Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Μαϊ-2021 08:10

  Οι τρεις πυλώνες του νέου στρατηγικού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας

  Οι τρεις πυλώνες του νέου στρατηγικού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας με την κωδική ονομασία "Τράπεζα Πρώτης Επιλογής στην Ελλάδα” παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Παύλος Μυλωνάς, στους διεθνείς αναλυτές, μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

  Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τόσο σε ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς δείκτες από την έως τώρα πορεία του μετασχηματισμού της τράπεζας, σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές δυναμικές, ενσωματώνονται στο επικαιροποιημένο σχέδιο της Εθνικής. Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, η τράπεζα εστιάζει στην υψηλότερη κερδοφορία, το ποιοτικότερο ενεργητικό και τη δημιουργία κεφαλαίων. Οι εμπροσθοβαρείς κινήσεις (επιβάρυνση κόστους τιτλοποιήσεων σε προηγούμενα τρίμηνα, μεγαλύτερες προβλέψεις, πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής, κλπ) απελευθερώνουν κεφάλαια και ρευστότητα που επιτρέπουν στην Εθνική να θέσει υψηλότερους στόχος, ενόψει, μάλιστα, της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και την ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

  Στο πλαίσιο αυτό, το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο στηρίζεται στους εξής τρεις πυλώνες:

  Πρώτον, ψηφιακός μετασχηματισμός, με έμφαση στις επιχειρήσεις και στις πωλήσεις. Ειδικότερα, ψηφιοποιείται η τραπεζική σχέση και με τα νομικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς όψεως ή να κάνουν αίτηση και να λαμβάνουν γραμμές πίστωσης online. Ακόμη, δημιουργείται σύστημα για διαχείριση των καρτών των επιχειρήσεων. Επιπλέον, δημιουργείται ειδικό διαχειριστικό κέντρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέρα από τις επιχειρήσεις, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η ψηφιακή πώληση ασφαλειών αυτοκινήτου και υγείας, αλλά και νέες onlines υπηρεσίες για όλους τους πελάτες κυρίως μέσω κινητών τηλεφώνων.

  Δεύτερον, επιτάχυνση του μετασχηματισμού για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου λειτουργικού και επιχειρηματικού μοντέλου. Ο πυλώνας αυτός περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που σχετίζονται με την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των κέντρων κόστους, την αξιολόγηση της τεχνολογικής εξέλιξης, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προσωπικού, τη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας, σταυροειδείς πωλήσεις (με έμφαση τις τραπεζοασφάλειες και τη συνεργασία με τη CVC Partners) και διαφάνεια. Σε ό,τι αφορά στον ισολογισμό, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία αναμένεται στα 1,5 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier (6,1 δισ. στο γ’ τρίμηνο 2021) και της νέας τιτλοποίησης το 2022, τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής, ύστερα από προβλέψεις, θα περιοριστούν σε 1,5 δισ. ευρώ, με τον δείκτη καθυστερήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό. Επίσης, ο πυλώνας αυτός δίνει έμφαση στον επανασχεδιασμό των λειτουργιών για απομακρυσμένη τραπεζική, με έμφαση την επιχειρηματική τραπεζική. Το δίκτυο καταστημάτων και ο ρόλος του καταστήματος επανασχεδιάζονται. Αυτό απαιτεί εκπαίδευση του προσωπικού, με αναβάθμιση του ρόλου της NBG Academy. Στην παρουσίαση του κ. Μυλωνά, το τρίπτυχο άνθρωπος-οργανισμός-κουλτούρα αποτελούσε μία ενιαία στοχοθεσία για τον Όμιλο. Παράλληλα, περιλαμβάνονται νέες πολιτικές για τη μέτρηση πιστοληπτικού κινδύνου και νέοι κανόνες ασφάλειας και διαφάνειας.

  Τρίτον, αυτόνομη οργανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, χωρίς επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, στρατηγική απόφαση της Εθνικής είναι η επένδυση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στο νέο παραγωγικό μοντέλο και στη βιώσιμη ανάπτυξη που διαμορφώνονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Εθνική θα στηρίξει την αλλαγή αυτή και ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί και η ίδια.

  Διαβάστε ακόμα:

  -  ΕΤΕ: Νέα δάνεια 5 δισ. τον χρόνο μέχρι το τέλος του 2023

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ