Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Αυγ-2021 07:30

  Οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις του ΟΤΕ στη Ρουμανία

  Οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις του ΟΤΕ στη Ρουμανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στα περίπου 60 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί το τίμημα εξαγοράς του 30% της εταιρείας κινητής Telekom Romania Mobile από τον ΟΤΕ προκειμένου να καλυφθεί ο όρος που έθεσε η ΕΕ για την πώληση της εταιρείας σταθερής Telekom Romania από τον ΟΤΕ στην Orange.

  Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου η μεταβίβαση του 30% της Telekom Romania Mobile αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν διαχειριστεί λειτουργικά οι μονάδες κινητής και σταθερής τηλεφωνία .

  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, το ποσό που θα διαθέσει ο όμιλος αντιπροσωπεύει επιχειρηματική αξία (enterprise value) ύψους 33 εκατ. ευρώ, καθώς η Telekom Romania Mobile αποτιμάται στα 109 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα (cash reserves) 27 εκατ. ευρώ.

  Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής θα ακολουθήσει εντός του τέταρτου τριμήνου του 2021 και η μεταβίβαση του 54% της Telekom Romania από τον ΟΤΕ στην Orange με βάση τη συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

  Η αξία του ποσοστού του ΟΤΕ στη Telekom Romania έχει καθοριστεί στα 268 εκατ. ευρώ, ωστόσο το καθαρό έσοδο της πώλησης θα προκύψει αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις. Το ποσό αυτό μείον του κόστους της αγοράς του 30% της Telekom Romania Mobile θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ ως έκτακτο μέρισμα.

  Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΕ άναψε το πράσινο φως για την εξαγορά του 54% της Telekom Romania που κατέχει ο ΟΤΕ (σ.σ. το υπόλοιπο 46% ανήκει στο ρουμανικό Δημόσιο). Δεδομένου όμως πως η Orange έχει ήδη σημαντική παρουσία στην κινητή της Ρουμανίας, έθεσε ως όρο την πώληση του 30% που έχει η Telekom Romania στην εταιρεία κινητής Telekom Romania Mobile (το υπόλοιπο 70% ανήκει στον ΟΤΕ).

  Αν όλα πάνε βάσει του χρονοδιαγράμματος από τις αρχές του 2022 ο ΟΤΕ θα είναι ο κάτοχος του 100% της Telekom Romania Mobile, η οποία πλέον θα είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά ανεξάρτητη από την Telekom Romania.

  Ήδη ο ΟΤΕ επένδυσε περίπου 13,4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων της Telekom Romania Mobile και σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ θα ακολουθήσουν επιπλέον επενδύσεις για την δημιουργία νέων ψηφιακών δραστηριοτήτων.

  Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από τον οριστικό διαχωρισμό κινητής και σταθερής στην Ρουμανία και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Orange, ο όμιλος ΟΤΕ θα εξετάσει την πώληση και του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος ΟΤΕ κατά το β’ τρίμηνο του έτους η Telekom Romania Mobile διατήρησε το μερίδιό της στην συρρικνωμένη αγορά καρτοκινητής και αύξησε τη διείσδυσή της στις υπηρεσίες συμβολαίου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός συνδρομητών να ενισχύεται για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

  Tα έσοδα από υπηρεσίες διαμορφώθηκαν σε 54,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,4%, καθώς η αύξηση στις υπηρεσίες συμβολαίου αντισταθμίστηκε από τα χαμηλότερα έσοδα στην καρτοκινητή και στη διασύνδεση.

  Ισχυρές προοπτικές στην Ελλάδα

  Η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξη για το επόμενο διάστημα καθώς αναμένεται αύξηση των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψη.

  "Με την εμπειρία που έχουμε αναπτύξει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια στον τομέα του ICT είμαστε σε πολύ καλή θέση για να πάρουμε ένα τμήμα απ’ αυτά έργα", σημείωσε ο κ. Τσαμάζ εκτιμώντας πως οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και οι περισσότεροι εντός του 2022.

  Ακόμη αναμένονται επιπλέον έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση με τον ΟΤΕ να ενισχύει το αθλητικό περιεχόμενο. Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου δήλωσε επίσημα ότι η Cosmote TV μπαίνει στη μετάδοση αγώνων της Super League, καθώς υπέγραψε συμφωνία με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και διαπραγματεύσεις με άλλες ομάδες του πρωταθλήματος.

  Σημειώνεται ότι το β΄ τρίμηνο του έτους τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 8% και διαμορφώθηκαν σε 827,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 146,4 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 137,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,4% από το Β’ τρίμηνο του 2020.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμη

  - ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων κατά 8%, αυξημένο κατά 6,9% το προσαρμοσμένο EBITDA

  - ΟΤΕ: Τα επόμενα βήματα για την πώληση της Telekom Romania

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ