Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 08:29

  Θα αντέξει τον καύσωνα χωρίς μπλακ άουτ το ηλεκτρικό σύστημα;

  Θα αντέξει τον καύσωνα χωρίς μπλακ άουτ το ηλεκτρικό σύστημα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ο καύσωνας εκτινάσσει στα ύψη τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος ηλεκτρισμού. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού, για σήμερα η αιχμή της ζήτησης θα ξεπεράσει τα 10GW και θα φτάσει στη μία το μεσημέρι στα 10100MW, ενώ η συνολική ζήτηση θα φτάσει τις 201,506 GWh.

  Όπως τόνισε χθες ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας, οι αρμόδιοι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε εγρήγορση και έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Μάλιστα το θέμα του καύσωνα και η αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο ΥΠΕΝ με τον ΑΔΜΗΕ, τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ.

  Σύμφωνα με τον υπουργό οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ έχει ενισχυθεί το σύστημα με τον υποσταθμό στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου. "Έχουμε υπολογίσει τα φορτία και έχουμε προσδιορίσει πως θα καλυφθούν" ανέφερε σχετικά ο κ. Σκρέκας.

  Σύμφων με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ σημαντική συνεισφορά αναμένεται να έχουν οι λιγνιτικές μονάδες: για σήμερα έχει προγραμματιστεί να δουλέψουν οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4, η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη, ενώ από τις μονάδες του φυσικού αερίου θα λειτουργήσουν το Αλιβέρι 5, το Λαύριο 4,5, η Κομοτηνή, η Μεγαλόπολη 5 και από τις μονάδες των ιδιωτών ο Ήρωνας, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, η Θίσβη, η Protergia και η Κόρινθος Power.  Σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ αναμένεται να καλύψουν 36,890GWh από τη ζήτηση.

  Πάντως η επάρκεια παραγωγικού δυναμικού για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης είναι η πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει του καύσωνα.

  Η δεύτερη αφορά στην ανθεκτικότητα των υποδομών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που επίσης αναμένεται να δοκιμαστούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται.

  Και σε αυτό το μέτωπο πάντως έχουν γίνει προετοιμασίες το προηγούμενο διάστημα ενώ συνολικά έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις των διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να ανανεωθεί ο παλιός εξοπλισμός και να αντικατασταθούν πεπαλαιωμένες υποδομές.

  Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμονωμένα προβλήματα από βλάβες του δικτύου, με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής είχαν περιοριστεί σημαντικά λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του μητρικού ομίλου ΔΕΗ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ