Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Σεπ-2021 07:51

  Σε πλειστηριασμό το μυστηριώδες πλοίο-βόμβα "Ανδρομέδα"

  Σε πλειστηριασμό το μυστηριώδες πλοίο-βόμβα "Ανδρομέδα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Για αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η διαδικασία πλειστηριασμού του πλοίου "Andromeda", το οποίο είχε χαρακτηριστεί "κινητή - βόμβα" πριν από περίπου τρία χρόνια.

  Πρόκειται για πλοίο γενικού φορτίου (general cargo), το οποίο ναυπηγήθηκε το 1979, φέρει σημαία Τανζανίας και ανήκει στην οφειλέτιδα εταιρεία "Andromeda Shipmanagement", με έδρα τις Αχαρνές. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis, η ναυτιλιακή δεν έχει κάποιο άλλο πλοίο εγγεγραμμένο στο στόλο της. Επισπεύδουσα είναι η τουρκική εταιρεία Orica-Nitro.

  H κατάσχεση

  Το εν λόγω πλοίο είχε γίνει γνωστό τον Ιανουάριο του 2018, όταν είχε εμπλακεί σε υπόθεση μεταφοράς εκρηκτικών υλών άνω των 400 τόνων. Μάλιστα, είχε κατασχεθεί και έχει περιέλθει στη διαχείριση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, με βάση τις Διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα. 

  Όλα ξεκίνησαν, όταν στελέχη του Λιμενικού Σώματος επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο βρισκόταν στο Ηράκλειο της Κρήτης και εντόπισαν τα containers με τα εκρηκτικά. H έρευνα των Αρχών οδήγησε αρχικά σε κατηγορίες έναντι του πλοιοκτήτη και του πληρώματος για μεταφορά των εκρηκτικών - τα οποία προέρχονταν από την Τουρκία - στη Λιβύη, και όχι στη χώρα που αναφερόταν στα χαρτιά, παραβιάζοντας, έτσι, το σχετικό εμπάργκο. Τελικά, όμως, οι δικαστικές αρχές αθώωσαν τους κατηγορούμενους.

  Η επισπεύδουσα εταιρεία, Orica-Nitro είναι η μία εκ των δύο εταιρειών που κατασκεύασαν τα εκρηκτικά στην Τουρκία.

  Τα βάρη

  Στην έκθεση αναφέρεται ότι το πλοίο δεν είναι σε καλή κατάσταση λόγω έλλειψης συντήρησης. "Υπάρχει εκτεταμένη διάβρωση σε όλα τα μέρη του (κατάστρωμα προστατευτικά κιγκλιδώματα – ρέλια κ.λ.π), ενώ είναι σε ακινησία κάποια χρόνια και έχουν προκληθεί αρκετές φθορές" σημειώνεται χαρακτηριστικά.

  Πρόκειται για πλοίο ολικής χωρητικότητας κ.ο.χ. (gross tonnage) 1590, καθαρής χωρητικότητας κ.κ.χ. (net tonnage) 742, νεκρού βάρους (dead weight tonnage) 2155 τόνων, ολικού μήκους  77,73 μ., μέγιστου πλάτους 11,75 μ. και βυθίσματος 5,60 μέτρων.

  Για το "Andromeda", το οποίο ναυλοχεί στο λιμάνι του Ηρακλείου, έχουν κοινοποιηθεί στους αρμοδίους τα εξής βάρη: Μία συντηρητική κατάσχεση για απαιτήσεις ποσών ύψους 231.040 δολαρίων υπέρ της Orica-Nitro και 311.670 δολαρίων υπέρ της HG Patlayici Maddeler και μία αναγκαστική κατάσχεση για 404.324,17 δολάρια υπέρ της πρώτης.

  Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 150.000 δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ