Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Ιουλ-2021 07:48

  ΟΤΕ: Τα επόμενα βήματα για την πώληση της Telekom Romania

  ΟΤΕ: Τα επόμενα βήματα για την πώληση της Telekom Romania
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  To 100% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telekom Romania Mobile πρόκειται να αποκτήσει ο ΟΤΕ για να προχωρήσει το deal της πώληση της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania στην Orange, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

  Σημειώνεται ότι η ΕΕ άναψε το πράσινο φως για την εξαγορά του 54% της Telekom Romania που κατέχει ο ΟΤΕ (σ.σ. το υπόλοιπο 46% ανήκει στο ρουμανικό Δημόσιο).

  Δεδομένου όμως πως η Orange έχει ήδη σημαντική παρουσία στην κινητή της Ρουμανίας, έθεσε ως όρο την πώληση του 30% που έχει η Telekom Romania στην εταιρεία κινητής Telekom Romania Mobile (το υπόλοιπο 70% ανήκει στον ΟΤΕ).

  Το σκεπτικό της Κομισιόν.

  Αν η συμφωνία προχωρούσε ως είχε, αναφέρει η Κομισιόν στην απόφασή της, η Orange θα αποκτούσε το 30%  της Telekom Romania Mobile (TRMC), ενός από τους βασικούς ανταγωνιστές της στην αγορά της Ρουμανίας.

  "Αυτό μπορεί να μείωνε τα κίνητρα της Orange για να ανταγωνιστεί την TRMC, θα της έδινε πρόσβαση σε εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες για τον ανταγωνιστή της και θα της επέτρεπε να σταματήσει σημαντικές επενδύσεις της TRMC, ή την εξαγορά της από στρατηγικό επενδυτή”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

  Για να εξασφαλιστεί η έγκριση της Κομισιόν, η Orange προσφέρθηκε να εξασφαλίσει την πώληση του 30% της Telekom Romania Mobile στον ΟΤΕ και να μην προχωρήσει στη συναλλαγή για την Telekom Romania πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

  Έτσι, μένει η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Telekom Romania και του ΟΤΕ και η έγκριση της ΕΕ για αυτή τη συναλλαγή. Σύμφωνα με παλαιότερη ανάλυση της JP Morgan η Telekom Romania Mobile αποτιμάται στα 100 με 150 εκατ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο η αξία του ποσοστού της Telekom Romania που κατέχει ο ΟΤΕ ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ.

  Ο όμιλος ΟΤΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι το καθαρό ποσό της πώλησης που θα προκύψει αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις, θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ ως έκτακτο μέρισμα.

  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, είχε αναφέρει ότι "η συμφωνία πώλησης της Telekom Romania αποτελεί μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου ΟΤΕ”.

  Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από τον οριστικό διαχωρισμό κινητής και σταθερής στην Ρουμανία και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Orange, ο όμιλος ΟΤΕ θα εξετάσει την πώληση και του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ