Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Ιουλ-2021 18:05

  Οι λεπτομέρειες πίσω από την πώληση κόκκινων δανείων της Εθνικής Τράπεζας

  Οι λεπτομέρειες πίσω από την πώληση κόκκινων δανείων της Εθνικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, μέσω του προγράμματος "Ηρακλή", η οποία είχε δύο κύρια χαρακτηριστικά. Πρώτον, η προετοιμασία έγινε με τρόπο ώστε να μην κοστίσει σε κεφάλαια. Δεύτερον, η Εθνική Τράπεζα επέλεξε να μην εμπλακεί στη διαδικασία της διαχείρισης μετά την πώληση των κόκκινων δανείων.

  Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά του Frontier, ύψους 6 δισ. ευρώ, αποτελούν και τις μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις υπόλοιπες τιτλοποιήσεις. Αυτό σε συνδυασμό με τα υψηλά κεφάλαια της Εθνικής οδήγησαν την Τράπεζα στην απόφαση να μην προχωρήσει σε hive-down, δηλαδή σε τραπεζικό μετασχηματισμό με απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων κάτω από μία εταιρεία συμμετοχών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

  Επίσης, το γεγονός ότι η πλειονότητα των δανείων στο frontier έχει εξασφαλίσεις εξηγεί το μέγεθος του τμήματος υψηλής εξασφάλισης που λαμβάνει την εγγύηση του δημοσίου, αλλά και την ουδέτερα κεφαλαιακά συναλλαγή, με στόχο τη μείωση του ποσοστού κόκκινων δανείων στο 13% εντός του έτους. Επιπλέον, το frontier και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενισχύουν τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 170 μονάδες βάσης.

  Από την άλλη πλευρά, μία τέτοια συναλλαγή είναι περίπλοκη και απαιτεί τόσο το ενδιαφέρον από επενδυτές που θα αγοράσουν τα τιτλοποιημένα δάνεια όσο και από εταιρείες διαχείρισης που θα πληρώνονται για τις ανακτήσεις τους μέσω προμήθειας από τα funds. Για το λόγο αυτό, στον διαγωνισμό έλαβαν σχήματα που είτε διαθέτουν επενδυτικό και διαχειριστικό κομμάτι είτε ήταν κοινοπραξίες.

  Η πρόσφατη απάντηση της Εθνικής Τράπεζας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την ανάδειξη του προτιμητέου σχήματος (doValue, Bain και Fortres) δεν σημαίνει ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε. Το πρόγραμμα Ηρακλής περιλαμβάνει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας για την εξασφάλιση του Δημοσίου ως προς τις εγγυήσεις, αλλά και την εξασφάλιση των τραπεζών και των δανειοληπτών. Η συναλλαγή ολοκληρώνεται όταν πουληθούν τα τιτλοποιημένα δάνεια, ενώ η εγγύηση του Δημοσίου δίνεται όταν η εταιρεία διαχείρισης έχει ανακτήσει το 50% συν ένα ευρώ των δανείων.

  Όλα αυτά με τις τεχνικές και ουσιαστικές λεπτομέρειες περιγράφονται με τις παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις για το frontier.

  1. Γιατί θέλουν το Project Frontier οι servicers που βρίσκονται στην Ελλάδα; Πώς κατάφερε η Εθνική να τρέξει μία τόσο ανταγωνιστική διαδικασία;

  Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί τη μεγάλη τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier), χωρίς να κάνει carve-out το δικό της servicer, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 συστημικές.

  Είναι κατανοητό ότι το Frontier των 6 δις δίνει την ευκαιρία σε όποιον servicer το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.)

  Γι’ αυτό το λόγο, η Εθνική απευθύνθηκε στους 3 μεγάλους international servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία.

  Ως εκ τούτου, η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές.

  Το αποτέλεσμα των προσφορών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό και πέραν των προσδοκιών της Εθνικής, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής της απόφασης. Οι διαφορές μεταξύ των τιμών των δεσμευτικών προσφορών ήταν πολύ μικρές.

  2. Τι άλλο, εκτός από την τιμή, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του σε μία τιτλοποίηση δανείων υπό το Πρόγραμμα "Ηρακλής";

  Σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος "Ηρακλή", η τράπεζα που πουλάει τα δάνεια κρατάει σχεδόν όλο το senior note της τιτλοποίησης, το οποίο και φέρει τη σχετική εγγύηση του δημοσίου. Στην περίπτωση του Project Frontier αυτό είναι περίπου 3 δις. Για το λόγο αυτό, εκτός από το σχετικό "τίμημα" που θα λάβει από τον αγοραστή, εξίσου σημαντικό είναι o servicer που θα διαχειριστεί τα δάνεια μετά να πετύχει τις απαιτούμενες χρηματοροές για να εξυπηρετείται το senior note.

  Εξίσου σημαντικά είναι τα νομικά έγγραφα, τα οποία εμπεριέχουν πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις για την τράπεζα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι στα νομικά έγγραφα καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή.

  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πώλησης και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

  Η διοίκηση της Εθνικής, μαζί με τους συμβούλους της (Morgan Stanley για την τιτλοποίηση, Clifford Chance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη "μετάπτωση" των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer) επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με συμμετοχή του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ.

  Με απόφαση του ΔΣ τη Δευτέρα 19/7, και όπως είθισται σε αυτού του είδους τις συναλλαγές ως επόμενο βήμα, προκρίθηκε η κοινοπραξία της Bain/Fortress/Dovalue για να αρχίσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή, καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν "κρυμμένη" απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου, και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις.

  4. Γιατί δεν πρέπει να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της συναλλαγής;

  Όπως σε όλες τις συναλλαγές, πόσο μάλλον δε σε τέτοιου μεγέθους, με τόσο καλές προσφορές στο "τραπέζι" και σε αυτό το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, το πιο σημαντικό για την Τράπεζα είναι να αποφευχθούν καθυστερήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

  Διαβάστε επίσης:
  Μεγάλα ονόματα για την τιτλοποίηση δανείων της Εθνικής Τράπεζας
  Οι τρεις πυλώνες του νέου στρατηγικού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας
  ΕΤΕ: Νέα δάνεια 5 δισ. τον χρόνο μέχρι το τέλος του 2023
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ