Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 18:52

  Καρέλιας: Αύξηση τζίρου και καθαρών κερδών στο α΄ εξάμηνο

  Καρέλιας: Αύξηση τζίρου και καθαρών κερδών στο α΄ εξάμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αύξηση μεγεθών κατέγραψε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής εταιρείας.

  Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 561,8 εκατ. ευρώ έναντι 515,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 45,4 εκατ. ευρώ έναντι 42 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2021.

  Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 51,5 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 41,2 εκατ. ευρώ από 24,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

  Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε στα 379 εκατ. ευρώ από 354,8 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2020, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 40 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

  Όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, ο όγκος πωλήσεων (Εταιρείας) στο εξάμηνο 2021, σε σύγκριση με το εξάμηνο 2020, σημείωσε αύξηση κατά 4,8%, με ιδιαίτερη θετική πορεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Αφρικής, ενώ καθοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στην Άπω Ανατολή, καθώς και στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας) και λοιπής Ασίας. 

  Στην ελληνική αγορά η Εταιρεία σημείωσε στο εξάμηνο 2021, αύξηση του καθαρού (χωρίς Ε.Φ.Κ.) Κύκλου Εργασιών της κατά 8,2%, συγκριτικά με το εξάμηνο 2020. 

  Συνεπεία των αυξημένων όγκων πωλήσεων σε Ελλάδα αλλά και στις πλείστες χώρες του εξωτερικού, η Εταιρεία πέτυχε αυξήσεις μεριδίων αγοράς, τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό για στριφτό τσιγάρο. 

  Επίσης, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 επέκτεινε την συνεργασία μας με την εταιρεία Villiger στην ελληνική αγορά με το λανσάρισμα της οικογένειας St Louis Blues, πετυχαίνοντες αύξησης του όγκου πωλήσεων των πούρων του οίκου κατά 177%. 

  Σταθερότητα σε απόλυτο μέγεθος, και σε ποσοστό επί του τζίρου, παρουσιάζουν τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου και της Εταιρείας. Η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και η μείωση του κόστους παραγωγής, συνεπεία συνεχών επιτυχημένων διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές μας καπνών και λοιπών βασικών υλών, αποτελούν βασική επιδίωξη της Διοίκησης της Εταιρείας και του Ομίλου. 

  Πρόσφατες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, συνεπεία πληθωριστικών πιέσεων και ελλείψεων στην παγκόσμια προσφορά, δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021, εξαιτίας της υπάρξεως υψηλών αποθεμάτων ασφαλείας σε ανταγωνιστικές τιμές κτήσης αλλά και των εν ισχύ συμφωνιών με του κυριότερους προμηθευτές μας. 

  Αντίθετα, η σταδιακή αύξηση του κόστους μεταφορών από και προς τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως λόγω ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια, αντισταθμίστηκε εν πολλοίς από ήδη προγραμματισμένες αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές πώλησης, όπου αυτό ήταν δυνατόν, αλλά και από την βελτίωση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ.

  Αναφορικά με τις προοπτικές για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης, η Διοίκηση εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία κατά τους λοιπούς μήνες του έτους. 

  Η αργή αλλά σταδιακή επαναφορά της κοινωνικής συμπεριφοράς στα προ πανδημίας επίπεδα, η σταδιακή αύξηση της ζήτησής σε κλάδους όπου κατά την διάρκεια της πανδημίας παρουσιάστηκε σημαντική υστέρηση (ταξιδιωτική λιανική) δημιουργούν βάσεις για συγκρατημένη αισιοδοξία. 

  Αντιθέτως η συνεχής ανάπτυξη μεταλλάξεων εξουδετερώνει, κατά ένα βαθμό, την ανοσία που επιφέρει η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος στις πλείστες χώρες. 

  Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πορεία των πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές του Ομίλου. Ειδικότερα στην ελληνική αγορά, η βελτιωμένη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, η μερική ανάκαμψη των πωλήσεων στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και η αύξηση των πωλήσεων των premium σημάτων της Εταιρείας αναμένεται να συμβάλει θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα των επομένων μηνών. 

  Αντίστοιχη θετική πορεία εσόδων αναμένεται και από τις διεθνείς αγορές, κυρίως αυτή της Βουλγαρίας και των υπολοίπων Βαλκανικών χωρών, όπου τα μερίδια της Εταιρείας αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται θετικά. Ενισχυμένοι αναμένεται να συνεχιστούν οι όγκοι πωλήσεων στις αγορές της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής, ενώ η σταδιακή απελευθέρωση της ταξιδιωτικής κίνησης αναμένεται να βελτιώσει την πορεία των πωλήσεών μας στα σημεία ταξιδιωτικής λιανικής στις χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής. 

  Ταυτόχρονα όμως αναμένουμε να συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές κτήσης πρώτων υλών και η σημαντική αύξηση του κόστους μεταφορών από και προς τις χώρες του εξωτερικού, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία μας. 

  Η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων στις πρώτες ύλες, αλλά και η προσεκτική μετακύληση των παραπάνω αυξήσεων στις εργοστασιακές τιμές πώλησης, όπου αυτό είναι εφικτό, εξακολουθούν να διασφαλίζουν τον περιορισμό των όποιων αρνητικών συνεπειών όπως και την αδιάκοπη λειτουργία της. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προτεραιότητα της Διοίκησης παραμένει η προάσπιση των μεριδίων της Εταιρείας. 

  Δεν αναμένεται βελτίωση στο θέμα των επιτοκίων καταθέσεων τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, ενώ οποιεσδήποτε προβλέψεις για την πορεία της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι, υπό το πρίσμα των σημερινών συνθηκών, ιδιαίτερα παρακινδυνευμένες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ