Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 13:50

  Παρέμβαση Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  Παρέμβαση Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα ακόμα επεισόδιο στο 5ετές σήριαλ πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έρχεται να καθυστερήσει το ντιλ με το αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners. Ύστερα από καταγγελίες του ιδιωτικού τομέα της υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGCom), κλήθηκε να διερευνήσει το ενδεχόμενο να παραβιάζονται κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και στην αγορά υγείας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η DGcom ήταν υποχρεωμένη να διερευνήσει τις καταγγελίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως άλλωστε προκύπτει από σχετική επιστολή που έστειλε στην αρμόδια διεύθυνση του υπ. Οικονομικών. Από τις καταγγελίες που δέχθηκε η DGCom, καλείται να ελέγξει κυρίως το ζήτημα που σχετίζεται με τις συμβάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής με νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, όπου η CVC είναι μέτοχος. Υπενθυμίζεται ότι το ντιλ που είχε κλείσει με την Εθνική Ασφαλιστική αφορούσε στην πώληση του 90,01% της ασφαλιστικής στο CVC partners, το οποίο επίσης είναι μέτοχος στα νοσοκομεία Υγεία, Μητέρα, Metropolitan (και σε άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα). Πέραν του μεγέθους της Εθνικής Ασφαλιστικής και του μεριδίου αγοράς που κατέχει στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, η DGcom καλείται τώρα να διερευνήσει πιθανό πρόβλημα στον ανταγωνισμό λόγω των συμβάσεων-συνεργασιών της Ασφαλιστικής με ιδιωτικά νοσοκομεία όπου επίσης το αμερικανικό κεφάλαιο είναι μέτοχος, σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχθηκε.

  Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει καθυστέρηση, χωρίς, ωστόσο, να προδικάζει κάποια εξέλιξη σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση του ντιλ, το οποίο ήταν ήδη στα τελικά στάδια.

  Υπενθυμίζεται ότι μετά την αδιέξοδη προσπάθεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2016-2018, όπου φάνηκε πόσο σύνθετο εγχείρημα είναι η εύρεση αγοραστή με τα απαραίτητα κεφάλαια, με όρεξη να επενδύσει σημαντικά ποσά σε μια χώρα με οικονομικές δυσκολίες στο πρόσφατο παρελθόν και με ουσιαστική κατανόηση του κλάδου και σεβασμό στην εταιρεία, η Εθνική Τράπεζα ζήτησε και έλαβε παράταση από τις αρμόδιες αρχές για την υλοποίηση του Πλάνου Αναδιάρθρωσης μέχρι τις 31.12.20, ούτως ώστε να μην πάρει βεβιασμένες αποφάσεις για την πώληση της Ασφαλιστικής.

  Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης, και οι σύμβουλοι προσέγγισαν και πάλι όλους τους πιθανούς αξιόπιστους επενδυτές στον ασφαλιστικό κλάδο. Στο τέλος, κατατέθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά, αυτή του CVC Capital, το Μάρτιο του 2020.

  Οι διαπραγματεύσεις με το CVC διήρκησαν σχεδόν 1 χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα. Αρχικά πάγωσαν λόγω της έναρξης της πανδημίας, στη συνέχεια όμως το CVC, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του για την εταιρεία, επανήλθε με ανανεωμένη προσφορά το φθινόπωρο του 2020. Στη συνέχεια ήρθε η συμφωνία, όταν τον περασμένο Απρίλιο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ ενέκρινε τη μεταβίβαση του 90,01% της Ασφαλιστικής στη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings S.à.r.l, με την Τράπεζα να διατηρεί ποσοστό 9,99% και 15ετή αποκλειστική συνεργασία στις τραπεζοασφάλειες, βελτιώνοντας τα κεφάλαιά της κατά 60 μονάδες βάσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ