφιακά έργα για το Δημόσιο. Είναι κάτι το οποίο σας ενδιαφέρει; 

  Εννοείται πως εξετάζουμε τη συμμετοχή μας με συνέργειες στα έργα πληροφορικής που θα βγουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων πόρων. Ειδικά στα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων έχουμε τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να συνεργαστούμε με άλλες εταιρείες πληροφορικής και System Integrators   προκειμένου να συμμετάσχουμε σε αυτά, είτε ως μέρη κοινοπραξιών, είτε αναλαμβάνοντας κάποια τμήματα αυτών των έργων.

  Τα έργα αυτά θα είναι απαιτητικά και ο χρόνος υλοποίησής τους αποτελεί στοίχημα. Θεωρώ ότι ο κλάδος πληροφορικής έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τέτοια έργα και πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν.

  Μιλήσατε για αλλαγή κουλτούρας και νέες συνεργασίες. Πώς εφαρμόζετε αυτή την αλλαγή στην εταιρεία σας; 

  Στόχος μας είναι να κάνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε πιο παραγωγικές. Έτσι, είναι φυσικό να προχωράμε και εμείς οι ίδιοι σε κινήσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας. Εδώ και κάποια χρόνια έχουμε κάνει outsource την ΙΤ υποστήριξη των χρηστών και των συστημάτων μας, όπως επίσης και το management του Οικονομικού μας τμήματος.

  Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε συνεργάτες που γνωρίζουν το αντικείμενό τους πολύ καλά και μας δίνουν διεξόδους που δεν θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε εύκολα μόνοι μας. Με αυτό τον τρόπο μοιράζεσαι γνώση αλλά και το ρίσκο, ενώ απελευθερώνεις δυνάμεις για να επικεντρωθείς στις βασικές σου εργασίες. 

  Ακόμη, στην προσπάθεια μας να βελτιώνουμε συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε με τους συνεργάτες μας, η εταιρία επενδύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των  ανθρώπων της μέσω μιας σειράς εκπαιδεύσεων. Παράλληλα, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός νέου B2B portal, το οποίο θα  βγει live τον Νοέμβριο προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα για πιο άμεση επαφή με τους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει πιο εξωστρεφείς ώστε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην αγορά της πληροφορικής. 

  Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων στην αγορά πληροφορικής. Σχεδιάζετε εσείς ως CPI κάποια τέτοια κίνηση; 

  Η υγιής ανάπτυξη είναι διαχρονικός μας στόχος. Θέλουμε συνεχώς να βελτιώνουμε την παρουσία μας στην αγορά, αναπτύσσοντας τις υπηρεσίες μας και προσφέροντας νέες λύσεις. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσω της οργανικής ανάπτυξης αξιοποιώντας και βελτιώνοντας τις διαδικασίες που ήδη έχουμε και το πανελλαδικό μας δίκτυο συνεργατών και πωλητών. Έτσι, αναζητούμε διαρκώς νέες υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούμε να προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

  Βασικό ζητούμενο για εμάς είναι να παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε καλά. Έχουμε μεγάλα περιθώρια να αναπτυχθούμε μέσα από τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε καθώς επίσης και μέσα από νέα προϊόντα που θα είχε νόημα να διαθέσουμε στην Ελληνική αγορά. Εκτός όμως από την οργανική ανάπτυξη, κοιτάμε πάντα και τις ευκαιρίες εξαγορών και συνεργασιών, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός.

  Το ζητούμενο είναι να εντοπίσουμε κάποιον partner που να μπορεί να προσθέσει αξία αλλά και να μεγαλώσει ο ίδιος μέσα από εμάς, εκμεταλλευόμενη η κάθε πλευρά τα δυνατά σημεία της άλλης ώστε το αποτέλεσμα να είναι το μέγιστο δυνατό. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε κινήσεις μόνο και μόνο για να αυξήσουμε τον τζίρο μας, το ρίσκο που αναλαμβάνουμε θέλουμε να είναι λελογισμένο και ότι κάνουμε να έχει business sense. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ